RM article

Kad sam pročitao napisana razmatranja, bio sam ganut, stoji u pismu pape Franje.

Odabrao sam zatvor, obuhvaćen u svojoj cijelosti, kako bi nam i ovoga puta posljednji odredili tempo. Kad sam pročitao napisana razmatranja, bio sam ganut; osjetio sam se sudionikom te priče, bratom onih koji su pogriješili i onih koji su uz njih kako bi im pomogli uspeti se iz ponora - stoji u pismu pape Franje, objavljenom u dnevnom listu "Il Mattino di Padova".
Patnja i smrt koje, kao i u drugim dijelovima Italije, proživljavate zbog virusa, za mene su poticaj na molitvu i ljudsku blizinu – riječi su kojima se papa Franjo obratio građanima Padove i svim kršćanskim zajednicama s njihovim svećenicima i biskupom, u pismu objavljenom 9. ožujka u dnevnom listu „Il Mattino di Padova“. Sveti je Otac istaknuo da nam se čak i u ovim trenucima Bog obraća, što je razlog kršćanske nade. Na čovjeku je da u tom glasu prepozna vodilju za daljnju izgradnju djelića Kraljevstva Božjega na zemlji.

Papa dalje piše kako je aktualna situacija ujedno prilika da vidimo za što su sposobni muškarci i žene dobre volje, misleći prije svega na zdravstvene djelatnike. Osvrnuvši se na moto „Sašijmo zajedno Italiju“ koji je Padova, kao Europska prijestolnica volonterstva, odabrala za ovu godinu, primijetio je da riječ „sašiti“ podsjeća na postupke koji su najpotrebniji nakon što nastane razdor ili rana, odnosno na šivanje i popravak.

Danas smo izloženi iskušenju da bacimo, umjesto da popravimo, i rasparamo, umjesto da sašijemo; to je sudbina koju ne namjenjujemo samo predmetima, već i osobama, posebno najslabijima – napisao je Sveti Otac i dodao – Osobne priče muškaraca i žena su, međutim, najvažnija baština koju imamo; nijednoj od tih osoba ne smije se odbiti pogled pun ljubavi i pažnje, kao ni dobrohotna gesta, odnosno geste koje govore koliko je drugi, bez obzira na životnu situaciju u kojoj se nalazi, važan i voljen.

U ovom trenutku radosti zbog europskog priznanja, kao i muke zbog ove opasnosti, želio bih zajedno s vama podijeliti jednu prelijepu stranicu milosrdne ljubavi. Svake godine na Veliki petak navečer slavim pobožnost Križnoga puta u Koloseju i u toj prilici, tako dragoj kršćanskom narodu, pratimo Krista na putu Križa. To je hod koji svake godine ima određenu temu zato što Bog govori unutar jedne priče, preko osoba, koristeći naše životne priče – stoji u pismu.

Sveti Otac je dalje objasnio kako je želio da ove godine tekst Križnoga puta pripreme zatvorenici iz padovanske kaznionice. Odabrao sam zatvor, obuhvaćen u svojoj cijelosti, kako bi nam i ovoga puta posljednji odredili tempo. Zajedno s don Marcom Pozzom, kojega dobro poznajete, zamislili smo razmatranja kao zborno djelo, ujedinjujući različita lica koja čine svijet zatvora: žrtvu, osobu u pritvoru, zatvorskoga službenika, volontera, obitelj zatvorenika, nadzornoga suca, pedagoškog službenika, Crkvu i nevinu osobu koja je ponekad nepravedno optužena – napisao je Papa.

Kad sam pročitao napisana razmatranja, bio sam ganut; osjetio sam se sudionikom te priče, bratom onih koji su pogriješili i onih koji su uz njih kako bi im pomogli uspeti se iz ponora. Svjestan sam da nije lako uskladiti pravdu i milosrđe; tamo gdje to uspije, cijelo društvo je na dobiti. Zahvaljujem zatvorskoj župi i zajedno s njima svim ljudima koji djeluju u korist tog skučenog svijeta; Bog neka blagoslovi dobro srce onoga koji nježnošću prkosi ravnodušnosti – stoji u pismu pape Franje koji je na kraju izrazio svoje najbolje želje i blizinu čitavom uredništvu i čitateljstvu padovanskog dnevnog lista, podjeljujući blagoslov njima i onima koji tuguju za voljenima, kao i starijima, bolesnima i zatvorenicima koji zbog izvanredne situacije ne mogu primiti ni jednostavan utješan posjet.

Datum 12.3.2020.

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.