svibanj 2021 marija

Dostojevski opisuje jedan zanimljiv događaj. Ušao sam u gostionicu i naišao na mladu ženu s djetetom u naručju. Mališanu je bio kojih šest tjedana. Gledam majku kako se odjednom pobožno prekrižila, jer joj se dijete prvi put nasmiješilo otkad se rodilo. Upitah je: «Što je to, mladojko?» «Pa eto» reče «baš onako kao što je majci radost kad na licu svoga djeteta spazi prvi osmijeh, isto je takva radost Bogu kad s neba opazi da mu se grješnik počinje moliti iz sveg srca.»
Ta mi je žena izrekla tako duboku, takvu bistru i istinsku religioznu misao u kojoj se u jedan mah iskazala sva bit kršćanstva i potpun pojam o Bogu kao o našemu rođenom Ocu… (prema romanu: Idiot, Dostojevski).


U svibnju, mjesecu cvijeća raskošnih boja kojima nas daruje Bog, gledamo jednu majku s djetetom u naručju. To je Majka Marija kojoj se «nasmiješio» Nebeski otac i po njoj nam darovao Isusa, kojega je s najvećom patnjom i suzama primila s križa u svoje krilo, ali i kojega je na dan Uskrsnuća zagrlila s najradosnijim osmijehom. Svojim uskrsnućem Isus je i nama darovao 'vječni' osmijeh i spoznaju kako je lijepo biti ljubljeno dijete Božje.
Ime Marija ima različito značenje: „gospodarica“, „zvijezda mora“… Imamo i novo tumačenje po kojem bi ime Marija značilo „dar“ ili „Božji dar“. Po tom značenju Marija bi bila ona koju je Bog darovao ljudima. Teološki gledano, događaj pod križem Sinko, evo ti Majke; Majko, evo ti sina, ima značenje da je Marija povjerena Crkvi i da Crkva pripada Mariji. Marija je u najtežim trenutcima bila uz Isusa.


Marija je imala značajnu ulogu u Isusovu životu: kao majka, vjernica pa i kao učenica. U ovomu našem vremenu kad majka nema značenje kao nekada, potrebno je uvijek isticati da je Marija primjer i uzor pravoga majčinstva, uzor majke koja prihvaća svoje dijete u svim situacijama života. Malo je neobično, ali Marija je majka koja i uči od svojega sina; ona ne stoji na njegovu životnom putu, nego ga na tom putu jednostavno svojom majčinskom ljubavlju prati.
Preko Marije kršćanstvo je dalo veliko značenje ženi i majci: One su u svojemu majčinstvu uključene u najužem smislu u Božji plan spasenja.
Samo veliki ljudi znaju cijeniti i poštivati svoju majku. Samo oni koji osjećaju i vole život, gaje poštovanje prema majci i majčinstvu
Po vjeri, ljubavi i odanosti, Marija je postala velika. I čovjek postaje velik po majci kao i majka po svojemu djetetu. Tu se krije istinska čovjekova veličina. Uostalom, i Bog je izabrao majku da dođe na ovaj svijet. I sam Bog gleda ovaj svijet kroz ljubav majke.


Tebi Marijo, kao znak zahvalnosti i ljubavi darujemo cvijeće najljepšega mjeseca. Svaki je cvijet jedno srce, izraz ljubavi, djetinje povjerenje. Sve to neka bude iskreni hvala za svu primljenu ljubav i nježnost te za tvoj majčinski „osmijeh“.
Marijo, svibnja kraljice, sveti Josipe, poočime Isusov, molite za sve nas!


Srdačno vas pozdravljam!

potpisi Fridl

 

 

 

 

 

Vaš p. Stjepan Fridl

 

 

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.