U povodu „Vremena stvorenoga“ 2021. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ i ove godine organiziraju Ekumenski glazbeno-molitveni susret pod geslom „Dom za sve? Obnoviti Božji ‚oikos“ koji će se održati u subotu, 2. listopada 2021., u 19:15, u župnoj crkvi sv. Kvirina, Pantovčak 85, Zagreb.

 

Susret će se moći pratiti i online, putem izravnog videoprijenosa preko mrežne stranice Župe sv. Kvirina.

Cilj susreta, kao i prošlogodišnjeg koji je održan u Remetama, jest da se kršćanski vjernici iz Katoličke i drugih kršćanskih crkava zagrebačkog područja uključe u molitvu kršćana diljem svijeta koji Bogu, Stvoritelju ljudi i svega stvorenoga, riječju i pjesmom upućuju svoje molitve za očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje, u povodu „Vremena stvorenog“ 2021.

Oblikovanje glazbenog dijela molitvenog slavlja povjereno je sestrama Halužan.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog“ svake godine objedinjuje 2.2 milijarde kršćana diljem svijeta oko zajedničkog cilja: obnove odnosa sa Stvoriteljem, ljudskom braćom i svekolikim stvorenjem. Započinje 1. rujna na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. To je vrijeme kada se kršćanska obitelj ekumene, tj. svega svijeta, ujedinjuje u molitvi i djelovanju radi zaštite zajedničkog doma da bi odgovorila „na vapaj zemlje i siromašnih“. U 2021. godini, tijekom „Vremena stvorenog“, kršćani su ujedinjeni u molitvi i djelovanju nadahnjujući se geslom: „Dom za sve? Obnoviti Božji oikos“. Dodatne informacije o ekumenskoj inicijativi „Vrijeme stvorenog“ dostupne su na njezinim mrežnim stranicama.

U zajedničkoj izjavi u povodu „Vremena stvorenoga“ 2021. predsjednici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) – kardinal Angelo Bagnasco i Konferencije europskih Crkava (CEC) – Christian Krieger pozvali su sve kršćane u europskim Crkvama, u župama, crkvenim zajednicama i svaku osobu dobre volje da to vrijeme promatraju kao prigodu da se u ekumenskom duhu slavi Božji dar stvaranja i da budu ujedinjeni u molitvi i djelovanju. Ujedno pozivaju i na molitvu za dvije važne konferencije koje ove jeseni organiziraju Ujedinjeni narodi, za Konferenciju o bioraznolikosti koja će se održati u Kunmingu u Kini i za 26. Konferenciju o klimatskim promjenama (COP 26) koja će se održati u Glasgowu u Ujedinjenom kraljevstvu da bi ti skupovi bili povoljna prigoda da se poduzmu potrebni koraci koje zahtijeva klimatska izvanredna situacija.

U povodu „Vremena stvorenog“ 2021. i papa Franjo, pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej i canterburyjski nadbiskup Justin Welby kršćanskim vjernicima uputili su „Zajedničku poruku za zaštitu stvorenog“ u kojoj ih, među ostalim, pozivaju da tijekom tog razdoblja mole za svjetske čelnike koji će sudjelovati na COP 26 u studenom u Glasgowu, da donesu razborite i hrabre odluke. Oni potiču sve ljude da poslušaju „vapaj Zemlje i siromašnih“ te preispitaju svoje ponašanje za dobro Zemlje koju nam je dao Bog. „Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati“, piše u poruci.

Suorganizatori susreta su Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“, koja je osnovana 2019., na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si“. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko posvješćivanje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja kao i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je povjereno da stvorenjem odgovorno upravlja, a ne da ga uništava. Osnivači Udruge svojim djelovanjem žele poticati vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, sebi posvijeste i prihvate svoj poziv čuvara Božjeg djela te promijene ona ponašanja i životne navike koje pridonose današnjoj ekološkoj krizi.

https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-213x300.jpg 213w, https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-768x1083.jpg 768w, https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta.jpg 957w" alt="" width="726" height="1024" class="aligncenter size-large wp-image-457713" />

https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share">

 

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.