radio_naslovno_1997.png

Pošaljite nam svoju poruku, čestitku ili svjedočanstvo:

Nela polaroid

Razmišljam kako izreći što je za mene Radio Marija. Teško je reći, a još teže ograničenim brojem riječi opisati. Javljaju mi se mnogobrojna sjećanja na događaje proteklih dana i godina, koji su na različite načine utkani u moje biće. Znam, ali nekako teško shvaćam, da sam već skoro 25 godina sudionica razvoja i rasta te divne postaje. Pomalo se svemu tome čudim i govorim sama sebi: „Nela, gle što je nastalo od onog Radija koji je hrabro krenuo emitirajući tek nekoliko sati dnevno programa uživo, a ostatak dana glazbu, meditacije, snimljene dijelove Svetoga Pisma i duhovnu literaturu. Pogledaj prostor u kojemu sada djeluje, a prisjeti se malog, intimnog tavanskog prostora na zagrebačkoj Kajzerici, u Župi Rođenja Isusova gdje je sve započelo!

U početku nas je bilo malo, ali su srca bila puna oduševljenja, ljubavi, pouzdanja u Božju providnost i Marijinu zagovornu molitvu i zaštitu, pa se činilo da nas je mnogo više. Nismo znali puno, neki od nas zapravo ništa, o funkcioniranju radija (bila sam naravno i ja među njima). Uz nesebičnu pomoć divnih duša brzo smo učili (snalaziti se u eteru, tehnici, upravi, a i popravljanju raznih aparata), te smo polako stasali u prave medijske djelatnike i tehničare. Bilo je i onih koji su očekivali gašenje Radija i prije nego započne s ozbiljnijim emitiranjem, ali, prevarili su se jer, što Bog stvori, što Marija čuva, nikada ne propada. Sudjelovale su tu mudre glave brojnih stručnjaka, dobre duše koje nisu znale tehnički pomoći, ali su imale mogućnosti pomoći financijski. Mnogi su molili godinama prije nego se začuo prvi glas s Radio Marije i molitve su im uslišane 22. veljače 1997. u 12 sati. Molitvom „Anđeo Gospodnji“, koju je predmolio kardinal Franjo Kuharić, započeo je rad Radio Marije. Dragi naš Kardinal očinski je bdio nad nama kojima su Božja providnost i milost omogućile sudjelovati i služiti na Radio Mariji. Na svoj osebujan, topao način poučavao nas je, ispravljao, hvalio, bodrio, pomagao i nadasve molio za nas. Bio nam je dragi gost kad god nas je posjetio u našim skromnim prostorima na Kajzerici.

Radio Marija je duboko utkana u moj život, ona je zapravo dio mene. Raditi na tome radiju nije moj posao, već poziv i poslanje. Vjerujem da je RM ostavila duboki trag u srcima i životima svih koji su se na različite načine utkali u ovu dvadesetpetogodišnju povijest. Nekada smo jedni drugima znali biti križ, a nekada krila i blagoslov. Bogu hvala, ovo drugo je mnogo češće. Bilo je trenutaka kada sam osjećala i mislila da ne mogu više, da je mom poslanju na RM došao kraj. U takvim trenucima kriza i kušnji koje dolaze i prolaze, tražeći od Boga odgovor u molitvi i sabranosti, uvijek su mi se u srcu javljale one iste riječi koje sam čula davne 1997. godine kada sam odlučila napustiti siguran i dobro plaćen posao u struci. Krenula sam u nesigurno i nepoznato, slijedeći poziv srca, koji sam kasnije prepoznala kao poziv Božji. Često mi se u pamet vraća rečenica dragog kardinala Kuharića koju je, prilikom posjeta 1998. g., uputio nama koji smo tada bili na Radiju: „Svakodnevno si morate posvješćivati kolika je milost služiti Bogu na Marijinom radiju!“. I zaista jest. Puno puta sam to osjetila i u to se uvjerila. Sjećam se tih njegovih riječi s radošću, a ponekad i sa strahom pred odgovornošću koja je na meni. Odgovornost je velika, ali milost i blagoslov mnogo su veći. Svjesna te odgovornosti, često se u molitvi obraćam upravo kardinalu Kuhariću moleći zagovor i blagoslov za sve nas. Kada razmišljam o svima koji su kroz ove godine bili, ili su još uvijek zaposleni na Radiju, moram priznati da smo svi obični, grešni ljudi, bolje ili lošije naravi, sposobniji ili manje sposobni, ali za sve vrijedi isto, a to je da smo od Boga u točno određenom trenutku života pozvani ovdje služiti. To vrijedi i za one koji su svojim volontiranjem, darujući najbolje od sebe, doprinosili i doprinose razvoju Radija.  

