euharistija

Foto: Cathopic

 

O svetkovini apostolskih prvaka Petra i Pavla obično je vrijeme svećeničkih ređenja i mladih misa. Nije tome davno da smo s ponosom i radošću govorili: naša je Domovina obdarena brojnim svećeničkim zvanjima. Danas moramo reći da sve više dijelimo sudbinu «kršćanske» Europe u kojoj je sve prisutnija kriza duhovnih zvanja. Možemo li kao kršćani ostati ravnodušni nad tom činjenicom? Sigurno, ne!

«Mir vama!» Te nas riječi upućuju na poslanje. Učenici su pozvani da nastave Kristovo djelo na zemlji i da uskrsnu novost, radost i mir ponesu do svakoga ljudskog srca. Svećenike je Gospodin pozvao da na osobit način budu navjestitelji njegove Radosne vijesti. Kako su nam danas potrebni dobri, revni i sveti svećenici!

              Duhovno zvanje niče iz Srca Isusova, ali se razvija na tlu čovjekove duše. I danas Krist prolazi i upućuje poziv: «Ako želiš biti savršen… dođi i slijedi mene…!» Moramo reći, da se povijest svećeničkog, redovničkog poziva ne može nikad ispripovjediti do kraja. On ostaje tajnom između pozvanoga i Pozivatelja. Klica zvanja u srcu mladog bića nalik je na sjeme koje mora imati potrebne uvjete da nikne, raste i sazrije. Obitelji u kojima se Božja riječ sluša i razumije i u kojima se živi od sakramenata jesu «rasadišta» duhovnih zvanja. Neka Marija, majka Velikoga svećenika bdije nad onima koji su se odazvali i potiče one koje Gospodin poziva, da se odvažno odazovu!

          Obitelji u kojima roditelji ne zaziru od brojne djece, u kojima se slavi Euharistija, prakticira redovita ispovijed i dnevna molitva, postaju «prvo sjemenište» budućih svećeničkih kandidata.

         Moramo biti svjesni da smo kao kršćani svi odgovorni, a onda i dužni učiniti sve da Gospodinov zov i sjeme poziva padne na plodno tlo. Duhovnom zvanju korijen je u Isusovu Srcu te se najlakše ostvaruje u «obiteljima radosti i milosti», a odluku donosi pozvani.

          Tužimo se da nemamo duhovnih zvanja, da ih je sve manje, da nisu dovoljno postojana i zrela. Gdje je rješenje? Potrebni su nam revni i sveti svećenici. Počujmo poruku sv. Pavla upućenu Timoteju: »Budi uzorom vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri i čistoći!» Potrebne su nam skladne obitelji u kojima se Božja riječ sluša i živi. Potrebne su nam osobe molitve i predanja. Nije li ovo prigoda da mi kao velika Obitelj Radio Marije tu potrebu naše Crkve preporučujemo majci Mariji, napose u prvu subotu u mjesecu, dan posvećen molitvi za duhovna zvanja! Marijo, majko Velikoga svećenika, izmoli nam dobrih i svetih duhovnih pastira!

            Sve Vas srdačno pozdravljam.

                                                                                               Vaš p. Stjepan Fridl

 

 

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Sveta misa zornica - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za studeni; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.