1 P3700200

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju 19. rujna misno slavlje ispred župne crkve Porođenja bl. Djevice Marije u Srinjinama nakon kojega je blagoslovio obnovljenu župnu kuću. U koncelebraciji su bila trojica svećenika: župnik don Tomislav Ćubelić, bivši župnik don Ante Delić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a za vrijeme mise pjevali su pučki pivači iz Srinjina.

U svom je pozdravnom govoru župnik don Tomislav naglasio da je blagoslov župne kuće povod da se nadbiskup susretne s ljudima i ohrabri ovu župnu zajednicu, koju je više puta pohodio. „Crkva ima lijep naziv za crkvu – kuća Božja. Kuća je znak i stvarnost obiteljskog zajedničkog života, ljubavi, razumijevanje i dobrote. Čovjek se u svom domu osjeća sigurnim, zaštićenim i dom ili kuća uvijek trebaju biti otvoreni za čovjeka i Boga. Problem je ako je kuća zatvorena za ljude i Boga. Župna kuća je zajednička ovim ljudima i otvorena za sve ljude“, kazao je na početku misnoga slavlja don Tomislav, koji je nakon dvije katedralne župe one u Trogiru (13 godina) i u Splitu (13 godina) preuzeo prije godinu dana župu u Srinjinama. „Vi ste danas oče nadbiskupe u 'Poljičkoj Republici' koja stoljećima ima svoj statut u koji je utkan Bog, čovjek, vjera, bližnji i sve to negdje živi u životima ovih ljudi“, naglasio je don Tomislav zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi župne kuće.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi govorio o pravedniku i svijetu koji je neprijateljski raspoložen prema njemu kako u Isusovo vrijeme tako i danas. „Pravednik nad pravednicima, Sin Božji nije dobro prošao u ovom svijetu, koji je neprijateljski raspoložen prema pravednosti, ljubavi, vjernosti i vjeri. Pravednik nad pravednicima bio je izrugan, optužen, mučen i razapet na križ. Slično se i danas događa s pravednicima. Svatko od nas želio bi imati u susjedstvu poštenu, odgovornu, solidarnu i savjesnu osobu, obitelj. Međutim, mnogo je zavisti, obijesti, svadljivosti koja stvara nered u čovjekovu srcu i u međuljudskim odnosima. U čovjeku koji izda Boga stvara se averzija prema svemu što je dobro“, kazao je nadbiskup dodavši da ratovi prvo nastaju u ljudskom srcu. U nastavku je govorio o Isusu Kristu, koji je iz ljubavi prema čovjeku prihvatio muku, patnju i smrt na križu. „Isus na zlo nije odgovorio osvetoljubivošću i mržnjom nego ljubavlju, kojom je pobijedio zlo. Učenike je poučavao mudrosti i Njegove riječi nisu informacija nego kateheza. 'Ako tko želi biti prvi neka bude posljednji i poslužitelj svima.' Gospodin i nas želi poučiti i potaknuti na propitivanje kakvi smo ljudi i kršćani? Zlo nije dom za čovjeka. Nikada nijedna basna, dječja priča nije slavila zlo, uvijek se stavljala na stranu dobra koje pobjeđuje. Neka Gospodin bude naš učitelj i odgojitelj, posebno vama dragi roditelji da svojoj djeci možete prenijeti ove vrednote, da budete učitelji svjedoci“, poručio je nadbiskup.

Srinjine se prvi put spominju u darovnici kneza Trpimira od 4. ožujka 852. godine, kao selo Srinjin, što znači da je naseljeno odmah nakon doseljenja Hrvata ili nedugo poslije njihova doseljenja u 7. stoljeću. Poslije toga selo se više puta spominje u povijesnim dokumentima i bilo je jedno od 12 katuna na početku povijesti Poljica. Župna crkva Male Gospe spominje se 7. srpnja 1413. godine. Župa ima cjelokupni arhiv od 16 stoljeća pisano na bosančici do polovice 19. stoljeća a onda na jezicima kojima se koristilo. U zvoniku koji je završen 1863. godine postoji zvono napravljeno 1727. godine a zvoni i danas. Današnja župna kuća sagrađena je od klesanog kamena 1903. godine. Za župnikovanja don Mate Selaka 1985. god. je obnovljena, a sada za vrijeme župnika don Tomislava Ćubelića je potpuno renovirana pljeskareni su vanjski zidovi, nalivene dvije nove terase, nova krovna konstrukcija, izoliran i krov i zidovi. Unutar kuće iskopana je do 60 cm i stavljena hidroizolacija jer je vodno područje; novi su zatvori, električna instalacija i instalacije za vodu te novi namještaj. Uređena je garaža, prostor ispred kuće i novi ulaz te je uređen vrt. Financijsku konstrukciju radova nosio je Nadbiskupski ordinarijat u Splitu, a namještaj čitave kuće financijski je zatvoren od priloga vjernika. Radovi su počeli 07. rujna 2020., a kuća useljiva od 23. srpnja 2021. Radove je izvela tvrtka „ŽING.“ Župa Porođenja bl. Djevice Marije u Srinjinama danas ima oko 1400 žitelja, ima vrtić, osnovnu školu, poštu, ambulantu. U župi je 2021. godini kršteno 16 djece, a pokopano 8 ljudi. Župljani su za ovu prigodu pripremili prigodni domjenak (soparnike i kolače) u crkvenom dvorištu.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

 

 

 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Svetac dana - sv. Agneza od Montepulciana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.