zrin

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 20. lipnja svečano misno slavlje u crkvi Našašća sv. Križa u Zrinu, tijekom kojeg je i posvetio tu spomen-crkvu i položio u oltar moći bl. Miroslava Bulešića. U koncelebraciji bio je generalni vikar i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik vlč. Stjepan Filipec i više svećenika.

Na početku, pozdravivši sve okupljene Zrinjane i prijatelje Zrina, biskup je podsjetio na povijesni prošlogodišnji događaj kada je 14. rujna ovu crkvu blagoslovio kardinal Josip Bozanić, uz nazočnost biskupa Zagrebačke metropolije i pet tisuća vjernika.

U homiliji biskup je podsjetio na tužnu i slavnu povijest ovog mjesta koje se prvi puta spominje 1309. godine. „To je povijest koja govori i koja se ne može izbrisati nikakvim pa ni tragičnim događajem kao što se dogodio 9. i 10. rujna 1943. godine. Ta je godina pokazala, ali i vrijeme poslije toga, kako smo mi kršćani pozvani nositi križ i kako smo mi podvrgnuti patnji i ne možemo biti veći od našeg učitelja koji je na križu umro i bio uzdignut da bi njegov križ postao znakom spasenja. Zanimljivo da Zrin, kada još nije slutio kakav će križ sam morati nositi, izabire za svog zaštitnika Našašće sv. Križa. Našli su svoj križ nažalost mnogi Zrinjani od početka Drugog svjetskog rata, te 1943. godine te nakon toga na Križnom putu, njih ukupno 291. Trećina je to stanovništva ovog mjesta, a dvije trećine su izgubili sve što se tiče materijalnih dobara, porušena je crkva, kapela i škola i protjerani su. Još im je oduzeta sva imovina da bi im bilo i zabranjeno vratiti se, čak i doći vidjeti te pragove svojih spaljenih kuća. To je križ koji nije samo križ Zrina, već križ hrvatske nacije kojeg nosi naš narod, a kojem je Zrin samo znak“.

U nastavku biskup je rekao kako je Zrin jedna paradigma u kojem se prepoznaje povijest i trpljenje čitavog našeg naroda. „Nakon što 888 godina nismo imali svoju državu stvorena je moderna Republika Hrvatska koja bi trebala biti demokratska, voditi se na načelima pravednosti i dostojanstva svakog čovjeka. Pitanje je koliko je od toga ostvareno, koliko se ostvaruje, i koliko će se jednoga dana ostvariti. Činjenica je da je već 30 godina ove države Zrinjanima nije država ništa vratila što im je prijašnja država, koja ih je smatrala neprijateljima naroda, oduzela. Smatra li to i Republika Hrvatska, moderna i demokratska država, da su Zrinjani i dalje neprijatelji naroda? To je teško pitanje koje muči ljude koji su se ovdje rodili, poput Stjepana i Kate i njihovih potomaka, biskupa Ivice na Krku, obitelji Petanjak i mnogih drugih obitelji. Dvjesto devedeset i jedno ime na ovim pločama i ta njihova tragedija govore. To da se do danas nije njima ništa vratilo i još uvijek ih se ne poštuje i to nešto govori. Govori o našem tužnom i tragičnom mentalitetu. Ako smo 888 godina bili bez države i bili smo sluge Osmanlija, Austrijanaca, Mađara i Srba, da ne znamo samodostojno i ponosno vladati svojom zemljom i državom“, ustvrdio je biskup te dodao kako je naš narod kroz povijest prihvatio kršćanstvo, znao je kako trpjeti i nositi križ te to da je križ sredstvo spasenja i da će se po križu doći do uskrsnuća. Biskup je potom položio moći bl. Miroslava u oltar te pomazao oltar i crkvu.

Na kraju okupljenima se obratio i kipar Ivan Kujundžić koji je za ovu crkvu od bračkog kamena izradio oltar, ambon svetohranište i sedes. On je istaknuo kako se kroz ove elemente protežu dva osnovna motiva, a to su suze zrinskih mučenika te kocke kao simbol hrvatskog identiteta.

Slavlju su nazočili, uz Zrinjane pristigle iz Slavonije, Zagreba i Čazme, župnik Drenja Željko Čabaj, Zdravko Vladanović u ime Ministarstva branitelja RH, načelnica općine Majur Klementina Kranović, zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović i Marijana Petir.

 

Sisačka biskupija

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.