U povodu presude Županijskog suda u Zagrebu u postupku "Dugine obitelji protiv Vigilare", a koji je u petak 24. rujna odbacio tužbu udruge "Dugine obitelji" kao neosnovanu, priopćenje udruge "Vigilare" na tu temu objavljujemo u cijelosti.

vigilare dugina obitelj Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, Županijski sud u Zagrebu u petak 24. rujna 2021. donio je presudu kojom je tužbu Duginih obitelji odbacio kao neosnovanu, a stavove udruge Vigilare „koja promiče tradicionalne društvene vrijednosti te sukladno poslanju Katoličke Crkve štiti prava pripadnika katoličke vjeroispovijesti“, dopuštenim izražavanjem svjetonazora, ocijenivši to legalnim, legitimnim i demokratskim.

Velike zasluge za ovu presudu ima i izvrstan pravni tim udruge Vigilare, na čelu s odvjetničkim uredom Jagar i Grebenar, koji je dokazao da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, već o slobodi izražavanja koje je bilo primarno usmjereno na peticiju prema Hrvatskoj televiziji koja je u svibnju 2020. emitirala dokumentarni film homoseksualne tematike (Janina dugina obitelj) te predsjedniku države Milanoviću koji je lani primio predstavnike navedene lgbt udruge, autore prve homo-slikovnice za djecu.

U odluci je naglašeno da se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije (čl. 9.) diskriminacijom ne smatra djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve ili vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve koja homoseksualnost opisuje kao „čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“ (Katekizam KC 2357).

Sud je ustvrdio i da se radi o slobodi govora, izražavanja i kritike, kao temeljnih vrijednosti demokratskog društva te da su javno izrečeni stavovi Vigilare u okviru sustava vrijednosti koji kao udruga promiče: konzervativnih društvenih vrjednota i kulture života, što je sukladno vrijednostima njezina statuta, priznatim i ozakonjenim od strane države.

Kao vrlo značajno ističe se sudsko mišljenje da je stajalište (udruge Vigilare) prema kojem „tradicionalna i prirodna heteroseksualna bračna zajednica i obitelj imaju presuda doprinos za fizičko i psihičko zdravlje članova obitelji, a osobito djece,“ posve legalno i legitimno.

„Pobjeda na Županijskom sudu u Zagrebu danas nije samo pobjeda Vigilare, nego i, općenito, velika pobjeda za demokraciju, slobodu govora, izražavanja i vjeroispovijesti u Hrvatskoj. Sud je samo potvrdio ono što svi zdravorazumski znamo i što očekujemo u demokratskim društvima, to jest, da neki imaju drukčije mišljenje. Borit ćemo se kao lavovi za društvo temeljeno na kršćanskim vrjednotama jer su te vrjednote temelj zapadne civilizacije. Bez tih temelja, društvo i civilizacije prvo uđu u kaos, a onda se raspadnu i nestanu“, komentirao je presudu predsjednik udruge Vigilare dr. Vice Batarelo.

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.