ispracaj vlc. Petike

 

Euharistijsko slavlje u župi sv. Petra i Pavla u Bešićima predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski predvodio je u utorak, 6. srpnja 2021. godine euharistijsko slavlje u župi sv. Petra i Pavla u Bešićima prigodom ispraćaja preminulog vlč. mr. Stjepana Petike, župnika župe i suca Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, koji je preminuo u subotu, 3. srpnja 2021. godine u 51. godini života i 26. godini svećeništva. Pozdravljajući na početku mise okupljene župljane, svećenike kao i rodbinu preminulog vlč. Petike, biskup Mijo prenio je i izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Istaknuvši na početku homilije kako posljednjih godinu dana snažnije nego inače doživljavamo svu krhkost našeg ljudskog bića i lažnost prividne sigurnosti u vremenu, biskup Gorski je naglasio kako nas takvi događaji, kao što je i iznenadna smrt. vlč. Stjepana, uče poniznosti i spoznaji da nema sigurnosti i uspjeha osim u Bogu, nema budućnosti osim s Bogom. 

Osvrnuvši se na 25 godina svećeničkog služenje vlč. Stjepana, od čega je u župi sv. Petra i Pavla u Bešićima proveo 14 godina, biskup Gorski je rekao da je svećenička služba svjedočiti život pod perspektivom neba i vječnoga života: "I nije braćo i sestre to iluzija, kao neka lažna nada. Naprotiv, to je naša stvarnost zaslužena Isusovom mukom, smrću i uskrsnućem, čiji spomen svakodnevno obnavljamo u euharistiji. Tu nas Krist rasvjetljuje svojom riječju-evanđeljem, tu nas hrani svojim presvetim Tijelom, tom manom s neba, dok ne prispijemo vječnoj domovini u nebesima. Samo iz  perspektive  uskrsnuća  i vječnosti mi možemo dati smisao ovom zemaljskom trajanju, našim naporima, ljubavima i žrtvama.

Samo pogledom odozgo, s nebeskih visina, možemo ispravno vrednovati ljudski život bez obzira na njegove zemaljske godine. Samo s Krstom, raspetim na križ i uskrslim od mrtvih imamo pristup životu budućega vijeka. Iz te vjere gledamo i na život preminulog svećenika Stjepana. U ime Zagrebačke nadbiskupije i našega nadbiskupa kardinala Josipa, zahvaljujem za njegov svećenički život i rad, zahvaljujemo njegovoj obitelji, posebno pokojnim roditeljima na čijoj vjeri je niknulo njegovo svećenička zvanje i članovima njegove obitelji koji su ga u tome podupirali."

Naglasivši da je u kršćanskim zajednicama oduvijek bio pobožni običaj moliti za mrtve, biskup Gorski je rekao: "Molitva za njihove duše sadrži dvostruku nadu: da će preminuli, oslobođeni svih svojih grijeha, sretno prispjeti u  zajedništvo  Božje ljubavi, i da mi odatle možemo računati s njihovim zagovorom. Ta vjera povezuje Crkvu, ovu koja još putuje zemljom i onu koja je već u punom zajedništvu Božje ljubavi. To je i naša nakana danas. Molimo za preminulog svećenika Stjepana da ga milosrdni Bog primi i zagrli svojom ljubavlju. Vjerujemo također da nas on već prati s nebeskih visina, iz jednog potpuno drugačijeg svijeta i da moli za nas, moli za vas svoje župljane,  za članove svoje obitelji, za kolege svećenike. A i vi, dragi župljani u Bešićima sjetite se svojega svećenika u molitvama, posebno u euharistiji koju je rado on za vas prikazivao Bogu."

Prije završnog blagoslova i ispraćaja preminulog župnika Petike, oproštajni govor u ime župljana Bešića izrekla je gđa. Davorka Jurić. Podsjetila je na župničko služenje vlč. Petike, njegovu prisutnost, blizinu i svjedočanstvo Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Pročitavši ulomak iz posljednje propovijedi vlč. Petike koja završava stihovima iz pjesme Opomena, Antuna Branka Šimića, gđa Jurić govor je završila sljedećim riječima: "Iako si nas naglo napustio, naš dragi župniče i brate u Kristu, dao Gospodin da tako bude, da tvoja patnja i agonija koju si sam, bez prisutnosti ikoga od nas ili svojih bližnjih doživio -  bude tvoja ulaznica za Nebo, gdje ćeš uživati blagu svjetlost zvijezda za kojom si čeznuo i slavu nebeskog Jaganjca, svog i našeg Otkupitelja, kojem si odano služio proteklih dvadeset i pet godina svog svećeništva. Hvala Bogu za vrijeme koje nam je darovao s tobom."

Sprovodne obrede na mjesnom groblju u Sigetecu s početkom u 15.30 sati, a potom i misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Marka, Evanđeliste u Sigetecu predvodi u srijedu, 7. srpnja 2021. godine pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. 

Radio Marija

08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Radio drama – „Dvije majke“ autora Henría Estevéa (Anríja Esteva); odabrala i pripremila: prof. dr. sc. Sanja Nikčević
09:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.