U župi Presvetoga Trojstva u Novom Travniku nizom događaja od 21. do 24. rujna obilježena je 80. obljetnica mučeništva i 10. godišnjica proglašenja blaženim Drinskih mučenica, izvještava Katolička tiskovna agencija (KTA).

drinske mucenice Središnje euharistijsko slavlje u petak 24. rujna u predvorju nove zavjetne kapela pokraj župne crkve Presvetog Trojstva u Novom Travniku, na desetu godišnjicu beatifikacije pet blaženih sestara Kćeri Božje ljubavi, predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Također je blagoslovio zavjetnu kapelu, spomenik i trg Drinskih mučenica ispred zavjetne kapele i župne crkve. Koncelebriralo je tridesetak svećenika među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Vukšić pozvao je sve da skrušenog srca pristupe slavlju mise koje „ne samo slavimo kao spomen na desetu obljetnicu beatifikacije, nego, iznad svega, kao molitvu milosrdnom Gospodinu da posveti ovaj svijet, da zaštiti sve ljudske živote, da zaštiti čast svih onih koji su ugroženi“.

Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja

Na početku prigodne propovijedi naslovljene „Mučenice koje pozivaju na poštivanje života i dostojanstva žene“ nadbiskup Vukšić nabrojio je imena svih pet Drinskih mučenica: Jula Ivanišević, Hrvatica, Berchmana Leidenix Austrijanka, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan Slovenke i Bernadeta Banja Mađarica te podsjetio da su one na današnji dan prije deset godina proglašene blaženicama i mučenicama Katoličke Crkve te time predložene vjernicima za štovanje i istaknute kao primjeri za nasljedovanje.

Podsjetio je da je s. Jula bila podrijetlom i krštena na području današnje biskupije Požega, Berchmana u nadbiskupiji Beč, Krizina i Antonija u biskupiji Novo Mesto, a Bernadeta u biskupiji Bjelovar. „Kao zavjetovane članice Družbe sestara kćeri Božje ljubavi, u hladnim danima mjeseca prosinca godine 1941. ubijene su, dok su branile svoju čast i zavjet. Vjerne svojim obećanjima, koja su dale Bogu, ostale su poslušne do svoje smrti, smrti na ‘križu’ vjernosti svom zavjetu (usp. Fil 2,7)“, kazao je nadbiskup Vukšić. Istaknuo je da je mnogo važnije od povijesne istine, da su ove časne sestre bile žrtve mržnje prema vrednoti čistoće koju propovijeda katolički moral, teološka istina, da one nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obeščašćena te su, iz ljubavi prema Božjemu prijateljstvu i svom zavjetu, radije prihvatile zemaljsku smrt.

Kršćanskim mučenicama učinila ih je njihova ljubav prema svom duhovnom zaručniku Isusu

„Dakle, kao i u slučaju svakoga drugog mučenika, njih kršćanskim mučenicama nije učinila tuđa mržnja nego njihova ljubav, koju su posvjedočile prema svom duhovnom zaručniku Isusu, Spasitelju svijeta, mržnji usprkos. To je najveći stupanj ljubavi jer, kao što naučava Isus: ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ (Iv 15,13). A one su upravo to učinile! Jer Isusa su imale za svog najvećeg prijatelja“, kazao je nadbiskup Vukšić dodavši da je upravo stoga Bog njih preuzvisio (usp. Fil 2,9) na čast oltara i darovao im ime mučenica, što je, poslije Božjeg imena na nebesima, ime nad svakim imenom koje Crkva Kristova može uopće dati i daje ga samo svojim najsjajnijim članovima na zemlji.

