biskup košić naslovna
Na otvorenju Islamskog kulturnog centra u Sisku 8. rujna 2022., biskup sisački mons. Vlado Košić održao je govor koji prenosimo u cijelosti:

Poštovani muftija gosp. Hasanoviću, poštovani gl. imame g. Crnkiću,
Poštovani visoki vjerski i državni uzvanici, ministrica gđa Obuljen Koržinek, dragi vjernici,

Čovjek kao Božje stvorenje pozvan je hvaliti svoga Stvoritelja, na ovaj ili onaj način zahvaljivati mu za njegova velika djela.
Ova bogomolja što se danas otvara služit će upravo u tu svrhu, da se u njoj slavi Bog. Bog je najveći, njemu pripada sva slava i čast jer on ima svu vlast i gospodstvo nad svijetom i ljudima.
Mi u Sisku i u Hrvatskoj većina smo katolici, a naš Gospodin Isus Krist učio nas je da „svatko tko nije protiv nas, za nas je“ (Mk 9,40). I mi bismo mogli danas reći: budimo suradnici, budimo prijatelji, jer svijet u kojem živimo ne samo da je zaboravio Boga već sve više niječe i upravo gazi i izvrće sve i duhovne i moralne vrijednosti. Zato smo pozvani biti zajedno; kako kaže papa Franjo, svi smo braća - „fratelli tutti“.

Drugi vatikanski sabor u deklaraciji Nostra aetate br. 3. kaže: „Crkva gleda s poštovanjem muslimane koji se klanjaju jedinome Bogu, živom i subzistentnom, milosrdnom i svemogućem, stvoritelju neba i zemlje, koji je govorio ljudima. Oni se svom dušom nastoje podložiti njegovim skrovitim odlukama, kao što se Bogu podložio Abraham na kojega se islamska vjera rado poziva. Oni doduše Isusa ne priznaju Bogom, ali ga ipak časte kao proroka, a poštuju i njegovu djevičansku majku Mariju, koju ponekad također pobožno zazivaju. Osim toga iščekuju dan suda, kad će Bog svim uskrsnulim ljudima dati zasluženu plaću. Zato cijene ćudoredni život, a Boga štuju napose molitvom, milostinjom i postom. Budući da je tijekom stoljeća između kršćana i muslimana dolazilo do čestih razdora i neprijateljstava, Sveti sabor potiče sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnoga razumijevanja, da zajednički štite i promiču društvenu pravednost, ćudoredna dobra te mir i slobodu za sve ljude.“ (NA 3)

Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju…
Kao što muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, tako želimo da i katolici u Bosni i Hercegovini gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane imaju sva ta ista prava te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine.

Neka nas sve dobri Bog blagoslovi i vodi, da širimo dobre odnose, razumijevanje i zajedničko zalaganje za svetost života, za obitelj i vjeru u našem Sisku, našoj domovini Hrvatskoj, BIH i cijelom svijetu!

 

Izvor: Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Foto: Sisačka biskupija

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.