DCIM 4121 5

Gotovo da više ne postoji djelić svijeta koji ne bi znao da je 29. prosinca 2020. jedan od težih i tragičnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti. Toga dana razorni potres magnitude 6.2 po Richteru pogodio je Petrinju, Sisak, Glinu i njihovu okolicu te im je nanovo nanijeta nemjerljiva šteta. Naime, spomenuto područje još je uvijek bilo u procesu duhovne i materijalne sanacije štete nastale u Domovinskom ratu. Može se reći da ih je ovaj potres vratio na početak i ponovno se od njih traži snaga za uzdizanjem iz nesreće koja ih je zadesila.

Jedan oblik snage koji vraća vjeru u bolju budućnost sviju nas je i čitava vojska volontera Caritasa Sisačke biskupije koja od kobnog ponedjeljka neumorno radi ignorirajući strah i štetu koju su i sami doživjeli te sve prisutniji umor. Počevši od ranih jutarnjih sati pa sve do kasnih večernjih, volonteri u prostoru nekadašnjeg „Uradi sam“ neumorno rade na zaprimanju i sortiranju zaprimljene robe kako bi u što ranijem roku pristigla do potrebitih. Važno je napomenuti kako je riječ o uistinu velikim količinama koje dolaze u šleperima i kamionima, a volonteri sve zapremljeno slažu u rekordnom vremenu. Toliko posvećeni zadacima volonteri nerijetko zaborave i objedovati te sve svoje vrijeme daju na raspolaganje našoj društvenoj zajednici.

DCIM 4121 6

Najvažniji i primarni cilj postaje pružiti pomoć sumještanima. Pritom nije nikakav problem dnevno napraviti i nekoliko stotina kilometara kako bi pomoć stigla u najzabačenije dijelove županije, do svakog djeda i bakice, obitelji… Radeći na svojim zadacima, volonteri i sami zaprimaju brojne telefonske pozive o potrebnoj pomoći te na to upućuju časne sestre koje osiguravaju da pomoć stigne na vrijeme. Neprestano se pakiraju prehrambeni i higijenski paketi koji se dijele ljudima koji pristižu u prostor.

Caritas i njegovi volonteri brinu i o građanima koji su trenutno smješteni u školskim dvoranama te im osiguravaju sve prehrambene i higijenske potrepštine koje sami ističu kao nužne u datom trenutku.

Osim što se osiguravaju prehrambene i higijenske potrepštine, zahvaljujući našim volonterima s terena, Caritas zadobiva vrijedne informacije i o ostalim potrebnim stvarima te ih sukladno tome pokušava pribaviti i dostaviti u najkraćem mogućem roku.

A tko su naši volonteri? Riječ je o mladima, braniteljima, navijačima, časnim sestrama, svećenicima i svim ostalim vjernicima i ljudima velikog srca koji su bili spremni pomoći. U najvećoj mjeri ti volonteri su mahom naši mladi – srednjoškolci i studenti. Upravo oni koje smo često nepravedno nazivali izgubljenom generacijom i za koje smo vjerovali da su paralizirani tehnologijom i igricama. Njih nećete vidjeti na tv ekranima, naslovnicima novina i portala, ipak oni ta neumorna pokretačka snaga koja neprekinuto stoji na raspolaganju i s osmijehom na licu odrađuju sve potrebne zadatke.

DCIM 4121 4

Može se reći kako je u trenutnom prostoru Caritasa naše biskupije Bog na djelu, On nam daje duhovnu i fizičku snagu u borbi za svaki kutak pogođen potresom. Mi smo oni koji ne želimo vjerovati da je potres kazna Božja, već poticaj na razmišljanje o našoj vezi s Njim i životnom smislu. Potres nas je naučio da nas velikima i bogatima ne čini ono što posjedujemo, već samo ono što nosimo duboko u sebi te način na koji se odnosima prema drugima. Ljubiti jedne druge kao same sebe – najvažnija je pouka s kojom naši volonteri započinju svaki dan jer pomagati drugima je jedino ono što nas trenutno čini sretnima!

Naši gradovi će se opet izgraditi, naši sumještani opet smiješiti, a mi ćemo kao prekrasnu uspomenu iz ove tragedije ponijeti naše zajedništvo i zadovoljstvo svom pruženom pomoći.

DCIM 4121 5

 

Tekst i fotografije: Stjepan Vego / Sisačka biskupija

Radio Marija

21:01 Evo me... - ur. i vod.: don Mihovil Kurkut
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

LITANIJE DUHU SVETOM

  Gospodine, smiluj se!   Gospodine, smiluj se! Kriste, smiluj se!   Kriste, smiluj se! Gospodine, smiluj se!   Gospodine, smiluj se! Kriste, čuj nas!   Kriste,...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.