Kardinal Bozanic

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 5. lipnja svečano misno slavlje u kojem je zaredio desetoricu svećenika u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zaređena su petorica svećenika Zagrebačke biskupije, trojica iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i dvojica iz Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa. Kardinal je na početku euharistijskog slavlja istaknuo kako su okupljeni oko posebnog slavlja kojeg trebaju pratiti očima vjere, uronjeni u molitve uživljeni u ono što će se ovaj dan u slavlju dogoditi. U homiliji je kardinal istaknuo kako svaki čovjek kao dionik Kristova ministerijalnog svećenstva može u svetom Josipu naći identitet pastira tj. kako raspoznati volju Božju u svom životu te primjer vršenja očinstva i čuvara u odnosu na one koji su nam povjereni.

„Josip je ljubio Mariju. Sanjao je s njom zasnovati obitelj te stoga poput drugih mladića, svojih vršnjaka, sanja i planira vlastitu budućnosti. Ali kada mu je Bog provalio u život, ne doduše direktno, nego po onome što se dogodilo njegovoj budućoj ženi, to ga je dovelo do krize i namjere da se odrekne sebe i svojih osobnih planova“, pojasnio je. Kardinal je naglasio kako nas vjera ne štedi od zdvajanja, ali nam otvara put kako se ponašati kada se urušavaju naša očekivanja, a kako nam sveti Josip može biti pravi uzor u tome.

„Josip nam pokazuje primjer jer preuzima odgovornost pred stvarnošću stavljajući na stranu osobne projekte i ne tražeći objašnjenja za iznenađujuću i otajstvenu stvarnost pred kojom se našao. On tu novu stvarnost prihvaća vjerom“, rekao je. Obraćajući se ređenicima kardinal im je poručio: „Dragi ređenici čuvajte Isusa i povjerenu Crkvu. Čuvati za Josipa, kao i za svakog svećenika koji na njemu nadahnjuje svoje svećeništvo, znači brižljivo voljeti one koji su im povjereni misleći prije svega na njihovo dobro koje se ostvaruje u budnom, pozornom i zauzetom srcu koje moli za povjerene mu vjernike, dapače, za sve koje susreće u svome poslanju“.

Homiliju je zaključio riječima pape Benedikta XVI. koje je izrekao u zagrebačkoj prvostolnici, a kojima je pozvao sve svećenike da promatraju lik bl. kardinala Stepinca sukladno s Kristovim likom i njegovim mučeništvom te je pozvao mladomisnike da svoj „Evo me“ sjedine s Kristovim. Nakon homilije uslijedio je obred svećeničkog ređenja u kojem su vlč. Višeslav Foretić, vlč. Hrvoje Maltarić, vlč. Vatroslav Siketić, vlč. Matija Slišković, vlč. Luka Tufeković, fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić, fra Mislav Lukačević, br. Marko Maglić i br. Stanko Pažin primili sakrament prezbiterata.

Na kraju misnog slavlja kardinal je čestitao mladomisnicima i pozvao sve, koji su na njihovim životnim putevima i oni koji će se tek tamo naći, da im budu podrška.

Svečano misno slavlje završilo je podjelom mladomisničkog blagoslova.

 

IKA

Radio Marija

00:30 Velikani hrvatske povijesti - tema: Biskup Josip Juraj Strossmayer, uzorni štovatelj BDM – odabrani primjeri; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.