srce isusovo2Središnju svečanu proslavu svetkovine Srca Isusova u istoimenoj zagrebačkoj župi, koju vode oci isusovci, predvodio je u petak navečer, 19. lipnja, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Euharistija - kojoj je prethodila pobožnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom – slavljena je u dvorištu bazilike Srca Isusova.
Nuncij Giorgio Lingua je odmah u uvodu propovijedi izrazio bol što se svetkovina Srca Isusova ne može proslaviti u svetištu, kao prijašnjih godina, već u dvorištu ranjene bazilike, a ta rana je posebno bolno pogodila one koji se tu desetljećima okupljaju oko Isusova Srca.

No, ta nas nevolja nije udaljila od Isusa – nastavio je nuncij – naprotiv, na nov način dolazimo pred otajstvo Božje ljubavi koja se očitovala i očituje preko Isusovog probodenog Srca.
Svoje misli propovjednik je usmjerio i prema jedinoj stradaloj osobi tog kobnog 22. ožujka, srednjoškolki Anamariji, koja je upravo u ovoj zagrebačkoj župi – kako se izrazio – “naučila voljeti Isusa i koju je Isus želio kao svoju zaručnicu uzevši je prerano iz zagrljaja njenih voljenih”.

“S još većim povjerenjem danas ulazimo u otajstvo te ljubavi i upravo u toj ljubavi tražimo milost i novu snagu kako bismo izliječili vlastite rane, uslijed svakodnevnih potresa, i kako bismo u Božjoj ljubavi pronašli sigurnost, pri stalnom podrhtavanju tla, kao i oporavili se od šoka pandemije koja se još uvijek nije smirila u svijetu”, poručio je mons. Lingua.
U kontekstu govora o svetkovini Srca Isusova, ističu se riječi mons. Lingue da Isus na mržnju i izdaju odgovara ljubavlju, vjernošću savezu koji je Bog sklopio s Noom i obnovio više puta tijekom povijesti spasenja, a Isusovo probodeno Srce obnova je tog ‘saveza ljubavi’ između Boga i njegovog naroda.

“Znamo da je Isus dragovoljno uzeo na sebe taj strašan i sramotan kraj. Doživio je izdaju, nepravednu osudu, smrt na križu i tako dao zadovoljštinu za naše grijehe. Ali i pokazao do kuda idu ljubav i poslušnost Očevoj volji.”

Napomenuo je i da Isus nije došao samo kako bi nam govorio o Bogu i otkrio nam njegovo lice, već da je došao jer smo bili grešnici kako bi uzeo na sebe naše grijehe, a on je naše bolesti ponio, ‘naše je boli na se uzeo’, citirao je nuncij proroka Izaiju.
“Nakon nedavnog potresa, koji je teško materijalno ranio grad i našu baziliku i duhovno pogodio mnoge njegove stanovnike, molimo danas upravo za to dvoje: za kršćanski duh nepokolebljivosti u nevoljama i ustrajnosti u obnovi. Svaki križ ima smisao i to baš u Isusovu ljubavlju ranjenom Srcu”, rekao je provincijal nakon čega su se, u ime vjernika te donjogradske zagrebačke župe, nuciju kratko obratile i dvije djevojčice u narodnim nošnjama te mu darovale buket cvijeća.

Inače, usred mise započeo je jak pljusak i kiša je padala neprestano do samog kraja, pa je vjernicima – jer su ostali pod strehama i u ulazima Isusovačke rezidencije – apostlski nuncij na kraju i zahvalio na ustrajnosti.

 

IKA

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.