3. Obiteljski dan u BiH na Kupresu crkva Svete Obitelji

3. Obiteljski dan u BiH, obilježen je u nedjelju 26. srpnja, u Župi Svete Obitelji na Kupresu, svečanom euharistijom koju je predslavio predsjednik Biskupske konferencije BiH i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s predsjednikom Vijeća za obitelj BK BiH i pomoćnim banjolučkim biskupom mons. Markom Semrenom, objavila je Nedjelja.

Obiteljskim danom, kojega zajedno organiziraju Vijeće za obitelj BK BiH i Župa Svete Obitelji na Kupresu, želi se poglavito skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete Obitelji u srednjoj Europi.

Prije svečane procesije, u predulazu crkve upriličeno je primanje u zajednicu vjernika malene Ive Batinić, koja je tijekom mise primila sakrament krsta.

Nema ljubavi gdje nema žrtve

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja, kardinal Vinko uputio je prigodnu propovijed. Kazao je kako se tijekom ove mise posebno želi naglasak staviti na vrijednost života. „Bog, stvarajući svijet odlučio je ne biti sam Stvoritelj, nego je stvorio muško i žensko i dao im posebno poslanje da budu suradnici u stvaranju života. Bog daje život preko roditelja. Adam i Eva su prvi bračni par koje je Bog stvorio u raju zemaljskom i dao im zadatak da prenose život (…) Kroz svu povijest Bog je htio da upravo obitelj bude sredstvo po kojem će On izgrađivati spasenje ljudskoga roda. Kada je čovječanstvo ranjeno istočnim grijehom onda je Bog obećao spasitelja. I upravo danas slavimo jedan posebni bračni par – Sv. Joakima i Anu, koje je Bog okrijepio da preko njih dvoje pošalje na zemlju jednu ženu – Blaženu Djevicu Mariju. Nisu njih dvoje znali da će upravo to njihovo dijete biti bezgrješno (…) Zapravo to je tajna kako Bog računa s čovjekom“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup objasnivši kako je potrebno probuditi svijest i da čovjek s Bogom surađuje.

„Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja. Zato je prevažno da u braku raste ljubav supružnika, ne samo privlačnost prvih dana, nego živjeti darivajući se i tjelesno i duhovno. Nema ljubavi gdje nema žrtve (…) Ljubav je sastavni dio kako se živi žrtva (…) Treba shvatiti: brak je sveta ustanova i to treba živjeti u zajedništvu, uz spremnost žrtvovanja“, kazao je nadbiskup Puljić progovorivši i o roditeljskom odnosu s djecom. „U zadnje vrijeme posebno primjećujem, kao pastir obilazeći nadbiskupiju i druga mjesta, da mnoga djeca zaborave svoje roditelje. To je tužno. Znate i sami onu: djeca koja su roditelje zaboravila i sami će bit zaboravljeni“, upozorio je kardinal Vinko.

Obitelj je gnijezdo

Posebno je naglasio kako se nitko i nikada ne smije miješati između ljubavi muža i žene. „To ne znači da ne smije bit povezan, nego ne smije biti navezan (…) Ne treba se prepasti, nego biti hrabar i živjeti vjernost, zajedništvo. Tužan sam kada čujem za brojnu djecu koja su otišla u drogu zato što su roditelji rastavljeni, zato što ih roditelji ne vole“, podsjetio je kardinal te poručio: „Bože, čuvaj to gnijezdo obiteljsko (…) daj da naša svaka obitelj bude gnijezdo – gnijezdo ljubavi, gnijezdo zajedništva, gnijezdo razumijevanja, gnijezdo praštanja!“

Potom je, nakon posebne molitve vjernika koja se molila diljem župa BiH, kardinal krstio malu Ivu.

Na kraju mise, okupljenima se obratio mons. Semren koji je pozvao da molimo za katoličke i hrvatske obitelji širom svijeta, a poslije njega kupreški župnik don Tomislav Mlakić zahvalio svima na organizaciji i u sudjelovanju na III. Obiteljskom danu u BiH. Također, u sjećanje na ovaj dan kardinalu je darovao drveno raspelo.

Uslijedio je blagoslov malene Ive, njezinih roditelja i kume, a potom i blagoslov svih okupljenih.

Misu je uz biskupe suslavilo još šest svećenika. Pjevanje je skladno predvodio župni zbor, dok je kod oltara služilo više od 20 ministranata.

Dan ranije, u subotu, 25. srpnja na uočnicu, misu predvodio mons. Semren, koji je nakon euharistije predvodio i Molitveno bdijenje za obitelji i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u okviru molitvene devetnice pod geslom: „Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život i o 25. obljetnici enciklike pape sv. Ivana Pavla II. Evanđelje života“.

www.ika.hkm.hr

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
04:00 Glazba
04:30 Katehete - tema: Poziv i svjedočenje; ur. i vod.: preč. Josip Kuhtić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.