25 godina Radio Marije

1

U subotu, 18. lipnja, organizirano je tradicionalno godišnje hodočašće štovatelja Gospe čudotvorne medaljice u Šumanovce, Majci dobre nade, skrovitoj Gospi šumanovačkoj, u sjeni  spačvanske šume. Nakon dvogodišnje pauze, izazvane  pandemijom, vjerni Gospini  štovatelji, praćeni Marijinim sestrama, ponovo su se našli zajedno, molili, pjevali, častili Gospu i klanjali se njezinom Sinu Isusu.

U šumanovačkom svetištu, koje će bogatim programom slijedeće godine obilježiti čak 650-u godišnjicu, sve je dočekao i pozdravio vlč Ivan Živić, župnik župe sv Jakova apostola u Gunji i čuvar svetišta. Srca šireg od Slavonije, pozdravio je prečasnog Gorana Mitrovića, dekana Novokapelačkog dekanata u Požeškoj biskupiji, zatim sve Marijine sestre, a posebno hodočasnike, štovatelje Gospe čudotvorne medaljice iz Zagreba, Osijeka, zatim iz novokapelačke i štivičke župe te iz Bolnice sv Rafaela na Strmcu. Posebno su pozdravljeni hodočasnici iz Žepča, iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog tehničkih poteškoća na graničnom prijelazu prilično kasnili, ali su stigli na euharistijsko slavlje i program koji je slijedio.

Nakon pozdrava i okrjepe (na slavonski način), vlč Ivan Živić upoznao je hodočasnike s bogatom poviješću svetišta, a č.s. Magdalena Barešić, koordinatorica, pozdravila je okupljene u ime Vijeća štovatelja Gospe čudotvorne medaljice. Zahvalila je župniku Živiću i sestrama iz osječke regije na organizaciji hodočašća i za svu otvorenost, vrijeme i trud koji su uložile u pripremu ovog događaja.  Među ostalim, rekla je: „Neka ovo i sva naša hodočašća budu izleti naše duše prema bližnjemu.  Sigurna sam da ste današnju žrtvu prikazali na mnoge nakane. Putujemo kroz ovaj život prema konačnom cilju, punini i vječnoj sreći.  Na tom putu vrlo često prolazimo kroz razne kušnje „sudaranja“ s našim bližnjima, koji su potrebni srca u ovom modernom vremenu. Pozvala je na korak dalje, na  veću ljubav. „Pokažimo vedro lice u sivilu  svakidašnjice. Prešutimo tuđu pogrješku,  pohvalimo bližnjega za dobro djelo, učinimo sitnu uslugu onome  koji nas je ponizio, stisnimo ruku za ohrabrenje tužnome. Okupili smo se ovdje, oko Majke dobre nade. Vas i sve koje nosite u srcu, stavljam u ruke Majčice. Neka nas ona preporuči, izruči i prikaže svom Sinu“, kazala je.

Slijedila je zajednička krunica uz meditacije, a prečasni Mitrović bio je kroz to vrijeme na raspolaganju hodočasnicima za svetu ispovijed.

Svečanu euharistiju slavio je, u koncelebraciji s prečasnim Mitrovićem, domaćin, vlč Živić,  Uvodeći u misno slavlje, naglasio je kako šest i pol stoljeća hodočasnici dolaze u Šumanovce, utječu se Mariji koja rukama pokazuje prema svom Sinu i prema nebu na koje je uznesena, a ondje je i naš cilj.

  • Svaka euharistija je najsnažnija molitva i najveća zahvala koju možemo uputiti Bogu. Ona je centar i srce svijeta. Ostanimo okupljeni oko Isusa Krista i njegove Majke, koja će nas uvijek usmjeravati prema svome Sinu“, pozvao je Živić.

Č.s. Kaja Ljubas pročitala je na kraju mise pismo sestre provincijalke, Samuele Markanović, koje je uputila iz afričkog Benina svim sudionicima hodočašća. U pismu, između ostalog, piše: „Došli ste svojoj Majci koja s ljubavlju sluša vaše molitve, osjeća vaše boli, vidi vaše suze, poznaje vaše potrebe. Zato se danas usudite i ohrabrite  moliti da Gospodin izlije svoje nebeske milosti na vas, vaše obitelji, prijatelje, na one koji su se preporučili u vaše molitve, na našu domovinu, svetu Crkvu, na cijeli svijet.“

Č.s. Samuela pozvala je u pismu na molitvu i  za Svetog Oca, za mir u Ukrajini i cijelom svijetu, za obraćenje grješnika, za naše misionare i na nova duhovna zvanja.

Poslije mise i okrjepe, slijedilo je euharistijsko klanjanje koje je vlč Ivan Živić pripremio uz pjesmu i  meditacije o Bogu Ocu, prema dijelovima „Očenaša“. Štovatelji Gospe čudotvorne medaljice, praćeni Marijinim sestrama, molili su zatim, uz kapelicu u staroj hrastovoj šumi, Vječnu devetnicu, prije koje je č.s. Magdalena Barešić progovorila o medaljici, o Katarini Laboure, o snazi pouzdane i čvrste molitve nebeskoj Majci, koja štiti  nositelje medaljice kroz moćni zagovor kod svog Sina.  Hodočasnici su zatim   svog domaćina  darivali prigodnim darovima, a na gotovo cjelodnevnom programu i slavonskom gostoprimstvu, zahvalila mu je Marijina sestra, Danijela Jukić.

Tekst i foto: Višnja Mikić   

2

 

3

 

4

 

5

 

7 2 1 min

 

8 2 min

 

darovi župniku Živiću min

 

vlč Ivan Živić min

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.