Žrtve obavijene šutnjom

Postulator kauze kardinala Stepinca mons. Juraj Batelja predstavio je svoju novu knjigu "Žrtve obavijene šutnjom – svjedočanstva patnika s Križnog puta".

Postulator kauze kardinala Stepinca mons. Juraj Batelja predvodio je na svetkovinu Tijelova misno slavlje u crkvi Sv. Ivana apostola i evanđelista u zagrebačkom naselju Utrinama. Tom je prilikom predstavio i svoju novu knjigu "Žrtve obavijene šutnjom – svjedočanstva patnika s Križnog puta".
U homiliji je povezao svetkovinu Tijelova s riječima bl. Stepinca: “‘Isus je Euharistiju izrezao iz svoga srca da nas jača u kušnjama života na putu vječnoga spasenja.’ Jačani sv. pričešću, iz vjere u Isusovu ljubav mnogi su sinovi i kćeri našega naroda hrabro podnijeli trpljenja i progone radi vjere ili ljubavi prema svome domu i rodu. Mnogi su od njih ubijeni iz mržnje prema Isusu u onim strašnim danima nakon završetka Drugoga svjetskog rata i uspostave komunističke vlasti u Jugoslaviji.”

I drugi je put citirao bl. Stepinca: “‘Kad se jednom otkriju silna grobišta žrtava komunističkoga terora, svijet će se zgranuti da je bilo moguće u 20. vijeku počiniti ovakve grozote.’ Nažalost, svijet se nije zgranuo, niti se hrvatska javnost danas zgrane nad tim žrtvama, jer se ne radi o par stotina onih koji bi okrvavili ruke, nego o dvjesto tisuća razoružanih vojnika i pet stotina tisuća civila, kako je izvijestio Peti korpus britanskoga zrakoplovstva. Danas, na svetkovinu Tijelova, spominjemo se i tih grobišta i tih žrtava. Među njima je i vaš župljanin Dragutin Sokol.”

Mons. Batelja je naglasio da vjernici dobro znaju što je Križni put, koji je duboko ukorijenjen u vjeri i kulturi hrvatskoga naroda, ali je i dodao: “Ljudi svoje muke često prispodobljuju Kristovim mukama, ali ovaj Križni put hrvatskih stradalnika po mnogočemu podsjeća na krvavi Kristov put: cesta, hod, ruganje i batinanje od strane progonitelja, patnje, smrt… Zanimljiva je baš ta vjerska paralela tih događanja koja očito izriče i duhovnu karakteristiku hrvatskoga čovjeka. Dragutin Sokol je iskustvo patnje na hrvatskome križnom putu u godinama prije smrti posvjedočio i ja sam to svjedočenje, zajedno s drugih 14, zapisao u ovoj knjizi.”

Iznoseći u najkraćim crtama život Dragutina Sokola, župljanina župe u Utrinama u kojoj je knjiga predstavljena, mons. Batelja je zaključio: “Prisjetimo se danas, na Tijelovo, da je sudionicima Križnoga puta vjera u svetootajstvenog Isusa davala snagu u kušnjama i procjepima života. Isus, mir naš i radost naša, uči nas živjeti u miru sa svim ljudima, pa i onima koji nam ne čine dobro. Vjera u presvetu Euharistiju izvor je opraštanja i građenja novih, boljih i miroljubivih odnosa u društvu.”

U kratkom obraćanju na kraju mise, mons. Juraj Batelja je pozvao okupljene da pročitaju knjigu. Kako je rekao, nije ju planirao napisati nego je, tragajući po Hrvatskoj za istinom, susretao ljude koji su mu spontano otvarali srca. “Primijetio sam kako im se boja glasa mijenjala dok su mi govorili ono što do tada nisu rekli ni ženi ni djeci ni ocu ni majci, baš nikome, o tome koliko su gorčine i strahota doživjeli na Križnome putu. Iz poštovanja prema njima, odlučio sam u knjizi njihovim glasovima, koji su mrtvi, dati pravo javnosti.”

Datum 12.6.2020.

Radio Marija

23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.