Grkokatolička katedrala

Na Duhovski ponedjeljak, 1. lipnja, kada se u Grkokatoličkoj Crkvi slavi blagdan Presvete Trojice, svečano je proslavljen blagdan naslovnika grkokatoličke katedrale Presvete Trojice.
Tom prigodom služena je svečana Božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustoga koju je predvodio apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić zajedno s grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima, a liturgiji je bio nazočan ‘ad coram’ i varaždinski biskup Bože Radoš koji je i propovijedao.
Na liturgiji koja je okupila mnoštvo vjernika pjevao je Katedralni zbor Križevci pod ravnanjem mo Ozrena Bogdanovića. U homiliji je mons. Radoš govorio o temeljnoj istini kršćanske vjere, a to je vjera u troosobnoga i jednoga Boga kojega poznajemo i slavimo kao Presvetu Trojicu Oca i Sina i Svetoga Duha. Tu vjeru izražavamo stalno kada na sebe stavljamo znak križa, kada započinjemo bogoslužja i molitve ‘U ime Oca i Sina i Svetoga Duha’. “Otajstvo je to nama nedokučivo, ali jasno izraženo u Svetom Pismu i objavi, kao što smo čuli u svetom Evanđelju gdje Isus šalje učenike da idu i krste sve narode u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Bog Otac i Stvoritelj otkrio nam je svoje milosno lice u Sinu Isusu Kristu i obdario nas svime što nam je potrebno za spasenje u Duhu Svetom. Duh Sveti nas posvećuje, nadahnjuje i krijepi u našem životu. On nas čini Crkvom, zajednicom vjere i ljubavi. On je životvorni i posvećujući dah života i svetosti. Ta je vjera među kršćanima izražena brojnim gestama i simboličkim znakovima u svetom bogoslužju. Poznata je drevna tradicija u istočnim Crkvama gdje su biskupi jedni drugima prigodom imenovanja i posvećenja slali taj ‘dah’ Svetoga Duha čak i tako da bi u mješinu udahnuli svoj dah i slali ga onom drugom da ga udahne. Jer Duh se prenosi u Crkvi s pokoljenja na pokoljenje. On je taj koji vodi i izgrađuje Crkvu. Po njemu postajemo novi ljudi, novi Narod Božji, narod proročki i sveti, da navješćujemo veličanstvena djela Božja i svojim životima svjedočimo u svijetu da je Bog živ, da je Bog spasitelj i da smo kao ljudi pozvani u njegovo zajedništvo vječnoga života. Stoga kršćani uvijek moraju biti otvoreni Duhu i uvijek moraju živjeti u Duhu Božjemu”, istaknuo je biskup Radoš. Mons. Stipić na kraju liturgije zahvalio je dragom gostu na izrečenoj homiliji i najavio svoj povratak u Križevce, u biskupsku rezidenciju koja se obnavlja i gdje se ovih dana vraća središnji biskupski ured i ordinarijat, što je u katedrali popraćeno velikim pljeskom odobravanja i oduševljenja. Zahvalio je svećenstvu, na poseban način katedralnom župniku o. Mihajlu Simunoviću i križevačkom rimokatoličkom župniku preč. Stjepanu Sovičeku, bazilijankama koje imaju uz katedralu svoj samostan gdje brinu i o domu za djecu i o domu za starije i nemoćne te članovima Pokreta fokolara – Djela Marijina, koji žive i djeluju u sklopu biskupske rezidencije. Nakon liturgije zajedništvo je nastavljeno oko bratskog stola.

IKA

Datum 2.6.2020.

Radio Marija

00:30 Prigodna emisija - gost: preč. Alojzije Petrović povodom proslave 60. obljetnice svećeništva; ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.