Jedan od onih župnih caritasa koji imaju razne akcije za pomoć potrebitima tijekom cijele godine je i Caritas Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku (http://www.zupa-zabok.org), koji trenutno skrbi o osamdesetak obitelji u potrebi.


Uz dugogodišnje akcije „Božićna košarica“ i „Uskršnja košarica“, kojima se u trgovačkim centrima u Zaboku sakuplja hrana i higijenske potrepštine za potrebite, župni Caritas pokrenuo je i neke nove akcije, koje opisuje Marko Bilić, voditelj župnog Caritasa, navodeći najprije pilot-projekt „More ljubavi“, ostvaren s udrugom u Puli „Naš san njihov je osmijeh“.

„Ove smo godine prvi put omogućili jednoj obitelji tjedan dana potpuno besplatnog ljetovanja. Naš župni Caritas u potpunosti je financirao putne troškove, a naši volonteri odvezli su obitelj u Pulu i dovezli je kući. Sve ostale troškove pokrila je Udruga iz Pule: apartman, džeparac, bon za prehranu u restoranu, vožnju brodom po pulskom arhipelagu i razgledavanje grada uz stručno vodstvo“, objasnio je voditelj Bilić, izrazivši nadu da će iduće ljeto župni Caritas imati mogućnosti poslati više obitelji na more.

Korisnicima župnog Caritasa u Zaboku nastoji se pomoći i kroz konkretne akcije u njihovim životnim teškoćama i problemima pa su tako u akciji simboličnog naziva „Boja koja donosi radost“ volonteri i braća Josip i David Matešić te Emanuel Valec, zajedno s voditeljem Bilićem, jednoj zabočkoj obitelji uredili i obojali tri sobe u kući, koje su bile u jako lošem stanju. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zabok za njih su nabavljeni i novi kreveti i madraci.

Među ljetnim akcijama župnog Caritasa je i podjela tridesetak velikih paketa higijenskih potrepština potrebitima, koju su proveli u okviru projekta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Caritas – ne riječima, već djelima II“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19. „Većina korisnika osobno je preuzela ove pakete, a svim onima koji nisu mogli doći po pakete, osobito starijima i bolesnima, volonteri su dostavili pakete u njihove domove. Na ozarenim, ali i ponekim uplakanim licima korisnika našeg Caritasa dala se iščitati sreća što ipak nisu zapostavljeni i zaboravljeni“, rekao je voditelj Bilić, prisjećajući se zahvale jedne korisnice. „Kada su mi svi zatvorili vrata jedino ste mi vi pružili ruke utjehe, ruke koje su mi bile pružene u potrebi te mi ne preostaje drugo nego da na tome zahvalim dragom Bogu, ali i cjelokupnoj župnoj zajednici“, rekla je korisnica.

„Caritas Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, uz vodstvo, pomoć i blagoslov župnika vlč. Branka Riseka, promiče organizirano karitativno djelovanje usmjereno prema socijalno ugroženim članovima župne zajednice i istovremeno nastoji senzibilizirati ostale župljane za probleme korisnika Caritasa. U Caritasu je za sada 26 volonterki i volontera (od srednjoškolaca do umirovljenika) koji svoje djelovanje temelje na Isusovoj novoj zapovijedi ljubavi te se vode načelom da je svaki čovjek slika Božja te kao takav ima nepovredivo dostojanstvo“, ističe voditelj Caritasa, napominjući da se trude pomoći potrebitima ne samo financijski ili materijalno, nego i duhovno, razgovorom, blizinom, podrškom, razumijevanjem.

„Kosa ljubavi“ naziv je akcije koja traje cijelu godinu zahvaljujući jednoj frizerki iz župe, koja jednom mjesečno obilazi stare i nemoćne i besplatno ih šiša.

U okviru akcije „Kaufland“ dva do tri puta tjedno volonteri Caritasa iz zabočkog Kauflanda preuzimaju donaciju voća, povrća i pekarskih proizvoda kojima se bliži rok trajanja te ih pakiraju i razvoze u domove korisnika. Jedna od izjava korisnika, koje ih motiviraju na još predaniji karitativni rad je i ova jedne majke: „Danas će moje dijete prvi put jesti jagode“.

Ovih dana realizirat će akciju „Dobro srce za topli dom“ kroz koju će jednoj obitelji osigurati drva za ogrjev, zahvaljujući novčanim sredstvima koja im je doznačio Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

„U planu imamo još mnogo vrijednih akcija za korisnike našega Caritasa. Ovo je kratki pregled naših aktivnosti u kojima sudjeluju gotovo svi naši volonteri te župna zajednica sv. Jelene Križarice. U neke se karitativne akcije uključuju i jedinice lokalne samouprave i druge državne institucije s područja Grada Zaboka, kao i mnogi donatori i dobrotvori. Ovim putem svima još jednom velika hvala“, zaključuje Marko Bilić.
Darko Fiket, Stjepan Moškatelo
Foto: CZN i ŽC Zabok

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.