Iako su odavno mrtve u svom tijelu i nijeme na usnama, kazao je nadbiskup koadjutor vrhbosanski, one svojim primjerom trajno govore i svjedoče. „I nas danas ovdje okupljene pozivaju također da dopustimo kako bi pravila Isusova nauka i morala popravila i vodila naše ponašanje, naša prijateljstva, naš sustav vrednota, naše obiteljske odnose, naš ljudski, redovnički i svećenički život, način i sadržaj našega razmišljanja i djelovanja, našu odgovornost za društvo u kojemu živimo, naše izbore i temeljna opredjeljenja, naše poštivanje života i dostojanstva žene. I još mnogo drugoga“, istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Vjernicima je kao naglasak razmatranja i molitve približio dvije vrednote – svima vrlo lako prepoznatljive na primjeru ovih blaženica – koje su spomenute kao posljednje: poštivanje života i dostojanstvo žene. „Naše mučenice su se svojom žrtvom pridružile skoro bezbrojnoj povorci muškaraca i žena u ljudskoj povijesti kojima je, počevši od pravednog Abela pa do našega doba, ljudska mržnja nasilno oduzela život. Stoga molimo dragoga Boga posebice za to da se, po njegovu blagoslovu i po zagovoru blaženih Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete, dogodi vrijeme u kojemu nikome, nigdje i nikada više neće biti oduzet život, taj najveći dar Božji što ga se može uopće imati na ovoj zemlji. U tu svrhu, neka umre svaka mržnja, neka se ugasi svaka zlobna nakana i neka bude zaustavljena svaka zločinačka ruka“, kazao je nadbiskup Vukšić dodavši da se na primjeru Drinskih mučenica, neposredno prije njihove smrti, dogodio „klasičan slučaj prezira, nepoštivanja i pokušaj gruboga nasilja nad dostojanstvom žene, koje su one branile do smrti“ te je stoga još jednom pozvao na molitvu da, po Božjoj providnosti i zagovoru ovih mučenica, svi ljudi nauče poštivati dostojanstvo i čast žene.

U 2020. godini 340 milijuna kršćana je na različite načine bilo fizički progonjeno zbog svoje vjere

Podsjetivši da kršćani također i u naše vrijeme danas trpe u mnogim zemljama po svijetu, nadbiskup Vukšić iznio je podatak da je, prema službenom izvješću objavljenom početkom 2021. godine, tijekom prethodne godine u svijetu čak 340 milijuna kršćana na različite načine bilo fizički progonjeno zbog svoje vjere među kojima je zabilježeno i više tisuća slučajeva zlostavljanja žena temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji. Upozorio je da je kršćanstvo danas također progonjeno i novom vrstom mučeništva posebice na području zapadne civilizacije. „Izloženo je često dugotrajnom i sustavnom mučenju, ponižavanju, izrugivanju, prijeziru, marginalizaciji kršćanskih vrednota, stvaranju vrijednosnoga sustava koji je protivan evanđeoskim načelima u čiju svrhu se donose nepravedni i protuprirodni zakoni“, naglasio je nadbiskup Vukšić izrazivši mišljenje da, gledano iz kršćanske perspektive, „danas svijet često izgleda poput prekrasnoga jezera u koje se posvema nekontrolirano slijeva mnoštvo otpadnih voda“ te da se kršćanin, u mjeri u kojoj je vjeran evanđelju, u toj situaciji pojavljuje se kao neka vrsta „moralnog ekologa koji nudi pitku vodu Isusova evanđelja“.

„U tom djelu i nastojanju radi svjedočenja za Božju slavu i radi obrane života i dostojanstva svakoga čovjeka, po zagovoru Drinskih mučenica, Bog neka vas sve blagoslovi. Po Kristu Gospodinu našemu“, riječi su kojima je nadbiskup Vukšić zaključio svoju propovijed.

Papina poruka u prigodi blagoslova kapele posvećene Drinskim mučenicama

Na kraju mise gučogorski arhiđakon mons. dr. Pavo Jurišić pročitao je poruku i apostolski blagoslov koji je papa Franjo uputio u prigodi blagoslova kapele posvećene Drinskim mučenicama. Pozdravljajući časnu braću biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, kao i svu ostalu okupljenu braću i sestre, Sveti Otac je napisao da je Crkva u današnje vrijeme „bogata mučenicima – Kristovim svjedocima koji svijetu daju izvanredan primjer Božje ljubavi, koja prašta i moli za neprijatelja“. Pozvao je sve da, kroz primjer vjere bl. Drinskih mučenica, razmišljaju kako se probuditi iz sna ravnodušja i osrednjosti kako bi zaživjeli evanđeosku smjelost blaženstva. „Svjedočanstvo koje su dale u trenutku vlastite žrtve, kao i svom svakodnevnom životu, nude budućim naraštajima, čiji ste vi predstavnici, rječit primjer čvrste i žive vjere“, stoji, između ostaloga, u pismu Svetog Oca Franje.

