25 godina Radio Marije

Stepinčevo Prezentacija 16 9 kopija

"Vjera nadbiskupa Stepinca u pismima majci Amadeji Pavlović"

 

O blagdanu Prikazanja Gospodinova u hramu razmatramo Marijinu i Josipovu spremnost da, u okolnostima u kojima žive, učine sve kako bi živjeli prema Zakonu Gospodnjem.

            Evanđelist Luka o tome piše ovako: „Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se prikaže Gospodinu! – i da prinesu žrtvu, kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem; dvije grlice ili dva golubića.“

I kardinal Alojzije Stepinac, u zadanim okolnostima u kojima živi, prihvaća predano i vrši volju Očevu. Iako mu je bolest uznapredovala, on miran i zadovoljan ovako piše 24. prosinca 1953. godine majci Amadeji Pavlović, provincijalnoj poglavarici Milosrdnih sestara sv. Križa: „Pitate me, kako je s mojim zdravljem. Nije dugo što me je došao pogledati prof. Heilmeyer iz Freiburga, kao zamjenik g. Lawrence, kojemu je dakako predaleko iz Amerike doći opet ovamo, pa je našao stanje zadovoljavajuće tako, da nije bilo potrebno dati drugu injekciju radium-fosfora. Možda tekar iza pola godine. Uostalom, ja sam posve miran i zadovoljan sa svojim položajem internirca. Volim umrijeti nego popustiti i trunak prava svete Crkve u korist bezbožnog komunizma, prije nego Sveti Otac, kao zamjenik Krista Gospodina, kaže svoju riječ. A njega bi rado izlučili pod svaku cijenu komunisti iz razgovora, da tako lakše podjarme Crkvu Božju i onda je unište, jer gdje nema pastira, stado nužno propada.

I kao što su Šimun i Ana u hramu prepoznali u Isusu Mesiju, Spasitelja, i progovorili o Njegovu spasenjskom poslanju, tako Bog stavlja svakom čovjeku na životni put suputnika, tješitelja i pomoćnika, u ljudskom obličju, koji usmjeruje osobu na prepoznavanje i vršenje volje Božje u okolnostima u kojima se nalazi on, ili zajednica. Majci M. Amadeji stavio je, među ostalima, i  kardinala Alozjija Stepinca.

U knjizi: Ja služim Bogu, dr. Ivica Raguž o njihovoj međusobnoj podršci piše ovo: „O svetoj duši majke Amadeje svjedoči njezina prepiska s bl. Alojzijem Stepincem. Majka nije samo pisala pisma bl. Stepincu, nego ga je i posjetila, donosila mu i slala razne potrepštine, pa i knjige. Nažalost. Njezina pisma bl. Alojziju Stepincu nisu sačuvana, ali se jasno iz odgovora Blaženika, može osjetiti njihova duhovna povezanost. Ta pisma i ti ulomci potvrđuju njihov isti duh svetosti. U njihovim pismima nema ama baš ni trunke mržnje prema neprijateljima. Naprotiv, prema Kristovoj zapovijedi – „ljubite svoje neprijatelje“ – u pismima jedni druge potiču na ljubav prema neprijateljima, na molitvu za njihovo obraćenje. Zato se u pismima najmanje govori o neprijateljima Crkve, ali se govori o potrebi obraćenja nas samih, kršćana.“

A kada se provincija Milosrdnih sestara sv. Križa našla pred otkazima učiteljica i pred zatvaranjem njihovih škola, majka M. Amadeja opet traži savjet od pastira Crkve, kardinala Alojzija Stepinca, a on joj odgovara: „Pišete mi, da osim uspjeha u njezi bolesnika ne vidite drugih uspjeha. Neka se Vaše drage sestre radi toga ni najmanje ne uznemiruju. Prvo zbog toga, što mi jadni ljudi i tako ništa veliko ne možemo dati Bogu. Zato i opominje sveti Pavao: „Što imaš, a da nisi primio?“ Sve što možemo pružiti dragom Bogu, to je trunak dobre volje. Drugo, ne trebaju se uznemirivati ni zbog toga, što baš ta ograničenost rada može katkada staviti na volju veće zahtjeve i veće žrtve, nego li puna sloboda rada. A Bog nas ocjenjuje po veličini naše žrtve, žrtve naše volje. Jedna od najopasnijih zamki duhovnog života jest, kad bi podcjenjivali obične malene stvari.

Na kraju današnjeg Evanđelja piše: „A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.“

U tom duhu kardinal Stepinac nastavlja.“ Kad budete pisali Vašoj časnoj majci Generalici, isporučite moj blagoslov ne samo njoj nego i cijeloj Kongregaciji Sestara svetog Križa, čije ime tako dobro pristaje u ove naše dane. Neka nikad ne zaborave, da iza golgotskog križa, dolazi slavno uskrsnuće. To pokazuje i osnovateljica Vaše Kongregacije, velika žena, Marija Terezija Sherer, koju ćemo, kao što svi znaci kazuju, naskoro častiti na oltaru. Dao Bog, da ta velika majka dobija što više sličnih kćeri!“

Bože, hvala ti, na ovom blagoslovu mučenika, kardinala bl. Alozjia Stepinca, koji se proteže do današnjih dana. Hvala ti što je majka M. Terezija Scherer proglašena blaženom i što djevojke do danas dolaze k nama. Neka blagoslov i zagovor bl. Alojzija Stepinca, naše bl. majke M. Terezije Scherer i svet život naše majke M. Amadeje prati i nadalje našu Družbu, svećenike, redovnike i sav vjerni Božji puk. 

s. Deodata Kočonda

POSLUŠAJ RAZMATRANJE

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - Navještenje Gospodinovo; Blagovijest
18:45 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa u miru

  Poštovani slušatelji Radio Marije, srdačno vas pozdravljam u ovu 5. korizmenu nedjelju koju nazivamo i Gluha nedjelja, naime na ovu nedjelju prije...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.