Sv Ivan XXIII PEPELNICA Raf 00571613606174952

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje Čiste srijede – Pepelnice u zagrebačkoj Dubravi

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predslavio je na Čistu srijedu, 17. veljače 2021. godine, euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi. Uz kardinala Bozanića koncelebrirali su preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral, fra Branko Lipša, dekan Remetskog dekanata, vlč. Kristo Brkić, župnik, vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i pastoralni suradnik župe te vlč. Martin Palić, umirovljeni svećenik.

Uvodeći u euharistijsko slavlje Kardinal je podsjetio kako Pepelnicom započinje vrijeme Korizme, vrijeme kršćanskog puta s Isusom Kristom koji je došao kako bi s nama prošao put pokore. Kardinal je pritom naglasio kako je kršćanstvo religija spasenja jer je Isus došao da nas podigne iz zla i grijeha, da nas pobožanstveni jer smo stvoreni na sliku Božju, jer pripadamo Bogu koji nas prihvaća, koji nam prašta grijehe i propuste, a upravo je to put koji kao vjernici započinjemo Čistom srijedom da bismo se pripremili za slavlje Uskrsa.

Sv Ivan XXIII PEPELNICA Raf 00251613606174940 

Tumačeći liturgijska čitanja Kardinal je u homiliji podsjetio na značenje simbolike pepela koji se blagoslivlja i posipa po glavama vjernika kao i riječi iz Knjige Postanka koje nam dozivaju u pamet da smo prah i da ćemo se u prah pretvoriti (usp. Post 3,19). „Prah nas podsjeća na put našega postojanja: od praha do života. Mi smo prah, glina, zemlja, ali ako se otvorimo Bogu, ako se prepustimo Božjim rukama, postajemo novi ljudi, nositelji života koji je određen za vječnost“, naglasio je Kardinal, ukazujući pritom kako „često, pogotovo u teškoćama i osamljenosti, vidimo samo svoj prah, svoju neznatnost , bezvoljnost, svoju slabost. Ali Gospodin nas hrabri: Tvoja malenost neizmjerno je velika u Božjim očima.“, istaknuo je Kardinal, potičući vjernike da budu hrabri jer ih od početka života Bog ljubi.

Govoreći u nastavku o smislu i značenju korizme, Kardinal je istaknuo kako je „korizma vrijeme koje nam pomaže da bolje shvatimo i prihvatimo da smo u svojoj ljudskoj slabosti ljubljeni od Boga. To je vrijeme milosti da prihvatimo Božju ljubav i milosrđe te da zbog toga promjenimo svoj život, svoj način življenja.Na svijetu smo da se od praha, od svoje neznatnosti, slabosti i grješnosti otvaramo životu koji nam dolazi od Boga, životu koji je određen za vječnost. Mi smo građani neba, a putovnica za nebo je ljubav prema Bogu i bližnjemu.“

Kardinal je istaknuo kako su zemljska dobra, iako neophodna, prolazna, dok nas s druge strane ljubav, što je iskazujemo i sa zemaljskim dobrima u obitelji, na poslu, u Crkvi i društvu, spašava i ostaje zauvijek.

Sv Ivan XXIII PEPELNICA Raf 00361613606174944 

„Istinsko obraćenje očituje se u našem ponašanju. Želja za promjenom mora se odraziti u našim odnosima prema najbližima, u obitelji, na poslu, u studiju, u susretima sa susjedima, u sredini u kojoj se krećemo. Malim svladavanjima prikazanim Gospodinu učinimo ugodnijim naš suživot s bližnjima, a naš rad učinkovitijim.“, naglasio je kardinal Bozanić pozivajući vjernike na kvalitetnu pripremu za korizmenu ispovijed te na redovitiju prisutnost sakramenta pomirenja u životu.

Osvrčući se na navješteni evanđeoski ulomak, Kardinal je podsjetio kako nas Crkva u korizmi poziva na post, molitvu i djela ljubavi.

„Post nije samo jednostavno odricanje od jela. Postiti ne znači samo osloboditi se onoga što svakodnevno trpamo u sebe. To nekada znači osloboditi se onoga što u svom životu smatramo neizmjerno važnim. Postiti naprosto znači osloboditi se onoga što zauzima lažno i nezasluženo mjesto u našem životu – postiti znači osloboditi se sovjih idola, a to nije tako lako našoj ljudskoj naravi“, rekao je Kardinal, podsjećajući kako nam Riječ Božja zato na tom putu daje putokaz i pomoć – molitvu.

Sv Ivan XXIII PEPELNICA Raf 00921613606930291 

„Molitva nije prvotno samo neko izgovaranje pojedinačnih molitvenih riječi. Molitva je otvaranje Bogu, dopuštanje Bogu da uđe u našu nutrinu; molitva je slušanje Boga. Svojim riječima, svojim razumom, svojim traženjem trebamo krenuti na put duhovnog buđenja. Trebamo se naprosto odvažiti moliti“, istaknuo je Kardinal podsječajući kako nas upravo Korizma poziva na ustrajnost u molitvi.

„Osim posta i molitve Crkva nas poziva i na djela ljubavi. Djela ljubavi su ona koja potvrđuju i post i molitvu.“, napomenuo je Kardinal zaključujući kako upravo djela ljubavi pokazuju koliko se konkretno mijenjamo i otvaramo Bogu,te pozivajući sve da iskoriste ono što u ovom svetom vremenu Crkva daje i na što poziva.

Na završetku slavlja, zazivajući Božji blagoslov, kardinal Bozanić svim vjernicima poželio je plodonosan i blagoslovljen korizmeni hod.

Sv Ivan XXIII PEPELNICA Raf 00211613606174938 kopija 

Preuzeto sa: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: "RAF"

Radio Marija

06:45 Riječ o Riječi - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba i meditacije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Isus dolazi kroz zatvorena vrata – razmatranje fra Zvjezdana Linića

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pismo Isusu; autorica: Marija Rukljač

  ISUSE!Ti si svjedok svih mojih pitanja!Dok bijah mala djevojčica ,,Oče naš“ meni se činio prejednostavan… Nisam htjela molitvu, tražila sam...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.