pagliaPandemija, krhkost i nove mogućnosti; odakle ponovno krenuti kao kršćani? Predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vincenzo Paglia, osvrnuo se na neke vidike sadržane u dokumentu „Humana Communitas“, drugom dokumentu koji ta ustanova posvećuje posljedicama svjetske zdravstvene krize i njezinom tumačenju

Što nam je zajedničko, a što nas dijeli kao ljudska bića koja zajedno proživljavaju posebno i neočekivano iskustvo pandemije, te gdje pronaći hrabrost za ponovni početak? Na to se pitanje, u razgovoru za našu radijsku postaju, osvrnuo nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, govoreći i o sadržaju novoga dokumenta koji je spomenuta ustanova posvetila pandemiji i vremenu nakon nje, i to počevši od objašnjenja njegova naslova i podnaslova, pa do izazova pred kojim se u ovom teškom trenutku našla kršćanska zajednica.

Objašnjavajući naslov dokumenta, 'Humana Communitas u doba pandemije', nadbiskup je prije svega napomenuo da je “Humana Communitas“ naslov pisma koje je papa Franjo poslao akademiji 6. siječnja 2019. godine, u prigodi 25. godišnjice njezina ustanovljenja. Papa od nas traži da razmišljamo o odnosima koji povezuju ljudsku zajednicu, a iz kojih proizlaze vrijednosti, ciljevi, te zajedničke uzajamnosti.

Pandemija nam s jedne strane pokazuje koliko smo svi međusobno ovisni; ono što se događa na nekom kraju našega planeta sada obuhvaća cijeli svijet. S druge pak strane – primijetio je nadbiskup – istaknula je nejednakosti; sve nas je obuhvatila ista oluja, ali nismo svi u istom čamcu. Tko ima slabiji čamac lakše potone. Etika života tako postaje globalna; hoćemo li pokušati spasiti se udaljavajući se sve više, ili će nas zajednička ranjivost učiniti čovječnijma? – upitao je nadbiskup.

Tumačeći podnaslov dokumenta, koji glasi 'neaktualna razmišljanja o ponovnom rođenju života', predsjednik Papinske akademije za život kazao je da je to na neki način provokacija, kako bi se upozorilo da je hitno potrebno pronaći mišljenje zajednice koje, kako se čini, više nije u modi. U trenutku kada je život u pitanju i kada nas pogađaju smrti dragih osoba i gubitak uporišta za naše društvo, ne možemo se ograničavati na rasprave o cijeni maski ili o danu kada će škole biti otvorene. Trebamo iskoristiti priliku kako bismo skupili hrabrost za raspravu o boljim uvjetima za usmjeravanje tržišta i odgoja. To bi moglo izgledati kao pretjerano očekivanje; upravo to označava riječ 'neaktualan' – objasnio je nadbiskup.

Što se tiče javnoga zdravstva nadbiskup Paglia je istaknuo da smo tijekom pandemije naučili, prije svega, da treba bolje raspoređivati sredstva koja se ulažu u prevenciju bolestī i ona koja se namjenjuju za liječenje. Osim toga, shvatili smo da je zdravlje svake osobe usko povezano sa zdravljem svih ljudi. Potrebno je odgovorno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi.

Vrlo je važno također regulirati istraživanje kako ono ne bi odgovaralo samo političkim i gospodarskim interesima (manjine), nego da bi se ono moglo provoditi slobodno i odgovorno. Zbog toga financiranje treba biti transparentno i zajedničko, kako bi i povlastice bile pravedno raspodijeljene.

Pandemija je, među ostalim, pokazala da nijedna zemlja ne može djelovati neovisno o drugima, i to – prema nadbiskupovim riječima – ne samo iz zdravstvenih razloga nego i gospodarskih. Stoga je prijeko potrebna organizacija koju mogu svi podupirati, a koja koordinira rad u raznim fazama nadgledanja i liječenja bolesti, i koja omogućuje kruženje informacija. Svjetska se zdravstvena organizacija zbog toga čini nezaobilaznom, iako – primijetio je nadbiskup Paglia – moramo učiti na pogreškama te poboljšati njezin rad.

Na novinarovo pitanje koja je uloga kršćanske zajednice u toj krizi, nadbiskup je istaknuo da ona, prije svega, može pomoći da se kriza ne tumači samo kao organizacijski problem, koji se može riješiti boljom djelotvornošću. Riječ je o tomu da se bolje shvati da su nesigurnost i krhkost sastavne dimenzije ljudskoga života. To valja poštovati i voditi o tomu računa u svakom nacrtu razvoja, brinući se o ranjivosti drugih, jer smo povjereni jedni drugima. To je promjena koji zahtjeva da se uključi, te egzistencijalno i društveno obradi, iskustvo gubitka – objasnio je nadbiskup Paglia.

Predsjednik Papinske akademije za život na kraju je istaknuo da valja nanovo razmotriti naše modele razvoja i zajedničkoga života, kako bi bili sve više dostojni ljudske zajednice, te tako na visini ranjivoga čovjeka, a ne ispod njegovih granica. Unutar tih granica nalaze se, naime, muškarci, žene i djeca koji zaslužuju veću brigu.

Vatican News

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
04:00 Glazba
04:30 Katehete - tema: Poziv i svjedočenje; ur. i vod.: preč. Josip Kuhtić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.