Screenshot 2021 07 03 at 16 18 42 Oprostaj sestara Druzbe Presvetog Srca Isusova od sluzbe u Bogoslovnom sjemenistu IKA

 

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova nakon 74 godina oprostile su se od službe u Bogoslovnoj sjemeništu u Rijeci na euharistijskom slavlju kojega je u petak 2. srpnja u bogoslovnoj kapeli predvodio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

U propovijedi zahvalio je sestrama što su služeći u svakom čovjeku gledale brata i njihov odlazak označava trenutak zahvalnosti svećenika i bogoslova koji su živjeli u Bogosloviji. Osobito je zahvalio s. Flaviji Prepunić i s. Beatrici Opašić koje su na službi ostale do kraja, do zahvalnog misnog slavlja i oproštaja sestara. Izrazio je nadu da i sestre osjećaju zahvalnost prema Božjoj providnosti koja ih je dovela na službu u riječku Bogosloviju.

Odlazak sestara znači kraj jedne epohe i znak nužnosti okretanja nove stranice, kazao je propovjednik. Pred nama je zadaća činiti ono što možemo kako bi se u ovoj ustanovi nastavilo događati utjelovljenje Isusa Krista, ali ne samo po prilikama kruha i vina u Euharistiji, nego utjelovljenje u služenju u ljubavi po uzoru kako su to činile sestre Družbe Presvetog Srca Isusova. Okupljene je potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja jer je riječ o Družbi koja je sve starija, ali s molitvom ne treba gubiti nadu. U molitve je posebno stavio Bogoslovno sjemenište pred kojim je također neizvjesna budućnost, bogoslove, a osobito pokojne sestre ove jedine riječke autohtone Družbe.

Zahvalnu riječ sestrama uputio je na kraju liturgijskog slavlja rektor riječke Bogoslovije vlč. Mario Gerić koji je s. Flaviji i s. Beatrici uručio prigodne darove, a nadbiskupu Uziniću sliku s likom Riječke Majke darovala je vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova č. M. Dobroslava Mlakić. Ona je okupljene upoznala s poviješću djelovanja sestara u riječkoj Bogosloviji kazavši da su najprije, za vrijeme biskupa dr. Ivana Starčevića (1877.-1934.), vodile kućanstvo u Biskupskom bogoslovnom sjemeništu u Senju od 1933. do 1940. godine kada je i zatvoreno. „Odmah nakon otvorenja Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci s Visokom teološkom školom 15. listopada 1947., a na poziv mons. dr. Viktora Burića, senjsko-modruškog biskupa, Sestre Presvetog Srca Isusova su za vrijeme prvog ravnatelja dr. Ivana Dukića, preuzele i vodile cjelokupno kućanstvo u ovoj crkvenoj ustanovi sve do 2012., a zatim djelomično do rujna 2016. godine. Od 1966. do 2011. sestre su radile u tajništvu Visoke teološke škole i Teologije u Rijeci i prve su uređivale sjemenišnu knjižnicu. Sestre su također, na molbu dr. Ivana Devčića, rektora Bogoslovnog sjemeništa, u srpnju 1988. preuzele skrb i brigu za bolesne i starije svećenike u Svećeničkom domu u Rijeci”.

U Sjemeništu je redovito radilo šest do osam sestara, a brojne su sestre i kandidatice Družbe dolazile povremeno pomagati kad su to potrebe zahtijevale, kazala je vrhovna predstojnica Družbe. Od sestara koje su najduže djelovale u Sjemeništu, spomenula je pokojnu s. Saleziju Slatinu koja je na službi bila 23 godine i s. Viliberta Čepelja 21 godinu, te nazočnu s. Flaviju Prepunić koja je 17 godina skrbila za bolesne svećenike. Može se reći da je velika većina sestara Družbe služila u ovom sjemeništu, odnosno sveukupno je u ovoj Ustanovi živjelo i radilo 65 sestara, od kojih se 20 preselilo u vječnost, poručila je č. M. Mlakić.

Bogoslovno sjemenište komunistička je vlast montiranim sudskim procesom u Rijeci 1955. zatvorila, no sestre su poslušale savjet biskupa Viktora Burića, i iako u strahu i neizvjesnosti, nisu napustile Ustanovu. Radile su u izuzetno skromnim uvjetima i stanovale su sve do 1988. u suterenskom prostoru. O radu sestara u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci nakon otvorenja nove sjemenišne zgrade 1988. godine apostrofirala je riječi tadašnjeg riječko-senjskog nadbiskupa mons. Josipa Pavlišića: „Sjemenište za odgoj svećeničkih kandidata osnovna je briga svake mjesne Crkve pa tako i naše Nadbiskupije. Vaša Družba pokazuje takvu svijest od samog osnutka našeg Sjemeništa. U njemu nesebično, uz skromnu materijalnu nagradu, rade vaše sestre već dugi niz godina, na čemu vam srdačno zahvaljujemo”. U to vrijeme, sestre su služile i u Sjemenišnom dobru u Lovranu, na čemu im je mons. Pavlišić također zahvalio. U Lovranu su bile punih 50 godina, do veljače 2017. godine.

„Na kraju, što je značio rad, molitve i žrtve sestara, za život i funkcioniranje ove crkvene ustanove kroz 74 godine, ne može se izreći, jer otajstvena zbilja povijesti događa se u srcima ljudi, odnosno u ovom slučaju događala se u srcima sestara koje su predano žrtvovale svoj život za svećenike, za Crkvu, u duhu svoje karizme sljedeći Onoga koji sam sebe ponizi postavši poslušan do smrti, smrti na križu (usp. Fil 2, 8). Zahvalne smo Gospodinu za sve što su sestre velikodušno u duhu evanđeoskog služenja, učinile u Bogoslovnom sjemeništu. Pratit ćemo i nadalje svojim molitvama Vas, oče nadbiskupe, i sve buduće svećenike. I mi u Vaše molitve preporučujemo sve sestre naše Družbe, a osobito one koje su djelovale u Bogoslovnom sjemeništu i Svećeničkom domu u Rijeci. Neka Gospodin, i po Vašim molitvama, udijeli našoj Družbi novih duhovnih zvanja“, poručila je č. M. Mlakić. 

www.ika.hkm.hr

Radio Marija

19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.