RM article

Homilija pape Franje na misi u Domu svete Marte.

U ovo vrijeme pandemije zajedno nastavljamo moliti za bolesne, za obitelji i roditelje s djecom koji su kod kuće, a osobito vam preporučam da molite za vlasti – rekao je papa Franjo na misi u Domu svete Marte i istaknuo – Predstavnici vlasti često moraju odlučivati o mjerama koje se ne sviđaju narodu. No to je za naše dobro. Često se predstavnici vlasti osjećaju sami i neshvaćeni. Molimo za predstavnike naših vlasti koji moraju donositi odluke o tim mjerama, da osjećaju da ih narod prati molitvom.

Komentirajući evanđelje današnje liturgije o bogatom rasipniku i siromašnom Lazaru (Lk 16,19-31), Papa je potaknuo da ne budemo ravnodušni pred nevoljama onih, osobito djece, koji trpe glad ili bježe od rata i pred sobom nailaze samo na zidove. Ta je Isusova prispodoba vrlo jasna, iako može izgledati kao priča za djecu, jer je vrlo jednostavna – rekao je Papa i istaknuo – Isus njome želi pokazati ne samo jednu priču, nego mogućnost da svi mi i cijelo čovječanstvo tako živimo.

Imamo dva čovjeka, jednoga zadovoljnoga koji se znao lijepo odijevati; možda je za odijevanje tražio najbolje stiliste onoga vremena – rekao je Sveti Otac i primijetio – Oblačio se u grimiz i tanani lan. Dobro se provodio i danomice se sjajno gostio, te je tako bio sretan. Nije se brinuo, možda je iz opreza, radi gozbi, uzimao neku tabletu protiv kolesterola, no život mu je tako dobro prolazio. Bio je miran.

Na njegovim je vratima bio siromah koji se zvao Lazar. Znao je da je tamo siromah – rekao je papa Franjo i nastavio – No to mu se činilo normalno; činilo mu se da je to život, neka se snađe. U najboljem slučaju – evanđelje to ne kaže – ponekad mu je nešto poslao, nekoliko mrvica i tako je prolazio njihov život. Obadvojica su umrli, i bogataš i Lazar. Evanđelje kaže da su Lazara odveli u nebo uz Abrahama. O bogatašu samo kaže da je bio pokopan i točka.

Dvije su stvari koje pogađaju: činjenica da je bogataš znao da je pred njegovim vratima siromah i da se zove Lazar – rekao je Papa i dodao – No nije mu bilo važno, činilo mu se normalno. Bogataš je možda radio poslove koji su u konačnici bili protiv siromašnih. Jasno je znao, bio je obaviješten o toj stvarnosti. Druga je stvar koja me snažno dirunula riječ „golema provalija“ koju Abraham kaže bogatašu: Između nas i vas je velika provalija, ne možemo komunicirati, ni prijeći s jedne na drugu stranu. Ista je provalija bila između bogataša i Lazara i u životu na zemlji. Ponor nije počeo tamo, nego ovdje na zemlji.

Razmišljao sam o tome kakva je bila nevolja tog čovjeka – rekao je Sveti Otac i primijetio – To je bila nevolja da je bio vrlo dobro obaviješten, no imao je zatvoreno srce. Obavijesti koje je taj bogataš primio nisu dolazile do njegova srca, nije znao suosjećati, nije ga mogla dirnuti nevolja drugih. Nije mogao niti pozvati jednog od slugu koji su posluživali kod stola i reći: odnesi to onome… To je drama informacije koja ne silazi u srce. To se događa i nama.

Svi znamo, jer smo čuli u vijestima ili smo vidjeli u novinama, koliko djece danas u svijetu trpi od gladi, koliko ih nema potrebne lijekove, koliki ne mogu ići u školu – rekao je papa Franjo i istaknuo – Čitavi kontinenti proživljavaju tu dramu, znamo to. Kažemo: ah, ti jadnici, i idemo dalje. Ta informacija ne silazi u srce i mnogi od nas, mnoge skupine muškaraca i žena žive u toj podvojenosti između onoga što misle, onoga što znaju i onoga što osjećaju; srce je razdvojeno od uma. Ravnodušni su kao što je bogataš bio ravnodušan prema Lazarovoj muci. Radi se o ponoru ravnodušnosti.

Kada sam prvi put otišao na Lampedusu, došla mi je ta riječ „globalizacija ravnodušnosti“ – rekao je Papa i primijetio – Možda smo danas ovdje, u Rimu, zabrinuti, jer čini se da su trgovine zatvorene, da ne možemo kupovati i svaki dan šetati kako bismo htjeli; zabrinuti smo zbog svojih tisuću stvari. I pri tom zaboravljamo na gladnu djecu, na siromašne ljude koji na državnim granicama traže slobodu, na prisilne migrante koji bježe od gladi i rata, te samo nailaze na zidove od željeza i bodljikave žice koji im ne daju proći.

Znamo da to postoji, no to ne dolazi u srce – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Živimo dramu ravnodušnosti da smo dobro informirani, no ne osjećamo stvarnost drugoga. To je ponor ravnodušnosti. Potom još jedna stvar pogađa. Znamo da se siromah zove Lazar. I bogataš iz Isusove prispodobe znao je to, jer je u paklu molio Abrahama da mu pošalje Lazara; tamo ga je prepoznao. No ne znamo ime bogataša. Evanđelje nam ne kaže kako se zvao taj gospodin. Nije imao imena. Izgubio je ime, imao je samo pridjeve: bogat, moćan…

To je ono što u nama čini sebičnost; tjera nas da izgubimo svoj stvarni identitet, svoje ime i da samo vrednujemo pridjeve. Svjetovnost nam pomaže u tome. Upali smo u kulturu pridjeva gdje je naša vrijednost ono što imamo i što možemo, a ne to kako se zovemo; izgubili smo ime. Ravnodušnost vodi prema gubitku imena; samo smo bogati, samo smo ovo i ono, samo smo pridjevi. Molimo danas Gospodina za milost da ne padnemo u ravnodušnost, za milost da sve informacije o ljudskoj muci koje imamo, siđu u naše srce, te da se pokrenemo kako bismo učinili nešto za druge – zaključio je papa Franjo.

Datum 13.3.2020.

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.