Radio Marija sve ove godine svoje poslanje gradi na molitvi krunice i svetoj misnoj žrtvi. Rado se sjećam, i ovdje imam potrebu spomenuti dragoga fra Zvjezdana, za mene već tada hodajućega sveca. Često je znao dolaziti na Radio sa svetom vodom pa je nekada prije, a nekada nakon emisije znao blagosloviti i obilno poškropiti nas i prostore naglašavajući: „Gdje se moli krunica, tamo đavao želi unositi razdor jer je svjestan svoje nemoći. Zato treba stalno bdjeti i moliti“. Molitva iz dana u dan izgrađuje obiteljsko ozračje i zajedništvo, pa makar ono bilo i nesavršeno, jer s grešnim ljudima i ne može biti drukčije. Zato mogu reći da su naši molitelji SRCE Radija.

Rasla sam i razvijala se kao čovjek uz brojne emisije, koje i danas uređuju i vode suradnici volonteri darujući svoje talente i vrijeme iz ljubavi prema Bogu i Majci Mariji. Kroz brojne razgovore i susrete, uživo ili telefonom, obogaćivali smo se svi međusobno koji smo se od prvih dana do danas okupljali na Marijinom radiju. Bilo je predivnih druženja kroza sve ove godine, proslava Božića, Uskrsa, dočeka novih godina (uz pjesmu, pa čak i ples), putem etera s našim slušateljima, kao i rođendana i imendana u prostorijama Radija, izvan etera. Kada nije bilo povoda, izmislili bismo razloge za druženja. Koliko li smo samo pojeli kolača kojima su nas redovito častile naše moliteljice i slušateljice - vrsne kuharice. Bilo je tu kiflica, sitnih kolača, torta, slavonskih specijaliteta, domaćih likera, rakija... Teško je ovdje ne spomenuti moliteljicu gđu Jaku Krajinu, koja je iz tjedna u tjedan, dolazeći moliti krunicu, donosila svoju popularnu bučnicu...

Svi koji su ovih godina sudjelovali u izgradnji te postaje izgrađivali su i izgrađuju i mene, pa zato mogu reći: Hvala kolegama za svaki radni dan (pa i za one koji su bili teški i napeti), hvala suradnicima i volonterima za njihovo nesebično darivanje, moliteljima za svaku molitvu, a svim ostalim prijateljima Radio Marije hvala za svaki posjet i telefonski poziv koji je bio ostvaren s ciljem da se u ljubavi izgrađujemo na putu svetosti.

Kako opisati Radio Mariju onima koji ju ne poznaju ili nisu za nju čuli? Mogu im nabrajati imena urednika i voditelja, emisije kojih je u početku bilo vrlo malo, a danas ih je stotinjak (redovitih mjesečnih), imena bivših i sadašnjih djelatnika, zajednica, pojedinaca, volontera, molitelja, ali time neću opisati Radio Mariju. Na kraju dragi slušatelji, volonteri, suradnici i djelatnici: Tko je Radio Marija? Ako mene pitate, RADIO MARIJA SMO SVI MI! 

Tekst: Nela Fabijanić

monografijha RM 2

Radio Marija

10:30 Sedma u Duhu i s duhom – emsiija učenika VII. opće gimnazije u Zagrebu; ur. i vod.: Tihana Arbanas
11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.