Hrv. veleposlanik pri Svetoj Stolici 

Proteklih šest mjeseci Hrvatska je po prvi put predsjedala Vijećem Europske unije i bila je zadužena za određivanje dnevnoga reda rasprava i postavljanja prioriteta. Situacija globalne pandemije dovela je do toga da se od početka ožujka naše predsjedanje odvijalo na virtualan način.
Preuzevši u siječnju ove godine šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, Hrvatska je u 29. godini svoje samostalnosti, i šest i pol godina nakon što je postala njezinom članicom, prvi put bila na čelu Europske unije. O samom predsjedanju i izvanrednim prilikama u kojima je ono proteklo razgovarali smo s veleposlanikom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevenom Pelicarićem.

Gospodine veleposlaniče Pelicariću, došli smo do kraja prvog predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom, koje se odvilo u vrlo specifičnim okolnostima. Kako je proteklo to predsjedanje?

Hvaljen Isus i Marija, pozdrav svim slušateljima Radio Vatikana u Domovini i po svijetu. Jest, proteklih šest mjeseci Hrvatska je po prvi puta predsjedala Vijećem EU, dakle bila zadužena za određivanje dnevnog reda rasprava i postavljanja prioriteta. Svi znamo kako je situacija globalne pandemije dovela do toga da se od početka ožujka naše predsjedanje prebacilo u virtualni svijet. Aktivnosti su se nastavile, samo što su se sastanci održavali na daljinu. Tako je čak sedamdesetak ministarskih sastanaka održano putem video-konferencija. Ključna točka hrvatskog predsjedanja bila je održavanje virtualnog sastanka na vrhu – Summita – lidera EU s liderima zemalja JIE, i gdje su zemlje tzv. zapadnog Balkana dobile, nadamo se, ključan poticaj za nastavak reformi na njihovom putu ka članstvu u EU.

U kojoj se mjeri naše Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici prilagodilo situaciji prilikom provedbe vašeg plana aktivnosti?

U Diplomatskom zboru pri Svetoj Stolici zemlje EU tvore jednu manju ali vrlo aktivnu skupinu. Planirali smo brojne aktivnosti pod našim predsjedanjem, neke smo mogli održati a neke nismo. Tako je predsjedanje započelo u siječnju, predstavljanjem naših prioriteta i plana aktivnosti. Valja osobito napomenuti da je naš predsjednik Vlade Andrej Plenković bio u drugom službenom posjetu Sv. Ocu početkom veljače, i to upravo u kontekstu hrvatskog predsjedanja Unijom. Potom smo, nastupanjem pandemije, nastavili s radom održavanjem virtualnih sastanaka veleposlanika EU s kardinalima rimske Kurije. Nekoliko događaja nam je nažalost propalo zbog karantene. Tako nije održan koncert niti znanstveni kolokvij o Sv. Jeronimu, kojemu ove godine kako znamo slavimo 1600. obljetnicu smrti, a morali smo otkazati i proslavu Dana državnosti kojoj je trebao predsjedati kardinal državni tajnik Pietro Parolin.

Završetak predsjedanja ipak je prošlog tjedna održan „uživo“?

Tako je, imali smo prilike održati radni ručak s državnim tajnikom Parolinom, kojem sam ja bio domaćin kao predsjedatelj i kao Chef koji je predstavio hrvatsku i istarsku gastronomiju i enologiju. Radilo se o jednom hrvatsko-francuskom događaju, jer mi nismo mogli provesti mjere distanciranja za tridesetak uzvanika, pa se ručak održao u vrtu Rezidencije Francuske Republike, dobrotom veleposlanice Elisabeth Beton Delegue. Uz pomoć Istarske županije i osobito Chefa Deniza Zembe iz restorana Amfiteatar u Puli koji je pribavio namirnice i obavio pripremu, mogao sam skuhati lijep gastronomski doživljaj. To je bilo prvi puta da je kard. Parolin od veljače napustio Vatikan, a i prvi puta i mi veleposlanici smo se sastali uživo. Stoga je bilo doista ugodan i koristan susret, koji je trajao gotovo tri sata. Mislim da smo time dostojno zaključili hrvatsko predsjedanje Unijom.

 

Vatican news

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - radosna otajstva
02:40 Glazba i meditacije
03:30 Čitamo knjigu - o. Ante Katalinić: Marija velika nada Hrvata

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Posvetna molitva Prečistom Srcu Marijinu

Presveta Djevice Marijo, utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih! Naši pradjedovi dali su ti naziv najvjernija Majka i Odvjetnica Hrvatske. Ti si nam to...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.