devetnica gabrić dan 6 web

»SVJETLO DA RASVIJETLI POGANE ...«

Šesta devetnica od 20. do 28. srpnja 2022.


VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrić

ŠESTI DAN

BASTO-HARA-COLONY

»Basto-hara-colony Kolonija onih koji su sve izgubili«

Tako su nazvali svoje malo selo. Dvadeset obitelji. Smjestili su se uz kanal. Kolibe su da se jedva u njih možeš uvući. Najveću su pretvorili u privremenu kapelicu i  školu. Desetak nas je nekako ušlo unutra, drugi su prostrli hasure i vreće na vlažnu zemlju pred tom kolibom-kapelicom. Oltara, dakako, nema. A kad bi i bio, ne bi bilo mjesta za njega. Na zemljanu zidu križ, slike Srca Isusova i Blažene Gospe. Sve je lijepo okićeno, dvije male voštane svijeće i štapići mirisna sandalova drveta.

U poplavama sve su izgubili. Uistinu »basto-hara«. Uz kanal je bilo nešto slobodne zemlje i tu su se naselili. Jedva možete i zamisliti tu bijedu. Skrpili su male kolibe da si bar nekako mogu skloniti glavu. No mnogima su se kolibe već srušile. Gomeš je jedva jedvice spasio svoje dvoje djece. Bili su u jednom kutu, pa se i zid i krov na njih srušio. Susjedi su dotrčali i nekako su ih spasili.

Pod kolibe tek im je pedalj nad vodom. Sve je mokro i na njima i pod njima. Mene je najviše boljelo srce kad sam vidio bolesnu dječicu kako leže na vlažnome podu. Odmah smo uredili da bar oni dobiju plastične vreće i hasure. Iz Maria Pollija poslat ćemo za njih suhog mlijeka. Pločice i školske knjige nabavit ćemo na obližnjem sajmu.

Ostaje još jedan veliki problem, problem pitke vode. Valjat će urediti arteški zdenac. Tu će trebati ići i do 900 metara u dubinu.

Put smo nekako popravili da mogu bar izaći iz svojega sela prema nasipu uz Ganges. Svi će dobiti i male ribnjake. Tu je sva zemlja ispod morske površine, veliki nasipi čuvaju nas od slane vode. Kad podižemo kolibe, najprije se kopa ribnjak i tom se iskopanom zemljom podiže mjesto gdje će stajati koliba, pa je bar taj dio iznad vode kad je sve poplavljeno za vrijeme kišnog doba.

Osim bolesne djece nekoliko je bolesnika bilo i među odraslima. I za njih smo sve uredili. A nismo zaboravili ni hromog Šotiša. Fin mladić, no sirotan može samo puzati. Ruke su mu zdrave, pa hoće raditi i tako živjeti. Neće prositi. I za svoju bi mlađu braću i sestrice htio nabaviti knjige. Malo će i u školi pomagati. Poučavat će bar ono što zna: prva slova bengalske abecede: ko, kho, ga, gho... Naučio je nešto i šivati, no nema šivaćeg stroja. On stoji kojih 50 dolara (800 dinara), a tko će mu to dati?! I mi smo svi odlučili da ćemo mu nabaviti mali ručni stroj. Da ste vidjeli onu sreću, smiješak na Šotiševu licu! Nadu novog života! Prositi ne nego raditi! Radeći biti sretan i druge usrećiti. I tako će svijet biti ljepši.

Na kraju, prvi ispit iz vjeronauka, da se vidi koliko su u dva mjeseca naučili. Nije loše. Dječica, dakako mlade, svježe glavice! mnogo bolje od starijih. Budući da gotovo nitko od starijih ne zna čitati niti pisati, sve valja polako učiti napamet: i vjerske istine i molitve. A sve je to za njih novo novcato...

Nikada u životu nisu čuli o tome. No dobre je volje mnogo. Hoće sve znati. Ne samo ime Adama i Eve nego i njihovo prezime!

Da li ga vi znate? Tko ga prvi javi u »Maku«, eto mu besplatna karta za Bengaliju. A dotle se svi revno molite za naše drage katekumene iz malog sela »Basto-hara  Sela onih koji su sve izgubili«, no koji imaju nadu da će sve dobiti, iako ne blago ovog svijeta, a ono Isusa i s njime milost i sreću i u ovom i u   vječnom životu.

Vaš otac Ante

 (Objavljeno u Malom Koncilu, lipanj 1979.)


Molitva

Oče Nebeski, po Predragocjenoj Krvi Kristovoj,  Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinom raspali u našim srcima ljubav prema bližnjima da osjetimo i pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna. Ne dopusti da naša srca budu hladna i bešćutna, oči slijepe, a ruke prazne.

Oče Ante, koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve bolesne u našim obiteljima, među prijateljima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela. Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod Svoga Sina. Molimo te za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi i za one koji je još nisu upoznali.

Gospodine, po moćnom zagovoru o. Ante udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne već da samo širimo tvoju ljubav i radost.

Posebno te molimo za sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.

Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.

Kraljice svete krunice, Kraljice mira, Gospe od zdravlja i naš oče Ante molite za nas, Hrvatsku, Indiju, Ukrajinu i cijeli svijet!

 

Molitva za bolesnike

Isuse dragi, Gospo draga!

Duboka je noć. I kako je duga.

I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama,

po vlažnim kolibama, dršćući od groznice,

gladni, zapušteni, bolesni tijelom,

bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti.

I kako se malen osjećam pred njima.

O Isuse za njih te molim,

za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve

da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima,

da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.

Usliši njihove molitve, obriši njihove suze,

bdij uz njih u besanim noćima,

pohodi ih svojom ljubavlju!

Osobito se sjeti naših staraca i starica,

koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.

Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi,

Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima,

učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!

otac Ante

 

Molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

 

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI

Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)©

*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Žalosna otajstva
20:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2027
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.