S nadbiskup Devcic

Povodom proslave sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 15. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Gostima su se tradicionalno obratili predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke Andrej Poropat, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te riječki nadbiskup Ivan Devčić, čiji govor prenosimo cijelosti.

„Poštovani gospodine Predsjedniče RH, gospodine gradonačelniče i ostali predstavnici gradske vlasti, poštovana gospodo ministri, uvaženi predstavnici akademske zajednice i kulturnog života Grada, cijenjeni predstavnici gospodarstva, zdravstva i religijskih zajednica! Sve vas srdačno pozdravljam uime Riječke nadbiskupije i u svoje osobno ime.

Kao svake godine tako i ove Dan našega grada slavimo na društvenoj razini svečanom sjednicom i drugim prigodnim programima, a na crkvenoj svečanim misnim slavljem u katedrali Sv. Vida. Ta povezanost i to dvostruko slavljenje Dana Grada na blagdan sv. Vida nije bez razloga. Naime, u srednjem vijeku Rijeka se zvala Flumen Sancti Viti. Slično i neki drugi naši gradovi povezuju svoj svečani Dan s blagdanom nekog sveca, npr. Poreč s blagdanom sv. Mavra; Pula s blagdanom sv. Tome; Zadar sv. Stošije; Split sv. Duje; Dubrovnik sv. Vlahe itd. Riječka Crkva imala je čast da je sinoć glavno misno slavlje u povodu blagdana sv. Vida na trgu ispred katedrale predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Misnom slavlju nazočili su mnogi vjernici i ostali građani na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Time smo posvjedočili naše gradsko zajedništvo i međusobno prihvaćanje i uvažavanje bez obzira na svjetonazorske razlike.

Nažalost, nije tako posvuda, o čemu nam svjedoče gotovo svakodnevno izvještaji u našim medijima. Sv. Vid je kao sedmogodišnji dječak bio žrtva vjerske netolerancije. Možda smo upravo, jer imamo takvog zaštitnika, posebno osjetljivi na svaki znak bilo kakve svjetonazorske ili nacionalne isključivosti i nesnošljivosti. Ova godina protječe u Rijeci u znaku njezina izbora za „Europsku prijestolnicu kulture“. Dobro je pritom ne zaboraviti da neki grad može imati ma kako velebne građevine, trgove, hotele, škole, sveučilišta i slične stvari, ali će unatoč svemu tome biti siromašan i zaostao ako u njemu nema svjetonazorske i nacionalne ne samo snošljivosti nego međusobnog prihvaćanja i uvažavanja.

Do čega mogu nesnošljivost i nasilno nametanje vlastitih uvjerenja drugima dovesti pokazuje primjer sv. Vida i njegovih odgojitelja Modesta i Krescencije, koje je rimska carska vlast ubila jer se nisu htjeli odreći svog vjerskog uvjerenja, a stari su ih Riječani izabrali za svoje nebeske zaštitnike, a to znači i za uzore koje će nasljedovati. Zato neka naš grad svoju visoku kulturu pokazuje ne samo dostignućima na području materijalnog i svakog drugog razvoja, nego u prvom redu brigom da u njemu svi imaju jednaku šansu, tj. da u njemu nitko ne bude diskriminiran zbog svoje nacionalne pripadnosti ili zbog svojih vjerskih i svjetonazorskih shvaćanja i uvjerenja. Neka nam takva Rijeka sv. Vida (Flumen sancti Viti) vivat, crescat, floreat, u sadašnjosti i u budućnosti, na radost i zadovoljstvo svih njezinih stanovnika.”

izvor: ika.hr

Datum 16.6.2020.

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.