Župa sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru proslavila je u četvrtak 30. rujna župnu svetkovinu, a središnju misu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Bukovačka | Mapio.net
Svečano i središnje slavlje Jeronimova slavilo se večernjom misom. Biskupa Radoša je srdačnim riječima dobrodošlice pozdravio župnik vlč. Tomislav Petranović, u zajedništvu s zagrebačkim kanonikom mons. Zvonimirom Sekeljom, biskupskim vikarom za pastoral i pastoralnim pomoćnikom u maksimirskoj župi preč. mr. Markom Kovačem, dekanom Maksimirsko-trnjanskog dekanata preč. Josipom Golubićem te svećenicima dekanata.

“Želimo se hraniti Riječju Božjom”, rekao je biskup Radoš na početku slavlja i potaknuo okupljene na promišljanje o ulomku iz 13. poglavlja Evanđelja po Mateju o Kraljevstvu nebeskom na drugoj obali.Biskup Radoš osvrnuo se na život sv. Jeronima, koji je kršten tek nakon navršene dvadesete godine života i koji je boravio u Jeruzalemu, kako bi upoznao domovinu Isusa Krista. Sveti Jeronim boravio je u špilji, u kojoj je ponizno spoznao da nije dovoljan studij učenosti, već razumijevanje Božjeg jezika koji dolazi od Božjega dara. Tu je hrabro i učinkovito izvršio svoje poslanje i proslavio Isusa. Posvjedočio je da je pronašao biser na Božjoj njivi, a biskup je i nama svima poželio to bogatstvo pronalaska, da svijetlimo u hodu kroz život, da nas to Božje svjetlo dovede do druge obale, gdje se nalazi Kraljevstvo Božje.

Pjevanje je predvodio zbor sv. Jeronima, pod vodstvom Margarete Perković. S. Tihana Strancarić, iz redovničke zajednice Služavki Maloga Isusa, pobrinula se da sve bude pripravno za proslavu župnoga blagdana, kao i mnogi drugi vrijedni župljani, koje je u svojoj zahvali spomenuo župnik vlč. Petranović.

Jutarnju misu predslavio je župnik župe sv. Petra i Pavla u Bešićima vlč. Mladen Škvorc, nekadašnji župni vikar maksimirske župe. Započeo je riječima sv. Jeronima: “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac” i podsjetio svakoga prisutnog da se skruši pred Bogom i ispita svoju savjest u pokajanju, poput sv. Jeronima. Vlč. Škvorc podsjetio je također na mudre riječi svetog Jeronima: “Tko ne poznaje Svetog pisma, ne poznaje ni Krista.” On je time posvjedočio svoju uronjenost u svaku riječ Svetoga pisma na izvornom hebrejskom jeziku, s kojeg je preveo Bibliju na latinski jezik, pod poznatim izrazom Vulgata, i tako izvršio ono za što ga je Bog osposobio, poručio je vlč. Škvorc.

Župa se za svoju svetkovinu pripremala trodnevnicom koju je predvodio voditelj kuće Tabor u Samoboru fra Ivan Matić. Nakon misa u danima trodnevnice slijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Prvog dana bio je blagoslov za sve ranjene grubim riječima u životu, uz poticaj opraštanja. Druge večeri slijedila je molitva otklinjanja, za one koji su lutali krivim stazama života, a treća večer bila je u zahvaljivanju. Fra Ivan Matić potaknuo je vjernike na sakrament pomirenja i naglasio da se drže evanđelja jer ono svjedoči o pobjedi Božjoj.

Radio Marija

23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.