Članovi Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu sastali su se u srijedu 7. srpnja u zgradi HBK u Zagrebu.vijece za inozemnu pastvu sjednica

 

Vijeće je posljednju sjednicu održalo prije dvije godine jer je prošle godine otkazana zbog pandemije koronavirusne bolesti.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća HBK i BK BIH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Tomo Vukšić. Prije samog početka predstavnicima medija najavio je da će se na sjednici razgovarati o aktualnim pitanjima i potrebama među kojima će ključna tema biti organizacija dušobrižništva u novim prilikama s obzirom na pandemiju. Također će delegati podnijeti izvješća o stanju u njihovim regijama te dati prijedloge za buduće djelovanje.

Pozdravivši na početku prisutne delegate, mons. Vukšić im je zahvalio što su došli u Zagreb. Dobrodošlicu im je izrazio i domaćin – generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak koji je, referirajući se na trenutne okolnosti, rekao da se ljepše susretati uživo. Ipak, neki delegati nisu bili u mogućnosti nazočiti pa su se uključili putem videoveze. Vlč. Novak im je svima zahvalio za pomaganje pri prikupljanju pomoći za ljude stradale u potresu.

Potom je pozdrav uputio i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić. Napomenuo je da u svijetu ima oko 190 hrvatskih misija i župa u kojima djeluje otprilike jednak broj svećenika kojima u pastoralu pomažu suradnici i redovnice. Podijeljene su u deset pastoralnih područja.

Na sjednici sudjeluju delegati Hrvatske inozemne pastve za Austriju – fra Ivan Bošnjak, Njemačku – vlč. Ivica Komadina, Švicarsku – fra Branko Radoš, zapadnu Europu – vlč. Stjepan Ćukman, Kanadu – mons. Ivan Vukšić, SAD – fra Nikola Pašalić, Južnu Ameriku – mons. Drago Balvanović i Oceaniju – fra Ivo Tadić.

Osim njih, sudjeluju predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković, OP, tajnica Ravnateljstva Marija Žebec te predstavnici časnih sestara i pastoralnih suradnika u Njemačkoj, koja je s 99 misija i župa najveća među pastoralnim područjima.

Predsjednik Redovničke konferencije BiH fra Jozo Marinčić nije mogao doći zbog sudjelovanja na Generalnom kapitulu u Rimu. Zbog zdravstvenog stanja nije mogao sudjelovati ni delegat za Sloveniju p. Marko Prpa, a zbog spriječenosti se ispričao i delegat za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić.

Fra Nikola Pašalić za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je da je dobro što se Vijeće može jednom godišnje okupiti unatoč obavezama članova te „izmijeniti iskustva, biti skupa i čuti što se događa po našim misijama u svijetu“.

Napomenuo je da se u njegovom pastoralnom području – SAD-u smanjuje broj hrvatskih misija i svećenika koji u njima djeluju. Trenutno su prisutni u 16 mjesta diljem SAD-a. Kao primjer istaknuo je činjenicu da u njima kao suradnice djeluju još samo dvije časne sestre.

 
 
 

Radio Marija

18:30 Sveta misa - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Tišina Danas je petak, dan kada je Isus izdahnuo. Svaki dan ima neko svoje mjesto u tjednu, a mi imamo osjećaj koji prati određeni dan. Petak...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.