25 godina Radio Marije

IMG 9374

U ponedjeljak 9. svibnja učenici Glazbene škole Požega održali su u požeškoj Katedrali sv. Terezije koncert prigodom 25. obljetnice osnutka Požeške biskupije i ređenja njezinog prvog biskupa Antuna Škvorčevića. Uz biskupa Antuna na koncertu su sudjelovali svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i iz Župe Sv. Terezije, obnašatelji gradskih i županijskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem, predstavnici društvenog i kulturnog života grada Požege, te drugi ljubitelji glazbe. Na početku koncerta ravnatelj požeške Glazbene škole Alen Kovačević pozdravio je biskupa Antuna i druge nazočne, napomenuvši kako učenici spomenute Škola svoje koncerte redovito održavaju u svojim prostorima i izrazivši radost što ovoga puta iznimno mogu muzicirati u sakralnom prostoru požeške Katedrale, koji je prema njegovu sudu zbog akustičnosti i drugih razlog najprikladniji za koncerte ozbiljne glazbe. Čestitao je biskupu jubileje: 25. obljetnicu osnutka Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja, kao i njegov 75. rođendan, sa zahvalnošću za sve što je kroz to vrijeme dobroga učinio.

U prvom dijelu koncerta nastupili su učenici nižeg uzrasta (osnovnoškolci), koji su izveli slijedeća djela:. J. S. Bach: Air, Tamburaški ansambl Glazbene škole Požega, nastavnik Valentin Petranović, mag. mus.; D. Bobić: Andantino, Bruno Jakovljević, truba (3. o.), klavirska pratnja Ana Orić, mag. mus., nastavnik Matea Šeremet, prof. mentor; J. D. Ployhar: the Hunt, Edita Mikić, rog, (4. o.), klavirska pratnja Miroslav Majić, mag. mus, nastavnica: Kristina Banovac, mag. mus.; B. Bersa: Riso e lamento, Ana Marija Ralašić, klavir, (5. o.), nastavnica: Marija Milinković, prof. savjetnik; F. Kleynjans: Mazurka br. 2, Eva Svjetličić, gitara (6. o.), nastavnik Stjepan Blažanin.

Zatim su se u drugom dijelu koncerta predstavili učenici višeg uzrasta (srednjoškolci), s ovim djelima: A. Capuzzi: Andante and rondo I. Andante, Jakov Gitt, tuba (1. s), klavirska pratnja: Miroslav Majić, mag. mus., nastavnik: Ivan Luladžić, mag. mus; S. Rahmanjinov: Vocalise, Antea Glavaš, bisernica (1. s.), klavirska pratnja Bernard Štancl, mag. mus,. Nastavnik Valentin Petranović, mag. mus.; F. X. Mozart: Rondo u e-molu, Ema Posavčević, flauta (1. s), klavirska pratnja Matea Šeremet, mag. mus., nastavnica Daliborka Krešić, mag. mus.; D. Bobić: Kijevska suita I. Allegro, Paula Uložnik, harmonika (2. s), nastavnica Jasmina Posedi, mag. mus.; W. A. Mozart: Agnus Dei, Mia Raguž, sopran (2. s.), klavirska pratnja Andrej Šeper, mag. mus., nastavnica Marija Ticl, univ. bacc. mus.; S. Rahmanjinov: Etida op. 33, br. 2, Nina Barić, klavir (3. s.), nastavnik Ivan Polić, mag. mus.; Anonymous: Die Bankelsangerliede, Brass kvartet Glazbene škole Požega u satavu: Lovro Tkalčec, truba (3. s.), Matija Katušić, truba (3. s.), Fran Matić, rog (4. s.) i Laura Vincer, tuba (3. s), nastavnik Ivan Luladžić, mag. mus.

U završnom dijelu koncerta Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Branke Horvat izveo je skladbe: A. Bruckner: Locus iste; A. Pärt: Bogoróditse Djévo; G. P. da Palestrina: Missa brevis, Gloria; J. Tavener: The lamb. Koncert je završio motetom Isus Krist što ga je A. Klobučar skladao i posvetio msgr. dr. Antunu Škvorčeviću,, (orguljaška pratnja: Anton Ećimović, mag. mus.).

Biskup Antun je nakon toga zahvalio ravnatelju Glazbene škole Kovačeviću, svim profesorima i izvođačima za sve ono što su svojom glazbom na ovom koncertu ispričali. Kazao je da pokušava riječima psalmiste: »Nebesa slavu Božju kazuju« (Ps 19, 1) dohvatiti do kuda i do kamo je sve odjeknulo njihovo sviranje i pjevanje u ovoj prelijepoj Katedrali sv. Terezije. »Postoji neki svemirski odjek, jeka glazbe i njezina sklada kojemu ne možemo doći na kraj. Mi osjećamo da pripadamo tom skladu neizmjernosti. Vjerujem da svi vi koji ste svirali i pjevali dobro razumijete kako nas pjevanje vodi dalje negoli dopire vaš glas i da nas sviranje vodi dublje od zvuka instrumenta. Taj „dalje“ i „dublje“ onostranost je i neizmjernost, izvorni sklad kojem pripadamo«, ustvrdio je biskup. Napomenuo je da je glazba snažni podsjetnik tko je čovjek, i kad ne bi bilo glazbe i pjevanja svijet i čovjek bili bi gluhi za dubinu, visinu, neizmjernost i sklad, bio bi to neki siromašan svijet. Kazao je da je to razlog zbog kojeg se uvijek oduševljava kad ljudi, osobito mladi imaju smisla za sviranje i pjevanje, jer na taj način stječu iskustvo širine, dubine i snage svoga postojanja. Podsjetio je da po svetim otajstvima koja Crkva slavi pjevanjem i sviranjem uzdižemo hvalu Boga i postajemo dionici onostranosti, te da ima svoje značenje to što se i ovim koncertom spominjemo 25. obljetnice požeške mjesne Crkve. No, biskup je napomenuo kako mu se ovih dana, dok razmišlja o ratu u Ukrajini, nameće misao da je čovjek jedino biće koje svojim mračnim djelovanjem može u veliki svemirski sklad unositi disonancu. Ustvrdio je da je glazba mladih ljudi koju smo večeras čuli ujedno i utjeha da svijet nije prepušten neskladu i da čovjek nije samo disonanca u svemiru, nego glas, sklad, dubina, snaga i ljepota, konačno u punini ostvarena u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Izrazio je uvjerenje da nas je ovaj koncert snažnije s njime povezao.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

16:00 Knjiga koja me približila Bogu – tema: "Ljubav čini najljepša čuda"; gošća: s. Augustina Barišić; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
16:45 Glazba
17:00 Bijela kronika – tema: „Gluhi čuju, slijepi progledaju“; gošća: Renata Novoselec; ur. i vod.: Marina Katinić Pleić
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Svet, Svet, Svet (Izaija 6,1-13)

Prorok Izaija u šestom poglavlju svoje knjige opisuje svoj poziv koji je smješten u onu godinu kad je umro kralj Uzija, a to je otprilike 740....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.