10. obljetnica redenja svecenika 2021

 

Jedanaestorica svećenika Zagrebačke metropolije (Zagrebačka nadbiskupija te Varaždinska i Sisačka biskupija) proslavila su u četvrtak 17. lipnja u kapeli Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu 10. obljetnicu svoga prezbiterskog ređenja koje će im ostati u sjećanju i po tome što je te 2011. godine papa Benedikt XVI. pohodio Hrvatsku.

Na početku mise pozdravne riječi svećenicima uputio je predvoditelj slavlja zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U homiliji, osvrćući se na misna čitanja,  svećenike je potaknuo da svaki u svojoj službi nasljeduje i osobu svetoga Pavla apostola koji se do kraja davao za one zajednice u kojima je djelovao. „U tome nije bio vođen dobitkom, već je ispred sebe imao najveću nagradu za svoje služenje – Isusa Krista“, istaknuo je biskup Šaško. Rekao je kako nas pak danas Isus Krist uči onu molitvu koju i svećenici uče druge moliti, a u molitvi Očenaša posebno je istaknuo „tri glagola“ koji daju ovoj molitvi poseban smisao: blagovanje (kruha), oproštenje (grijeha), oslobođenje (od zla).

Nakon misnog slavlja zajedničko druženje svećenika i bogoslova nastavljeno je uz ručak u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu koje je danas obilježilo Dan zahvalnosti. Tako je to bila još jednom prigoda da današnji svečari zahvale Gospodinu na daru svećeništva, ali i svima onima koji su se pobrinuli za „kruh svagdašnji“ tijekom života i svećeničke formacije: svojim obiteljima, biskupima, odgojiteljima, profesorima, redovnicama, ali i svim znanim i neznanim dobročiniteljima te Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na velikodušnom gostoprimstvu.

Budući da ovih dana mnogi svećenici diljem svijeta slave svoje obljetnice ređenja, sve svećenike preporučaju u molitve da ustraju do kraja u svom zvanju. Dok se molimo za njih, moli se i za nova duhovna zvanja. To možemo učiniti i molitvom pape Benedikta XVI.:

Gospodine Isuse, svojim apostolima,

nakon uskrsnuća, povjerio si dragocjeno poslanje:

»Idite i učite sve narode.« obećavši njima i nama:

»Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.«

Tražio si od svojih učenika da se brinu za mnoštvo

kojem si želio dati ne samo hranu koja taži glad,

nego hranu vječnoga života.

Iz tog pogleda ljubavi izvire još i danas

za svakoga od nas tvoj poziv:

»Molite gospodara žetve da pošalje

radnike u žetvu svoju«.

Pomozi nam shvatiti, o Gospodine

da odgovoriti na tvoj poziv znači

suočiti se mudro s poteškoćama života,

jer znamo da »učenik nije veći od svojeg učitelja«.

Hvala, Gospodine, za ganutljive primjere

koje nam uvijek daješ, koji su kadri nadahnuti

tolike mlade da slijede tebe koji si Život

i po kome nalazimo istinski smisao i radost našemu životu.

Hvala ti za tolike svjedoke čiji život je postao misija,

u kojoj slobodni od svega naviještaju tebe

s neviđenom originalnošću i čovječnošću.

Sveta Marijo, Kraljice apostola, Majko nade,

nauči nas vjerovati, nadati se i ljubiti.

Zvijezdo mora, sjaji nad nama,

učini nas misionarima nade

i vodi nas na našem putu. Amen!

Radio Marija

08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Njihovi anđeli gledaju lice Očevo (Mt 18,1-5.10)

Upravo šport uči nas da postižemo što veću snagu, što veću brzinu, što veću visinu. Drevno je olimpijsko geslo: jače, brže, više. Natjecanje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.