kulturni usklucnik sovagovic

U petak 27. studenog u 17 sati u ovomjesečnom Kulturnom uskličniku uz redovite rubrike – Info, Povijesni kalendar, Kutak za jezični trenutak, u rubrici Knjiga na dar ugošćujemo višestruko nagrađivanog književnika, novinara i teologa Tomislava Šovagovića. Povod je posljednja knjiga kratkih priča iz Domovinskog rata "Kad narastem, bit ću Dražen".
Šovagović ističe kako je posebno ponosan i vezan uz naslovnu priču Kad narastem, bit ću Dražen. Upravo ta priča potaknula je i učenike triju vukovarskih škola tijekom nedavnog online predavanja na propitkivanje predavača i autora Šovagovića o temama vezanim uz Domovinski rat kao podlozi za književna djela.

Na priču "33" odnosno haiku novelu, koja govori o mučki ubijenom vukovarskom pjesniku Reneu Matoušeku, Šovagović je posebno ponosan.

U razgovoru saznajemo kako je autor posebno vezan uz naslovnu priču "Kad narastem, bit ću Dražen". Pod tim naslovom ispričana je manje poznata, ali snažna i traumatična priča obitelji Džaja. Naime, tri naraštaja muškaraca u obitelji, poginula su u jednom danu od jednog projektila. Ovakve primjere važno je isticati radi istine i budućih naraštaja, ali i radi sjećanja, pamćenja jer "pamćenje je nepredvidljivo, ostaje nam pisati i pričati" primjećuje Tomislav Šovagović.

kulturni usklucnik sovagovic knjiga

Uz predstavljanje spomenute knjige kratkih priča iz Domovinskog rata, u emisiji razgovaramo i o književnim i životnim uzorima našeg gosta, sjećanja na bliskog rođaka pokojnog glumačkog velikana Fabijana Šovagovića, procesu nastajanja i objavljivanja tekstova, poziciji pisca u izazovnom vremenu pandemije, ali i željama, nadanjima te radiju kao "prvoj ljubavi" kojoj se "uvijek vraćao gdje god ga putovi odveli".
Za slušateljstvo Radio Marije Tomislav Šovagović pročitat će i ulomke iz jedne od svojih nagrađivanih kratkih priča koja svojom slojevitom simbolikom poziva da posegnemo i za drugim naslovima ovog cijenjenog majstora kratke priče, a čije objavljivanje stihova s nestrpljenjem očekujemo.
Tomislava Šovagovića slušamo u programu Radio Marije u petak 27.11. u 17 u okviru Kulturnog uskličnika. Naš gost darovat će slušateljima Radio Marije i nekoliko primjeraka najnovijeg naslova "Kad narastem, bit ću Dražen".

Dodajmo da u emisiji u info dijelu in memoriam Mladen Kušec razgovaramo s akademikom Josipom Bratulićem, iz Vukovara s pregledom kulturnih događanja javit će se Petar Elez, a predstavit ćemo i kazalište Mika Živković iz Retkovaca i mladog nagrađivanog redatelja Marka Sabljakovića. Ne propustite ni jezični savjet dr.sc.Marije Znike i Povijesni kalendar dr.sc. Agneze Szabo.

kulturni usklucnik najava

 

Slike: Katarina Tadić i Ivka Malkoč Bastašić
Tekst: Ivka Malkoč Bastašić

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pismo Isusu; autorica: Marija Rukljač

  ISUSE!Ti si svjedok svih mojih pitanja!Dok bijah mala djevojčica ,,Oče naš“ meni se činio prejednostavan… Nisam htjela molitvu, tražila sam...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.