1

''Dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi'' - sv. Majka Terezija

I ovog je adventa Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju ''Obitelj za obitelj''. Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz naše župe koja je u potrebi. Paketi su sadržavali prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine,ukrase za Božić, igračke za djecu i slično. Akcija je započela na 1. Nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca 2020. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve.
Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je popularni obrazac, nazvan Caritasov adventski kalenDAR u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu koju župljani mogu darovati. Da ne bi ostalo sve na samom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmišljeni su i ''posebni zadatci'' – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

6Ove godine našu akciju podržala je i Osnovna škola Julija Klovića koja je među svojim učenicima pokrenula razrednu akciju ''Razred za obitelj''. Bilo je posebno radosno vidjeti kako predstavnici učenika svakog razreda donose bogate i lijepo ukrašene kutije u predvorje škole. Isto tako, akciju su podržali djelatnici, roditelji i dječica Dječjeg vrtića Trešnjevka donijevši u Caritas pune vrećice raznih namirnica i potrepština.
U ponedjeljak, 21. prosinca, župljani su svoje brižno pripremljene pakete predali u prostoru Župnog caritasa. Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalenDAR prepoznat i izvan granica naše Župe u što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja.

8U utorak, 22. prosinca, volonteri Župnog caritasa organizirali su podjelu i dostavu božićnih paketa potrebitim obiteljima naše Župe. Bila je to ujedno prilika i za međusobni kratki susret želeći im obilje Božjeg blagoslova za nadolazeći Božić. Ove godine podijeljeno i dostavljeno je ukupno 125 božićnih paketa.
U srijedu, 23. prosinca, u uredovno vrijeme našeg Caritasa, našim korisnicima dijelili smo i tople zimske jakne dobivene donacijom Caritasa Zagrebačke Nadbiskupije.

U četvrtak, na sam Badnjak, u Pučkoj kuhinji sv. Josipa, koja dnevno podijeli stotinjak toplih obroka, bilo je posebno lijepo. Uz glazbenu pratnju na violončelu, dječica naše župe pomagala su volonterima u podjeli toplog obroka. Tom prigodom, zahvaljujući dobročiniteljima Pučke kuhinje, korisnicima su se dijelili i božićni kolači te pečeni odojak.

4Da ne bi ostalo sve na samom primanju dobara, volonteri Župnog caritasa pobrinuli su se napraviti darove i za štićenike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Iako nije bilo moguće osobno uručiti djeci njihove darove, sama pomisao na njihove osmijehe bilo je dovoljna. Također, nismo zaboravili darivati niti časne sestre karmelićanke u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici te časne Sestre Pohoda Marijina iz kapele Corpus Domini koje molitveno podupiru i prate rad našeg Župnog caritasa.
Tjedan Caritasa u našoj župi završen je u nedjelju, 27. prosinca molitvom krunice ispred jaslica u našoj crkvi. S obzirom da je papa Franjo proglasio Godinu svetoga Josipa i, povezano s time, omogućio milost potpunoga oprosta uz uobičajene uvjete, nastojali smo upravo na blagdan Svete Obitelji povezati obitelji naše župe molitvom krunice i da time zadobiju milost potpunog oprosta. Također, bio je omogućen i izravan prijenos molitve krunice putem župne Facebook stranice.

8
Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ove aktivnosti Župnog caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa uspiju i urode brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. Zahvalni smo što je upravo u Tjednu Caritasa zaživio duh Božića, malog Boga u punom smislu– donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni.
Također, zahvalni smo dragome Bogu kao i svim dobročiniteljima koji omogućuju da naš Župni caritas kao i Pučka kuhinja sv. Josipa nesmetano svakodnevno djeluju u ovim izazovnim vremenima.
I na kraju, posebno zahvaljujemo što se, poštivajući sve propisane epidemiološke mjere, na prvo mjesto i prije svega ipak stavila najvažnija mjera – mjera ljubavi prema našem bližnjem u potrebi.

7

Autor teksta i fotografija: Damir David

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - Antonia Salzano Acutis: „Tajna moga sina“ – Carlo Acutis, očima svoje majke
04:00 Glazba
04:30 SKAC - Pocast - tema: Vjera, ljubav i domovina; gosti: Gabrijel Lukić, predsjednik udruge „Mladi za domovinu“ i p. Niko Bilić, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta DI; ur. i vod.: Tomislav Kaurloto
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.