DCIM 4121 5

Gotovo da više ne postoji djelić svijeta koji ne bi znao da je 29. prosinca 2020. jedan od težih i tragičnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti. Toga dana razorni potres magnitude 6.2 po Richteru pogodio je Petrinju, Sisak, Glinu i njihovu okolicu te im je nanovo nanijeta nemjerljiva šteta. Naime, spomenuto područje još je uvijek bilo u procesu duhovne i materijalne sanacije štete nastale u Domovinskom ratu. Može se reći da ih je ovaj potres vratio na početak i ponovno se od njih traži snaga za uzdizanjem iz nesreće koja ih je zadesila.

Jedan oblik snage koji vraća vjeru u bolju budućnost sviju nas je i čitava vojska volontera Caritasa Sisačke biskupije koja od kobnog ponedjeljka neumorno radi ignorirajući strah i štetu koju su i sami doživjeli te sve prisutniji umor. Počevši od ranih jutarnjih sati pa sve do kasnih večernjih, volonteri u prostoru nekadašnjeg „Uradi sam“ neumorno rade na zaprimanju i sortiranju zaprimljene robe kako bi u što ranijem roku pristigla do potrebitih. Važno je napomenuti kako je riječ o uistinu velikim količinama koje dolaze u šleperima i kamionima, a volonteri sve zapremljeno slažu u rekordnom vremenu. Toliko posvećeni zadacima volonteri nerijetko zaborave i objedovati te sve svoje vrijeme daju na raspolaganje našoj društvenoj zajednici.

DCIM 4121 6

Najvažniji i primarni cilj postaje pružiti pomoć sumještanima. Pritom nije nikakav problem dnevno napraviti i nekoliko stotina kilometara kako bi pomoć stigla u najzabačenije dijelove županije, do svakog djeda i bakice, obitelji… Radeći na svojim zadacima, volonteri i sami zaprimaju brojne telefonske pozive o potrebnoj pomoći te na to upućuju časne sestre koje osiguravaju da pomoć stigne na vrijeme. Neprestano se pakiraju prehrambeni i higijenski paketi koji se dijele ljudima koji pristižu u prostor.

Caritas i njegovi volonteri brinu i o građanima koji su trenutno smješteni u školskim dvoranama te im osiguravaju sve prehrambene i higijenske potrepštine koje sami ističu kao nužne u datom trenutku.

Osim što se osiguravaju prehrambene i higijenske potrepštine, zahvaljujući našim volonterima s terena, Caritas zadobiva vrijedne informacije i o ostalim potrebnim stvarima te ih sukladno tome pokušava pribaviti i dostaviti u najkraćem mogućem roku.

A tko su naši volonteri? Riječ je o mladima, braniteljima, navijačima, časnim sestrama, svećenicima i svim ostalim vjernicima i ljudima velikog srca koji su bili spremni pomoći. U najvećoj mjeri ti volonteri su mahom naši mladi – srednjoškolci i studenti. Upravo oni koje smo često nepravedno nazivali izgubljenom generacijom i za koje smo vjerovali da su paralizirani tehnologijom i igricama. Njih nećete vidjeti na tv ekranima, naslovnicima novina i portala, ipak oni ta neumorna pokretačka snaga koja neprekinuto stoji na raspolaganju i s osmijehom na licu odrađuju sve potrebne zadatke.

DCIM 4121 4

Može se reći kako je u trenutnom prostoru Caritasa naše biskupije Bog na djelu, On nam daje duhovnu i fizičku snagu u borbi za svaki kutak pogođen potresom. Mi smo oni koji ne želimo vjerovati da je potres kazna Božja, već poticaj na razmišljanje o našoj vezi s Njim i životnom smislu. Potres nas je naučio da nas velikima i bogatima ne čini ono što posjedujemo, već samo ono što nosimo duboko u sebi te način na koji se odnosima prema drugima. Ljubiti jedne druge kao same sebe – najvažnija je pouka s kojom naši volonteri započinju svaki dan jer pomagati drugima je jedino ono što nas trenutno čini sretnima!

Naši gradovi će se opet izgraditi, naši sumještani opet smiješiti, a mi ćemo kao prekrasnu uspomenu iz ove tragedije ponijeti naše zajedništvo i zadovoljstvo svom pruženom pomoći.

DCIM 4121 5

 

Tekst i fotografije: Stjepan Vego / Sisačka biskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.