S Hrvatsko katolicko sveuciliste

Četrnaesti Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta proslavljen je u srijedu 3. lipnja. Program obilježavanja započeo je euharistijskim slavljem u sveučilišnoj kapeli koje je predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić u koncelebraciji s pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. Jerkom Valkovićem, zamjenikom pročelnika za komunikologiju doc. dr. Krunoslavom Novakom i sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom.

Akademski čin obilježavanja nastavio se potom u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“. Svečanom činu obilježavanja nazočio je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prorektori, pročelnici Odjela, savjetnica rektora, tajnik Sveučilišta, sveučilišni kapelan i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju, dok se program istovremeno prenosio na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Program je započeo himnom Republike Hrvatske nakon koje je uslijedilo obraćanje rektora dr. Tanjića i prigodne čestitke.

Studentima, sveučilišnim nastavnicima i djelatnicima Sveučilišta prigodnu čestitku uputio je i veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uime Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) HKS-u Dan Sveučilišta čestitala je prof. dr. Isabel Capeloa Gil, predsjednica FIUC-a i rektorica Katoličkoga sveučilišta u Portugalu.

Uime Rektorskog zbora Republike Hrvatske čestitku HKS-u uputio je predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Na svečanom akademskom činu dodijeljene su rektorove nagrade koje su dobitnicima uručili rektor dr. Tanjić i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. Ines Sabotič. Ove godine dodijeljeno je šest rektorovih nagrada: za doprinos razvoju sveučilišne zajednice, za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta te za izvrsnost tijekom sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija za akademsku godinu 2018./2019.

U kategoriji za izvrsnost tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija u akademskoj godini 2018./2019. rektorovu nagradu primili su sveučilišna prvostupnica Sara Jelovčić s Odjela za psihologiju i sveučilišni prvostupnik Josip Strčić s Odjela za sestrinstvo. U kategoriji izvrsnosti tijekom diplomskog sveučilišnog studija nagrađena je magistra psihologije Laura Kuhar. U kategoriji doprinosa razvoju sveučilišne zajednice u akademskoj godini 2018./2019. rektorovu nagradu primila je studentica Odjela za komunikologiju Bernarda Anja Buden. U kategoriji promicanje katoličkog identiteta nagrađene su studentica Odjela za sociologiju Paula Zujić i studentica Odjela za sestrinstvo Terezija Gložinić.

Student Josip Strčić obratio se uime nagrađenih studenata riječima: „U ostvarivanju ovih nagrada nismo bili sami. Podršku i poticaj dobivali smo od vas: naših nastavnika, obitelji i prijatelja koji s ponosom i osmjehom gledate na naše uspjehe. Također, radosno dijelimo ove nagrade sa svim našim kolegicama i kolegama koji zajedno s nama čine dio uspjeha i ostvarenja ovih nagrada. Želim vas drage kolegice i kolege potaknuti na zajedničku izvrsnost i zalaganje tijekom studija koja će biti na korist i dobrobit svima nama, a na ponos našem Sveučilištu i cijeloj akademskoj zajednici. I na kraju, želio bih s vama podijeliti jedno iskustvo i poticaj za sve studente… Moram priznati da je ovaj govor zahvale već ranije greškom napisan (ali ne i izrečen) za promociju sveučilišnih prvostupnika koja se održala u ožujku ove godine. Naime, tada, kao jedan od dobitnika Rektorove pohvalnice dobio sam mail od jedne nove djelatnice našega sveučilišta s molbom da na promociji održim govor. Nisam bio siguran trebam li napisati govor uime nas dobitnika Rektorove pohvalnice ili uime promoviranih sveučilišnih prvostupnika. Na to sam dobio odgovor da je govor samo uime studenata koji smo dobili Rektorovu pohvalnicu. Ubrzo nakon toga uslijedio je mail koji sam dobio, a koji sada s vama, a posebno s drugim studentima želim podijeliti. On glasi: ‘Dragi Josipe, razmišljam bilo bi lijepo da spomenete sve studente Sveučilišta, ali samo malo istaknete vas koji ste dobili i nagradu. Svi naši studenti zaslužuju spomen, jer između najboljih se bira najbolji’. Ovim riječima pokojne Vikice Vujice, želim sve studente podsjetiti da smo svi mi najbolji, i da takvi nastavimo biti. Pitanje je samo vremena kada će to najbolje, netko prepoznati i nagraditi. Budite ustrajni“.

Tradicionalno ususret Danu Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizira se foto-natječaj. Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu od 23. ožujka do 1. svibnja održan je sedmi fotografski natječaj s temom „Pogled kroz prozor“. Natječaj je bio organiziran u cilj u promocije kreativnosti studenata HKS-a. Odabir teme potaknut je svime što nas je fizički udaljilo jedne od drugih zbog opasnosti zaraze od Covid-19 i na neki način više prikovalo uz naše prozore. Studenti su svojim angažmanom i na ovaj način pokazali da im nedostaje Sveučilište. Pokrovitelj natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi.
Na natječaj se prijavilo 133 autora s ukupno 290 fotografija, a izabrano je 20 najboljih koje su izložene na prvom katu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Obrazloženje tijeka natječaja predstavio je predsjednik Povjerenstva za foto-natječaj doc. dr. Krunoslav Novak.

Čestitku sudionicima natječaja uputio je vlč. Mladen Horvat, župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi.

Prvim trima nagrađenim studenticama nagrade je uručio rektor dr. Tanjić, a dobitnice su: treće mjesto pripalo je studentici Veroniki Šimić, drugo Ani Čolić, a prvu nagradu osvojila je Ivana Brdar.

Svečani akademski čin završio je akademskom himnom nakon koje su se svi uputili na prvi kat kako bi pogledali izložbu fotografija, izvijestilo je Hrvatsko katoličko sveučilište.

Datum 3.6.2020.

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.