cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Franjo: Poslanje je Crkve brinuti o bolesnima svake vrste


Sagnuti se nad onim koji trpi kako bismo mu nježno i suosjećajno pomogli ustati; to je stil, to je izbor kojem Božji Sin daje prednost i koji mora biti prisutan u Crkvi - rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i napomenuo - No stvari se ne mogu činiti suosjećajući, ako ne uranjamo u intimni odnos s Ocem.
Ivica Hadaš - Vatikan

Poslanje je Crkve brinuti o bolesnima svake vrste – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje nam današnje liturgije prikazuje Isusa kako ozdravlja Petrovu punicu, a zatim i mnoge druge bolesne i trpeće ljude koje su mu donosili (Mk 1, 29-39) – rekao je Papa i podsjetio – Ozdravljenje je Petrove punice prvo po redu kako ih je ispripovjedio evanđelist Marko. Žena je bila u krevetu u ognjici. Isusovo je ponašanje prema njoj znakovito: „Pristupi, prihvati je za ruku i podiže“. Mnogo je nježnosti u tom jednostavnom činu koji izgleda gotovo prirodan: „I pusti je ognjica. I posluživaše im“.

Isusova iscjeliteljska snaga nije naišla ni na kakav otpor; i izliječena je osoba nastavila svoj normalan život, misleći odmah na druge, a ne na sebe – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To je značajno i to je znak istinskoga zdravlja. Toga je dana bila subota. Ljudi su iz sela čekali zalazak sunca i nakon što je završila obaveza odmora, izlazili su i Isusu donosili sve bolesne i opsjednute. On ih je ozdravljao, no zabranio je zlodusima da objavljuju da je Krist. Isus je od početka pokazivao svoju sklonost prema ljudima koji trpe tijelom i duhom.

To je Očeva posebna naklonost koju On utjelovljuje i očituje djelima i riječima – rekao je papa Franjo i primijetio – Njegovi su učenici bili očevici toga. No Isus nije želio da budu samo promatrači njegova poslanja; uključio ih je, poslao ih je, i njima je dao moć ozdravljanja bolesnih i istjerivanja zloduha. I to se u životu Crkve nastavilo bez prekida, sve do danas. Brinuti o bolesnima svake vrste, za Crkvu nije samo mogućnost ili nešto sporedno, ne, to je integralni dio njezina poslanja, kao što je bio dio Isusova poslanja, nositi Božju nježnost čovječanstvu koje trpi.

Na to će nas za nekoliko dana, 11. veljače, podsjetiti Svjetski dan bolesnika – rekao je Papa i nastavio – Stvarnost koju zbog pandemije proživljavamo u cijelom svijetu, tu poruku čini osobito aktualnom. Jobov glas koji odjekuje u današnjoj liturgiji, ponovo je postao tumač našeg ljudskog stanja, tako uzvišenog u dostojanstvu i istovremeno tako krhkog. Suočeni s tom stvarnošću, u srcu se uvijek postavlja pitanje: „zašto?“ Isus, Utjelovljena Riječ, na to pitanje ne odgovara objašnjenjem, već prisutnošću ljubavi koja se saginje, koja uzima za ruku i pomaže ustati, kao što je učinio s Petrovom punicom.

Božji Sin svoje gospodstvo očituje ne odozgo prema dolje, ne izdaleka, nego iz blizine, u nježnosti i suosjećanju. Današnje nas evanđelje podsjeća da to suosjećanje ima korijene u intimnom odnosu s Ocem. Isus se prije zore i nakon zalaska sunca odvajao od drugih i sam ostajao moliti. Odatle je crpio snagu za obavljanje svoje službe propovijedanja i ozdravljanja. Neka nam Presveta Djevica pomogne Isusu dopustiti da nas ozdravi. To nam je svima uvijek potrebno, kako bismo mogli zauzvrat biti svjedoci ozdraviteljske Božje nježnosti – rekao je na kraju Sveti Otac.

 

Izvor: Ivica Hadaš / Vatican news

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 Upoznajmo Bibliju
23:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pismo Isusu; autorica: Marija Rukljač

  ISUSE!Ti si svjedok svih mojih pitanja!Dok bijah mala djevojčica ,,Oče naš“ meni se činio prejednostavan… Nisam htjela molitvu, tražila sam...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.