RM article

Mladiću, kažem ti ustani! – naslov je poruke pape Franje za 35. svjetski dan mladih koji će se na biskupijskoj razini slaviti 5. travnja, na Cvjetnicu. Papa je pozvao mladiće i djevojke da se ne odvajaju od života, nego da od njega učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu. Pred nama su mladi sa zaslonom pametnog telefona spremni za snimanje, možda čak i neke drame, ali koji ostaju na svojoj strani, ne miješajući se, kao da im je neka zavjesa pala na srce. Uživaju sretne sate držeći se po strani, život im je rastresen, gledaju ga sa stajališta onih koji gledaju, a ne vide. To je recept za sreću mnogih mladih koji u svojoj nutrini nose miris smrti zbog dosade i depresije, zbog odluka koje ih čine ravnodušnima. A s druge strane nalazi se dinamizam evanđelja, Isusov stil, Isus koji prolazi, gleda ljude, suosjeća, uključuje se, dodiruje, ljubi i liječi.

Sveti Otac je uputio poruku mladima za Svjetski dan mladih na biskupijskoj razini koja je prva od dvije poruke koje nas dijele od sljedećeg međunarodnog susreta 2022. godine u Lisabonu. Papa je pisao nadahnjujući se na Christus vivit, pobudnici koja je objavljena kao pečat Sinode mladih iz 2018. godine. I kako je to u njegovom stilu kada se obraća mladima, riječi prolaze velikom snagom od otvorenog prepoznavanja mračnih uglova i životnih zamki do isticanja svjetla onih koji, osjećajući se ljubljeni od Krista, padaju i dižu se, no ipak ne prestaju ljubiti.

Da bi to pokazao, papa Franjo je u pojedinim gestama razmotrio Isusovo ponašanje prema udovici iz Naina, kada je susreo skupinu ljudi koji su njezina sina jedinca nosili na pokop. Isus je zaustavio sprovodnu povorku. Približio se, postao je njihov bližnji – napisao je Papa i primijetio – No još se prije toga zaustavio i pažljivo, a ne rastreseno, promotrio prizor; vidio je ženu u njezinoj muci i sažalio se nad njom.

Kakav je naš pogled? Gledamo li pažljivim očima ili kao kada brzo pregledavamo tisuće fotografija u svojem pametnom telefonu ili na društvenom profilu? – upitao je Sveti Otac, pomno promotrivši stil života mladih, primjećujući sklonost kod mnogih da se prepuštaju životu, držeći se po strani. Oko nas, no ponekad i u sebi susrećemo se sa stvarnošću smrti: fizičkom, duhovnom, osjećajnom i društvenom.

Primjećujemo li tu stvarnost ili osobito trpimo njezine posljedice? Možemo li nešto učiniti da ponovno zadobijemo život? – napisao je papa Franjo i upozorio – Postoje mladi koji su mrtvi, jer su izgubili nadu, jer su depresivni, jer životare u površnosti, jer se ekstremnim iskustvima dovode u opasnost; postoje mladi koji samo traže mala sitna zadovoljstva, oni koji samo misle kako zaraditi novac i srediti se, te oni koji trpe zbog osobnog neuspjeha. Dugoročno gledano, neizbježno će se pojaviti tupa mučnina, ravnodušje, dosada življenja i postupno sve više nevolja.

Suočen s tim putovima nutarnje smrti, Isus pokazuje putove života koji prolaze kroz otvorenost prema drugima, pogotovo ako su u poteškoćama – napisao je Papa u poruci i nastavio – Suosjećanje koje je Isus iskusio vidjevši udovicu i beživotno tijelo njezina sina, čini ga sudionikom te stvarnosti drugoga. Na sebe je uzeo bijedu drugoga. Žalost te majke postala je Njegova žalost. Smrt toga sina postala je Njegova smrt.

To je paradoksalna istina koju nas uči evanđelje – napisao je Sveti Otac i ponovio mladima: Ako budete znali plakati s onima koji plaču; ako budete znali biti bližnji kao što je Krist postao bližnji ženi i mladiću iz evanđelja koji je uistinu bio mrtav i koji se vratio u život, jer ga je promatrao Netko tko je želio da živi, bit ćete uistinu sretni. To se može dogoditi i danas i svaki dan.

Isusova riječ nadilazi motivacijske čarobne izraze koji su danas u modi i sve bi morali riješiti – napisao je papa Franjo i podsjetio – Neki od njih kažu: Morate vjerovati u sebe; u sebi morate pronaći snagu… No sve su to jednostavne riječi i za one koji su zaista u sebi mrtvi, to ne djeluje. Kristova riječ ima drugu snagu koja je beskrajno jača. To je božanska i stvarateljska riječ koja sama može vratiti život tamo gdje se ugasio.

U doba u kojem smo često povezani, no ne i u komunikaciji, u kojem su mladi isključeni i zaokupljeni virtualnim svijetom, Papa je ponovio riječi koje je Isus rekao pokojnom mladiću: Ustani! To je poziv da se otvorimo stvarnosti koja nadilazi onu virtualnu – napisao je Papa i protumačio – To ne znači prezirati tehnologiju, nego koristiti je kao sredstvo, a ne kao cilj. Ustani, znači također sanjajte, riskirajte, zauzmite se kako biste promijenili svijet, zapalite ponovo svoje želje, promatrajte nebo, zvijezde i svijet oko vas.

Da je Isus bio netko tko se bavi samo svojim poslovima, udovičin sin ne bi uskrsnuo, rekao mi je neki mladić jednom prilikom. Koje su vaše želje i snovi? Pustite ih da iziđu i kroz njih predložite svijetu, Crkvi i drugim mladima nešto lijepo na duhovnom, umjetničkom i društvenom području. Ponavljam vam: Zauzmite se! – zaključio je Sveti Otac poruku upućenu mladima.

Datum 5.3.2020.

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Tišina Danas je petak, dan kada je Isus izdahnuo. Svaki dan ima neko svoje mjesto u tjednu, a mi imamo osjećaj koji prati određeni dan. Petak...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.