1

 


 AUTOR: Don Danko Litrić, misionar u Ruandi


 WhatsApp Image 2021 12 09 at 16.38.12

MOLITVA

1. čitanje: Iz 1. knjige o Samuelu
„Gospodin je uslišao moju molitvu...“
Evanđelje: Lk, 1, 46 – 56
Marija slavi Gospodina „Duša moja slavi Gospodina!“


Magnificat - Veliča, pjesma zahvale i slavljenja Boga za sve što joj je učinio.


U današnjim čitanjima u središtu se nalazi molitva. Molitva je razgovor s Bogom, bilo da ga slušamo, bilo da ga nešto molimo, bilo da mu zahvaljujemo. Samo onaj koji vjeruje da Bog jest, da nas on ljubi i da može sve – samo on može moliti. Uvjet molitve, bez obzira kakva ona bila, jest vjera u Boga koji nas vidi, koji nas čuje i koji nas ljubi.
U prvom čitanju vidimo ženu Anu, nerotkinju, kojoj je Bog uslišao vruću molitvu i dao joj sina Samuela. Ona zahvaljuje Bogu. Uz žrtvu svega onoga što je imala, daruje i svoga sina Bogu – on postaje Sudac i vođa Izraelu. Predaje ga Bogu u hramu (Svetištu u Šilu) preko proroka Ilije – isprosila ga od Boga i daruje ga Bogu.
U Evanđelju Djevica Marija u hvalospjevu „Veliča“ zahvaljuje Bogu što ju je izabrao da bude Majka Krista, koga su ljudi od davnine iščekivali da ih spasi od đavla i svih neprijatelja. U ovoj zahvalnoj pjesmi Marija, u svoj svojoj poniznosti i vjeri, hvali Svemogućega i molosrdnog Boga koji je vjeran svom obećanju.
To su primjeri koje i mi moramo nasljedovati u ovoj pripremi na doček Gospodina Isusa. Zahvaljujemo Bogu za sve što nam je dao: za dar života, za pamet i mudrost u životu. Zahvaljujemo Bogu za dar vjere, koju smo primili preko svojih roditelja, preko vjeroučitelja, preko svećenika... Idemo u crkvu – dom Božji – darujemo što imamo.
Molimo ga da nam se smiluje i oprosti sve naše grijehe, da nas oslobodi od svega što nas zarobljuje, što je isprazno u našem srcu. Molimo Ga da nas oslobodi od sebičnosti, da nam otvori srce za bolesne, siromašne. Molimo Ga da nam udijeli potrebne milosti kako bismo mogli u vjeri i ljubavi primiti Isusa, Njegova Sina, u svoje srce, u svoju obitelj kako bi Njegovo kraljevstvo zavaladalo u našem srcu i obitelji, u susjedstvu i cijelomu svijetu.
Molitva je uzdizanje duše Bogu. „Gord sam i sretan, što se vazda mogu uzdići Bogu i Božjega srca biti jedan dio.“ (Aleksa Šantić) Molitva je razgovor s Bogom i sa svetima Božjim. U molitvi slušamo Boga što nam govori, kako moramo živjeti i što moramo činiti. U njoj s pozdanjem molimo što nam je potrebno, molimo za svoje pokojne, molimo za svoje drage, bilo gdje se nalazili.
Isus nam kaže: „Molite bez prestanka.“
Zato, u vrijeme iščekivanja blagdana Božića, moramo još više moliti.
Molimo Boga da budemo njegovi vjerovjesnici našom ljubavlju prema grešnicima, prema siromašnima da bi oni vidjeli i osjetili da vjerujemo u Isusa i nasljedujemo njegov nauk, a da se ne bi dogodilo da netko kaže: Oni govore da vjeruju da je Isus Bog, ali svojim životom to ne pokazuju. Idu u crkvu, sklapaju ruke, a kad iziđu psuju, kleveću, ogovaraju, stalno se svađaju u kući i sa susjedima, krivo se kunu, kradu, otimaju...
Gandhi, taj mudri čovjek i vođa Indije, govorio je da mu se sviđa Isus i Evanđelje, da bi htio biti kršćanin, ali kad vidi što kršćani rade i kako žive ne može biti kršćanin.
Molitva bez djela nema vrijednosti, kao ni vjera bez djela.

 

 

 

web Hd 3

 

"Hodočašće kroz došašće“ – razmatranja hrvatskih misionara poslušajte u programu Radio Marije svakim danom u 6:45 i u 19:45

 

 

 

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.