papa franjo na TSP u autu 

Papa Franjo je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, komentirao evanđelje.

Ovonedjeljno evanđelje, podsjetio je Papa, pokazuje nam da i danas Isus traži od svih ljudi dobre volje da budu ponizni i blagi kao On, te da pomažu siromašne, a od Crkve da naviješta evanđelje. Crkva je pozvana činiti djela milosrđa i naviještati evanđelje siromašnima – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje današnje liturgije Isus naviješta u tri dijela (Mt 11, 25-30) – rekao je Papa i istaknuo – Prije svega izgovara himan blagoslova i zahvalnosti Ocu, jer je objavio siromašnima i malenima tajne Božjega kraljevstva; potom otkriva prisan i jedinstven odnos koji postoji između Njega i Oca; i na kraju poziva da idemo k njemu i da ga slijedimo kako bismo našli spokoj.

Na prvom mjestu Isus hvali Oca, jer je tajne svojega Kraljevstva sakrio od „mudrih i umnih“ – rekao je Sveti Otac i objasnio – Tako ih naziva s velom prikrivene poruge, jer se takvima smatraju i zato imaju zatvoreno srce. Otajstva svojega Oca Isus objavljuje „malenima“, onima koji se s povjerenjem otvaraju njegovoj riječi spasenja, osjećaju potrebu za njim i sve od njega očekuju.

Isus potom tumači da je sve primio od Oca – rekao je papa Franjo i primijetio – Zove ga „moj Otac“, kako bi potvrdio jedinstvenost svojeg odnosa s njim. Naime, samo između Oca i Sina postoji potpun uzajamni odnos; jedan poznaje drugoga i jedan živi u drugom. No to je jedinstveno zajedništvo kao cvijet koji cvjeta da bi besplatno objavio svoju ljepotu i dobrotu. I evo, dakle, Isusovog poziva: „Dođite k meni…“. On nam želi darovati ono što crpi od Oca.

Kao što Otac daje prednost „malenima“, tako se Isus obraća „umornima i opterećenima“ – rekao je Papa i napomenuo – Dapače, svrstava se među njih, jer je „ponizna i blaga srca“; kao u prvom i trećem blaženstvu, o poniznima i siromašnima duhom; i o blagima (Mt 5,3.5). Isus sve to živi u potpunom posvećenju Ocu i od njega crpi svoj nauk koji naziva „jaram“ kao što se nazivao onaj jaram zakona i raznih učitelja.

Međutim, Isus obećava „sladak i lak“ jaram zbog dva razloga – rekao je Sveti Otac i protumačio – Zato što dolazi od Boga Oca i zato što je i On sam pod tim jarmom, kako bi ga nosio zajedno s nama. Tako Isus „blag i ponizan“, nije uzor za rezignirane, niti jednostavno žrtva, nego čovjek koji „srcem“ živi to stanje u potpunoj transparentnosti prema Očevoj ljubavi, to jest Duhu Svetom. On je uzor „siromašnih u duhu“ i svih drugih evanđeoskih blaženika koji izvršavaju Božju volju i svjedoče njegovo Kraljevstvo.

Utjeha koju Krist nudi umornima i opterećenima, nije samo psihološko olakšanje ili obilno darovana milostinja, nego radost siromašnih da su primili evanđelje i da su graditelji novoga čovječanstva – rekao je papa Franjo i dodao – To je poruka za sve ljude dobre volje koju Isus i danas upućuje svijetu koji se uzvisuje, koji postaje bogat i moćan, bez obzira na sredstva, te koji ponekad gazi ljudsku osobu i njezino dostojanstvo. I to je poruka Crkvi koja je pozvana činiti djela milosrđa i naviještati evanđelje siromašnima.

Neka Marija, najponiznija i najveća među stvorenjima, od Boga za nas izmoli mudrost srca, kako bismo znali njegove znakove razaznati u svojem životu i biti sudionici tih tajni koje su skrivene oholima, a objavljuju se poniznima – zaključio je Papa.

Vatican news

Radio Marija

02:15 Krunica - radosna otajstva
02:40 Glazba i meditacije
03:30 Čitamo knjigu - o. Ante Katalinić: Marija velika nada Hrvata
04:00 Glazba i meditacije

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Posvetna molitva Prečistom Srcu Marijinu

Presveta Djevice Marijo, utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih! Naši pradjedovi dali su ti naziv najvjernija Majka i Odvjetnica Hrvatske. Ti si nam to...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.