210825 Kazoti 1

Hod prema svetom Josipu cijele godine privlači vjernike srijedama u Nacionalno svetište svetog Josipa. Iako ljetni mjeseci znače odmor, takvo što nije pravilo i za hodočašća Josipovih štovatelja u Karlovac. U srijedu, 25. kolovoza 2021. godine misnom slavlju je prethodila pobožnost svetom Josipu koju je predvodio mons. Antun Sente, rektor svetišta, a nakon toga uslijedila je misa.
„Lijepo je što se srijedama okupljamo oko svetoga Josipa ne bi li onda s Marijom i Josipom došli do Isusa. Pozdravljam uz vas dragi vjernici i fr. Antu Kazotija, dominikanca, koji će nas uvesti u misno slavlje i razlomiti nam Božju riječ“, rekao je uvodno mons. Sente.
U svojoj propovijedi o. Kazoti progovorio je o važnosti i ulozi svetoga Josipa.

210825 Kazoti 2
„Odnos prema Mariji za Josipa je najprije bilo ljudsko pitanje, a tek nakon toga i božansko. No, on je pokazao da je imao božanski obzir prema ljudima te je potom mogao prihvatiti nakon viđenja u snu da je to doista Božja stvar. Josip je svojim djelima izbjegao ljudsku naprasitost i brzopletost, nije se upuštao u osuđivanje ljudi i kada je osobno mogao biti povrijeđen onime što se dogodilo, nego je snažno prianjao uz Boga i uz Njegovu volju. Kao nagradu za takvo postupanje dobio je da može u svoj dom udomiti Božjega Sina. Poput Josipa i sami smo pozvani oduševljavati se Božjom blizinom i prisutnošću te tako i nama može pripasti u dio dar Božjega Sina, kako bismo doživjeli radost koju nam sveti Josip donosi u naše domove i u našu domovinu. I kada se mukotrpno probijamo kroz muke i teškoće, uvijek nas treba voditi Božja misao i njegovi sveti ideali“, rekao je fr. Ante Kazoti.
Na kraju i ove srijede posvećene svetom Josipu, uslijedilo je svjedočanstvo, koje je okupljenima ispričao fr. Ante Kazoti. Naime, o. Kazoti svećenik je tek godinu dana, koji trenutno vrši službu župnog vikara u župi Kraljice Svete Krunice u Zagrebu i ekonoma dominikanskog samostana u spomenutoj župi.


„Kada sam prvi puta počeo razmišljati o svećeništvu nisam bio veći od oltara, još kao mali dječak uvijek sam se vrtio oko crkve i jednostavno ta klica duhovnoga zvanja u meni je rasla. Život me odveo tijekom odrastanja drugdje, nisam otišao poslije osnovne škole u sjemenište, završio sam srednju škola za kuhara, a nakon srednje nisam otišao u bogosloviju, nego sam otišao raditi. U radnoj knjižici sam skupio 11 godina radnog staža. No cijelo to vrijeme nisam imao mira, osjećao sam nešto što mi nije dalo da se prepustim takvom životu. U meni je nešto raslo, poticao me da postanem svećenik, redovnik. Donio sam prvo odluku da neću biti svećenik nego samo redovnik, dominikanski brat. Godine 2016. položio sam doživotne zavjete. Ubrzo, i na poticaj subraće, vidio sam da je manjak svećenika i tako sam odlučio da ću se zarediti.“


Nakon ispričanog duhovnog putovanja, mons. Sente upitao je o. Kazotija, zašto je odabrao dominikanski red, na što je on odgovorio: „Moja je obitelj rodom iz Trogira, u krvnome sam srodstvu sa bl. Augustinom Kažotićem. Tijekom razmišljanja i premišljanja u koji red bi pošao, nisam puno „razbijao“ glavu time, tamo gdje je bl. Kažotić stao ja sam htio nastaviti. Svoju sam redovničku službu posvetio blaženom Augustinu Kažotiću i sve što radim, neka bude na njegovo proglašenje svetim, stoga je i moje redovničko ime Augustin. Mogu reći još i to kako primjećujem da štovanje naših hrvatskih svetaca u zadnjih nekoliko godina postaje sve više istaknuto. Raduje me da i mi Hrvatima postajemo svjesniji da imamo jake duhovne uzore.“


Tijekom govora, fra Kazoti otkrio je mons. Senteu, ali i okupljenim vjernicima, kako je on Križar, pripadnik Križarske organizacije, te je tokom svoga mladenaštva više puta posjetio križare koji su tada, i danas aktivno djeluju u Karlovcu sa sjedištem u Nacionalnom svetištu.
„Prvi puta sam ovdje bio 1995. godine na Nacionalnom susretu Križara, tako da sam se sa svojim 15 godina susreo sa informacijom da je sveti Josip zaštitnik Hrvatske. Moj otac i majka su hrvatski branitelji, pa sam se molio svetom Josipu za svoju obitelji za svoju domovinu Hrvatsku. Sveti Josip je bio i još je prisutan u mom životu.“ zaključio je fr. Ante Augustin Kazoti.

210825 Kazoti 3

 

Tekst Marta Marinović
Foto: Danijel Pavlina

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.