Potom je župnik don Anto Ledić uputio pozdrav i dobrodošlicu svim hodočasnicima iz mnogih župa Vrhbosanske metropolije, kao i iz Hrvatske posebno iz Slavonije, zatim Italije i Austrije. Pozdravio je i slušatelje koji su Misu pratili putem radiovalova Radija Kupresa i Radija Marije, kao i sve koji su Misu pratili uživo putem prijenosa portala https://www.google.com/url?q=http://centralna.ba&source=gmail&ust=1632578213196000&usg=AFQjCNEbV2uMk0qs03HvARSY1MzSI2hIJg">centralna.ba, Radiotelevizije Herceg-Bosna i obiteljske Laudato TV. Hvalu je upravio i Bogu Ocu, kao i bl. Drinskim mučenicama što ih prate svojim zagovorom pred licem Krista Zaručnika „zbog kojega i jeste skočili u smrt da bi spasili vječni život“.

Župnik Ledić je zahvalio na dolasku vrhovnoj i provincijalnoj upravi Družbe sestara Kćeri Božje Ljubavi iz Rima i Zagreba, sestrama drugih kongregacija, bogoslovima, sjemeništarcima, svim dragim gostima i dobročiniteljima, koji su prepoznali važnost projekta kapele posvećene Drinskim mučenicama te isti podržali, bilo osobno ili kroz institucije. Zahvalio je i svim nazočnim političkim subjektima, predstavnicima općinske, kantonalne i federalne vlasti, diplomatskim delegacijama Republike Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, a koje djeluju u Bosni i Hercegovini, bilo preko veleposlanstva ili preko konzularnih ureda. Također je zahvalio i uputio pohvalu Župnom zboru koji je animirao proslavu. Zahvalio je potom i na asistenciji lektorima, ministrantima, animatorima, volonterima, prakaraturima, članovima župnih vijeća, policijskim djelatnicima, Domu zdravlja, medijima i svima koji su na bilo koji način bilo uključeni u osiguranje i organizaciju liturgijskog programa kroz sve ove dane.

Vrhovna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams pustila pet bijelih golubica 

Župnik Ledić je izrekao posebnu zahvalu Svetom Ocu na upućenim riječima i blagoslovu, kao i Apostolskoj pokorničarni koja je prihvatila zamolbu da ovu župu toga dana izdigne u rang hodočasničkog mjesta. Na koncu je zahvalio arhiđakonu mons. Jurišiću, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozi Marinčiću, te osobito nadbiskupu koadjutoru Vukšiću na predslavljenju Svete mise, kao i svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim voditeljima Mise tijekom trodnevne priprave.

Potom je vrhovna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams iz krletki pustila pet bijelih golubica koje simboliziraju pet sestara mučenica, a župne animatorice su u zrak pustile 80 balona crvene i bijele boje, koje označavaju mučeništvo i nevinost, kao simbol 80 godina od mučeništva sestara Drinskih mučenica.

Tijekom prigodnog molitvenog programa prije Svete mise podignute su zastava sa slikama pet blaženih sestara Kćeri Božje ljubavi s obilježjem naroda iz kojeg potječu.  Pročitan je i kratak životopis pet blaženica te istaknuto da je Apostolska pokorničarna,  17. veljače 2021. izdala poseban dekret kojim se hodočasnicima u Novi Travnik daje mogućnost potpunog oprosta uz potrebne uvjete ispovijedi, sudjelovanja na Misnom slavlju i pričesti te Vjerovanja i molitve na nakanu Svetog Oca.

Nakon euharistijskog slavlja upriličen je nastup Folklorne skupine „Stari Hrast 2000.“

Molitveno-zabavni program za djecu, kojega su osmisliti animatori, upriličen je 21. rujna i 22. rujna u poslijepodnevnim satima nakon čega je moljena krunica. Svetu misu, pod kojom su blagoslovljene obitelji, predslavio je vlč. Jadranko Kurt, župni vikar na Kupresu. Ujedno je tada započelo i trodnevno 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Drugoga dana priprave misu u večernjim satima predslavio je vlč. Josip Batinić, župnik na Ceru.

Predstavljena monografija „Blažene Drinske mučenice“

U četvrtak 23. rujna upriličeno je predstavljanje monografije „Blažene Drinske mučenice“ nakon čega je slavljena misa koju je predvodio vlč. Ivan Tola. Nakon mise upriličen je koncert Alana Hržice i prigodni vatromet, objavila je u petak 24. rujna Katolička tiskovna agencija (KTA).

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.