U ponedjeljak 6. rujna nova školska i vjeronaučna godina 2021./2022., započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u dvorištu Gimnazije (negdašnji prostori AISZ-a) na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore i djelatnike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U koncelebraciji je sudjelovao preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa koji je ujedno i duhovnik spomenute Gimnazije. Tijekom misnog slavlja velik broj učenika i profesora pristupio je sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za podjeljivanje samoga sakramenta bili su vlč. mr. Ivan Grbešić, novi duhovnik u zagrebačkoj bogosloviji, i vlč. Luka Premelč, prefekt u Sjemeništu.

Na početku misnoga slavlja biskup Gorski, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, obratio se okupljenima riječima: “Drago mi je da sam danas ovdje s vama. Nismo u našoj velebnoj crkvi Srca Isusova jer je potres učinio svoje, ali ovi omeđeni prostori naša su trenutačna bogomolja pod vedrim nebom… na tome smo zahvalni! S ovoga mjesta sjećanja mi idu na moje gimnazijske dane od kojih je prošlo punih pedeset godina. Neke od najljepših životnih iskustava i doživljaja nosim upravo iz ovih prostora. Dragi mladi! Otvorimo se danas, na početku nove školske godine, Duhu Božjemu. Samo On je kadar u nama činiti velike stvari te nas oduševljavati za dobro i sveto”.

Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove poslanice Kološanima te Lukina evanđelja (usp. Kol 1,24-2,3; Lk 6, 6-11) mons. Gorski je, uz ostalo, naglasio: “Drage djevojke i mladići, uvijeke imamo izbora samo je pitanje jesmo li spremni platiti cijenu svojega izbora kao Isus. Uvijek imamo mogućnost izabrati dobro, izabrati čovjeka, izabrati istinu, pravednost, ljepotu, dobrotu. Kada takve vrijednosti izabiremo mi zapravo izabiremo Boga, jer Bog je istina i pravednost i ljepota i dobrota. Zato se nemojte pozivati na vrijeme i okolnosti, to jest izabirati lakši put i opravdavati svoje loše izbore, jer on ne dovodi do cilja i ne izgrađuje. To bi bilo kao da kažete – dosta mi je dvojka u školi za prolaz razreda. Istina, i dvojka je prolazna ocjena, ali Bog vas je stvorio za više. Izaberite dobar put, onaj u kojem ćete se tražeći Božju volju najbolje ostvariti kao žene i muškarci u svim svojim zvanjima i zanimanjima. To nije samo put uspjeha, to je put radosti”.

Završavajući propovijed okupljene profesore, učenike, odgajatelje i djelatnike Gimnazije biskup je pozvao: “Mi smo ovdje danas okupljeni u našem bogoslužnom prostoru. I prepoznajemo se ili u onome tko stoji pred Isusom sa svojim hendikepom ili s lažnom pravednosti. Svima nam je potrebna Isusova ozdraviteljska riječ. Zato dopustimo da nas dodirne Isusova riječ: ‘Ispruži ruku’ to jest riješi se svoje nemoći i mlitavosti. ‘Otvori um i srce’, to jest riješi se svoje uskoće. Jesu li okolnosti dobre? Potres, pandemija korona virusa – to su sada naše nove okolnosti. Ali, one nas ne priječe da izabiremo dobro, da rastemo u svojoj spoznaji, u znanju, učvršćujemo svoju vjeru, izgrađujemo svoje dobre karakterne osobine. Možete s Bogom i više i bolje i ljepše… “.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić svojim muziciranjem. Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova preč. Pavlaković, zahvalio je uime ravnateljice škole prof. Ljube Duvnjak, biskupu na dolasku i homiliji, posebno pozdravivši ovogodišnje prvaše. Zaželio je svima sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Gimnazije, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života.

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti ima svoju dugu povijest i tradiciju u gradu Zagrebu. Osnovana je 1920. godine, a u njoj su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. U novu je školsku godinu ušla s upisanih 393 učenika (162 učenica i 231 učenika) u šesnaest razrednih odjela, od koji je 14 sjemeništaraca s područja Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U školi je zaposlen 51 djelatnik.

 

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.