skvorcevicPrigodom završetka nastavne godine 2019./20 požeški biskup Antun Škvorčević uputio je pismo roditeljima školske djece, svećenicima, vjeroučiteljima i učiteljima u kojem kaže:
„Ovih dana završava nastavna a potom i školska godina, koja se zbog ugroze koronavirusom tijekom drugog polugodišta odvijala online u obiteljima. Navedena ugroza onemogućila je i naša redovita okupljanja u crkvi kao i na župnoj katehezi te se povezanost s Crkvom i neposredna priprava za prvu svetu pričest i potvrdu, ostvarivala jednim dijelom također digitalno. Rado se pridružujem se djeci i mladima te svim školskim djelatnicima u zahvalnosti Bogu za pomoć, svjetlo i snagu primljenu tijekom školske godine 2019./2020. Od srca zahvaljujem svima onima koji su požrtvovnošću i marom u spomenutim izvanrednim okolnostima pridonijeli uspješnom završetku školske godine te pomogli djeci i mladima da nakon prestanka obustave okupljanja u svojim župama nastave sudjelovati u pripravi za slavlje prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde. Posebnu zahvalnost želio bih izraziti svećenicima, roditeljima, učiteljima, i vjeroučiteljima koji su posvjedočili od kolike je važnosti suradnja u nastojanju oko odgoja i obrazovanja mladih naraštaja za cjelovite osobe.
Navedeno iskustvo potiče nas da i dalje zajednički poduzimamo sve ono što služi dobru djece i mladih, od vrtićke i osnovnoškolske do srednjoškolske dobi, napose njihovu duhovnom rastu. Pozivam roditelje da se posluže svojim pravom te u javnim dječjim vrtićima zatraže od ravnatelja da za njihovu djecu organiziraju predškolski vjerski odgoj i oblikuju odgojne skupine, koje će voditi osposobljene odgajateljice u vjeri. Od sljedeće školske godine u prvim razredima javnih osnovnih škola, dosadašnjim izbornim predmetima, među kojima je i vjeronauk, pridružuje se i informatika. Zacijelo će roditelji znati tako odabrati izborne predmete da među njima u svakom slučaju bude vjeronauk kao bitna sastavnica odgoja njihove djece unutar školskog obrazovnog sustava, imajući na umu da je on i jedan od uvjeta za primanje prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde.
Za razliku od drugih izbornih predmeta, katolički vjeronauk u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te njegovim provedbenim aktima ima poseban status po tome što se održava u okviru redovite nastavne satnice te je njegova alternativa samo neki drugi konfesionalni vjeronauk, a u srednjoj školi to može biti i etika. Upisom na katolički vjeronauk u srednjoj školi mladi svjedoče kako su po sakramentu svete potvrde snagom Duha Svetoga postali dionici duboke duhovne ukorijenjenosti u Isusa Krista i njegovu Crkvu te ostaju s njime trajno povezani u svom hodu prema konačnom smislu života.
Suradnja između roditelja i svećenika, vjeroučitelja i učitelja u školi i župi od velike je važnosti za jedinstven pristup odgoju djece i mladih i njihovoj cjelovitoj izgradnji, rastu i sazrijevanju. Neka Bog blagoslovi sve ono što ćemo u tom pogledu nastojati i dalje zajednički činiti za njihovo dobro. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.“, zaključuje biskup Antun.

 

Požeška biskupija

Radio Marija

20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.