ljubav na krizu


AUTOR: fr. Jozo Čirko, OP


fr Polanscak

"Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti, i mi ćemo k njemu doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, ne drži riječi mojih. A riječ koju čujete je ne moj, nego Očev koji me posla“ (Ivan 14,23-24).
Isus nam ovaj put govori vrlo jasno, ravno u srce. Ne koristi prispodobe, ne pravi dugu priču. On nam govori kao autoritet: naša djela i sve što činimo moraju biti rođena iz stava , želje i namjere naših srca prožetih puninom bratske ljubavi, pokušavajući tako slijediti primjer ljubavi koju Bog i njegov sin Isus imaju prema nama.
Naše društvo, okruženje u kojem svakodnevno živimo u obitelji i na poslu, prožeto je stanovitim licemjerjem da živimo u dvije pozicije: unutarnjoj, osobnoj, koju vrlo dobro poznajemo i koja općenito ima čvrstu osnovu ljubavi; a drugu, za vanjštinu, što je ono što koristimo da odlučujemo i/ili djelujemo pod oportunističkom, sebičnom, dobrotvornom motivacijom, gledajući samo svoju korist, bez bratstva. Ono što me ne pogađa, ignoriram, svejedno mi je, to je tuđa stvar... U ovom drugom stavu pojam koristi prevladava nad besplatnošću. Evo, dakle, objašnjenja zašto je naše društvo i naša okolina - posebno - podijeljena na tisuće pojedinačnih svjetova u kojima je ljubav prema drugima uočljiva po svojoj odsutnosti. To je prošlost
Pozivam vas da sutra, od kada ustajemo do odlaska na spavanje navečer, pregledate što smo učinili tog dana i kakvi su naši stavovi i postupci usporedili sa zapovijedi „ Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe “ (Mt. 22, 39).
Svećenik je jednom prilikom u župi u vrijeme propovjedi rekao da su potrebne geste milosrđa, suosjećanja, oprosta, da je u to vrijeme (Uskrs) potrebno činiti vrlo konkretne geste.
Je li netko spreman za bilo kakvu gestu?
Svećenik je krenuo i šutio. Mnogi su zurili u njega jer, za svaki slučaj, nisu htjeli okrenuti glavu u slučaju da postoji netko s kim su imali male ili velike sporove.

U tim trenucima tišine začuo se pokret u središtu kapele, kada je žena pred "kraj života" izašla iz svoje klupe, i teškom mukom krenula hodati oslonjena na svoj štap čiji su udarci o pod bili osjećao snažni. Oči su se počele okretati prema njoj. Krenula je prema oltaru. Ili bolje rečeno, na putu do oltara.

Stigavši u prvi red, pogledao je ženu gotovo istih godina i rekla:

Crna, ti i ja se ne možemo svađati!...

I u dubokom zagrljaju sa suzama, ta je gesta mnogima pomogla da dođu do pomirenja i oprosta.

Tko zna vrijeme i razlog, obostranu bol. Stvar je u tome da su se skoro na kraju pojavile knedle u grlu, unutarnji bolovi koji se ne vide, uzrokovani tolikim nesporazumima.

I tako nam se događa. Možda naši "prinosi na oltaru" nisu potpuni, sve dok ne učinimo geste zbližavanja s onima koji, kako kaže evanđelje, "imaju pritužbu na nas". Čak i ne piše: ako imate pritužbi na njih.

Psalam 24, onaj Davidov, kaže na početku:

Tko će uzići na goru Gospodnju i stajati na svetom mjestu njegovu? Samo onaj tko ima čiste ruke i čisto srce...

Čiste ruke? Djela, što radimo... Čisto srce? Namjere, stavovi, želje, što se ne vidi...

I to mora biti jako važno kad nam Isus kaže da je to zahtjev pristupiti Boga. Drugim riječima, ne mogu buljiti u Boga, kao vjernici u tog svećenika, čekajući milost dobroga Gospodina, ako ne činim konkretne geste pristupa, iz srca, prema bratu s kojim sam otuđen, tko god da je kriv.. Moram, prema ovome, gledati braću na svom putu prema Bogu, da se pomire, da oproste i zamole za oproštenje.

Postoji "domaća zadaća". Možda telefonski poziv, poruka, WhatsApp, geste koje vode do pomirenja, prijateljstva, opraštanja, komunikacije...
Koliko naših životnih činjenica i stavova krije ozbiljne nedostatke u ljubavi koju je poučavao Isus i koje smatramo riješenim molitvom i liturgijom. Ali, Isus nas u Mateju 7, 21 točno upozorava: «Nije dovoljno reći Gospodine, Gospodine, da uđete u kraljevstvo nebesko, nego morate vršiti volju Oca moga koji je na nebesima».
Isusovi sljedbenici, moramo se oploditi ljubavlju koju nam naš Bog-Otac i njegov sin uvijek iskazuju, gdje nema mjesta za mržnju, zavist, ogorčenost, diskriminaciju, isključenost, neprijateljstvo, sebičnost i ravnodušnost. Zastanimo i preispitajmo naše stavove i postupke u vlastitom svakodnevnom životu. Hoćemo li moći otići, tražeći oprost od člana obitelji, prijatelja ili na poslu? Ovo je prvi korak..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Marija

11:15 Glazba
11:35 Splitska panorama - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:45 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.