Brooklyn Museum Jesus Discourses with His Disciples Jesus sentretient avec ses disciples James Tissot

Reče mu Ivan: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«
Ljubav prema učenicima» Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge bit bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi. (Mk 9,38-48)


 U središtu je evanđeoskoga odlomka Mk 9,38-48 onaj maleni koji vjeruje u Isusa (Mk 9,42). Njega Isus živo želi zaštititi od sablazni, od onoga koji uzdrmava njegovu vjeru, postavlja mu kamen smutnje da se spotakne, tjera ga u očaj. Zato su vrlo stroge i jasne riječi Isusove. S jedne je strane život (Mk 9,43.45) i kraljevstvo Božje (47), s druge strane pravi pakao (43.45.47).

 

Požare poznajemo. Užas je to kad vatra guta sve. Mogu biti i vrlo velike površine zahvaćene koje danima bukte, pa ipak s velikim naporom požrtvovni znalci ugasit će požar. Isus govori o vječnom požaru. Neugasivi oganj, proždire dalje i dalje bez zaustavljanja, bez prestanka (Mk 9,43.48).

 

Poznajemo crvljivu jabuku ili šljivu. Crvić u njoj razara utrobu, izjeda. Zrelu bjelinu, sočnost i slatkoću pretvara u gorko crnilo. I tom se slikom Isus služi pa govori o crvu koju ruje, nagriza iznutra sve više i više, ne prestaje, vječno živi (Mk 9,44.46.48).

 

Je li na istom tragu i opis onog čovjeka koji je s mlinskim kamenom o vratu bačen u more (Mk 9,42)? Utapa se, tone sve dublje i dublje, sam se nikako ne može zaustaviti. Strašan uteg vuče ga bez prestanka prema dolje.

 

Tri su to slike kojima Isus dočarava kako izgledaju paklenske muke. Ocrtava grozotu mrtvačke jame u koju možemo dovesti sebe i druge. Pa i sablazan (4x σκανδαλίζω Mk 9,42.43.45.47) o kojoj govori može se ovamo pribrojati, ako gledamo na vječno spoticanje, trajno sablažnjavanje, posrtanje bez kraja.

 

Radosna vijest današnjega Evanđelja jest s druge strane, kad Učitelj dvaput govori kako valja ući u život (Mk 9,43.45), i pridodaje treći put da je to ulazak u onakav sveti životni prostor u kojemu Bog kraljuje, u kojemu prepoznajemo i priznajemo da je Bog kralj (47). Kako često se može vidjeti da neki čovjek-invalid, koji trpi teški hendikep jer mu nedostaje neki organ, zapravo je življi i životniji, brži u ljubavi prema Bogu i bližnjemu!?

 

Osnovica na toj strani Evanđelja jest Kristovo ime, ime Mesije – Spasitelja (3x ὄνομα Mk 9,38.39.41). Isus nesebično daje svoje ime, svoju osobu, koja je jača od zloduha (usp. Mk 9,38). Zaustavlja pogrdu i zao govor o bližnjemu (Mk 8,39). Isusovo ime temelj je za prava životna čudesa (δύναμις Mk 9,39). Zbog Isusova imena osigurana je plaća i za čašu vode (Mk 9,41). Vjerovati u Isusa znači usvojiti snagu Isusova imena, imati oslonac i čvrstoću na njemu (usp. Mk 9,42).

 

Zato tolik poznati duhovni radikalizam. Gospodin upozorava da treba temeljito, odlučno iskorijeniti sve što nas odvaja od njegova imena, treba maknuti ono što nas odvodi od života. Potrebno je ukloniti, odstraniti, ono što priječi ulazak u kraljevstvo Božje. Radije treba strpljivo prihvatiti svoju polovičnost i tako istinski živjeti pod Božjom vlašću, nego li graditi svoju lažnu veličinu i stvarati pakao i sebi i drugima.

 

Treba li se odvojiti od drugoga čovjeka koji sablažnjava i ruši moju vjeru (usp. Mk 9,42)? Moram li odustati od svoje vlasti i povući se u onome što mi ide od ruke? Bolje mi je priznati svoje granice u mojoj moći za djelovanje i živjeti s Kristom, negoli s obje ruke uzimati oružje kojim ću stvarati pakao i u sebi i oko sebe (usp. Mk 9,45). Radije ću žrtvovati i odreći se polovice svojega životnoga puta, iz temelja promijeniti način života i tako prihvatiti Boga kao kralja, negoli da prihvatim đavolsku vlast i kraljevstvo (usp. Mk 9,47).

 

Radije ću danas pred Srcem Kristovim uvidjeti polovičnost svojega znanja i svojih pogleda, negoli oholo tvrditi “Ja vidim, ja znam!” i srljati u pakao (usp. 9,49). Radije ću iznova svim srcem poslušati Gospodinov prvi zov: “Obratite se!” (Mk 1,15) i usvojiti sve više, do kraja, njegov pogled na stvari.

 

Nije doista Isus s mlinskim kamenom u dubini mora. Isus je uzdignut u visine, podignut na drvo križa na koji je čavlima pribijen našom ljudskom rukom. Takav je on Spasitelj. “Uzmite, ovo je moje tijelo”, govori. Daje mi svoju ruku da djelujem kao on, dariva mi svoju nogu da njegovim stopama hodim, daje mi svoje oko, da svoje bližnje i sve Božje stvorenje gledam s njegovim srcem. Grozan zahtjev: “Odsijeci!”(Mk 9,43.45), “Iskopaj!” (9,47), sam će Gospodin razjasniti: Moj Otac, vinogradar, odsijeca i čisti što treba (Iv 15,2). Riječi su Isusove milosrdan poziv: ne uništavam ono što jesi, nego te, pa i polovičnoga, primam. Sa mnom djeluj, moju ovlast ti dajem! Sa mnom hodi, živi kao ja! Sa mnom gledaj i sebe i ovaj svijet!

 

Autor: p. Niko Bilić, SJ

Izvor: Biblijski portal

 

Foto: Wikimedia commons; J.J. Tissot - Krist s učenicima

 

Radio Marija

22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.