mons. barisic i mons. kutlesaSplitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša uputili su poruku uz početak nove školske i vjeronaučne godine, koju prenosimo u cjelosti.

Draga djeco i mladi, poštovani roditelji, odgojitelji, učitelji, nastavnici i ravnatelji, dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, draga braćo svećenici!

  1. Srdačno vas pozdravljamo na početku nove školske godine. Prošla školska godina bila je po mnogočemu posebna i bremenita o čemu svjedoče mnogi nastavnici, učenici i roditelji. Svi smo se suočavali s brojnim novostima, nepoznanicama i poteškoćama pa se opravdano pitamo: je li to jedna izgubljena godina? Mudrost nas uči da „svako zlo nije za zlo“, te da iz poteškoća i nevolja također možemo učiti. Vjerujemo da smo naučili ili postali svjesniji da, unatoč tolikom napretku znanosti i tehnologije, nismo svemoćni. Koliko smo tek osjetili težinu života „na daljinu“ i potrebu prave ljudske blizine? Nije li to jasan znak da nas individualistički način života ne čini sretnima? Bez drugih, bez njihove blizine, bez njihova lica sami postajemo bezlični. Tehnologija nam u mnogočemu pomaže, ali ona nije i ne može biti zamjena za čovjeka. 

Ne znamo što će nam donijeti nova školska godina, hoće li to biti još jedna godina neizvjesnosti, nesigurnosti i života na „distanci“. Uz sav naš trud i potrebnu odgovornost osjećamo da nismo potpuni gospodari svoje sudbine. Potrebno nam je uporište koje će nam pružiti sigurnost unatoč svim nesigurnostima. Takvu sigurnost i nadu možemo pronaći u Božjoj blizini i zaštiti koju on pruža. Htjeli bismo da sve vas dodirne ta spasonosna snaga Neba, snaga koja može prožeti i preobraziti život svakog čovjeka. To je „imunitet“ koji pruža potpunu zaštitu od straha i nesigurnosti, koji pobjeđuje beznađe, koji donosi mir i radost.  

  1. Draga djeco, osobito dragi prvaši, iz obiteljskog doma prvi put ulazite u školsku zajednicu. Osim stjecanja znanja, želimo vam da se u školi lijepo osjećate i da međusobno razvijate odnose poštovanja i prijateljstva. I svima vama, dragi osnovnoškolci, želimo da što bolje upoznate sebe i svoje talente, da korak po korak otkrivate svoj životni poziv, jer Bog je svakog čovjeka obdario talentima, svakome povjerio neku važnu životnu zadaću i svakome želi pomoći da ostvari svoj životni san. S posebnim poštovanjem obraćamo se vama koji ste u srednjoj školi ili u nju krećete. Vi se nalazite u životnom razdoblju u kojem želite biti samostalniji i slobodniji, u kojem s drugima stvarate nove i zrelije odnose. S pravom preispitujete dosadašnje autoritete te tražite odgovore na svoja životna pitanja. Želimo vam da u školi nađete „prostor“ razumijevanja, da osobito među svojim nastavnicima susretnete vrsne ljude i još vrsnije uzore koji će vas ne samo stručno poučavati, nego će vam biti bliski u vašem odrastanju. 

Dragi učenici, znamo koliko cijenite iskrena prijateljstva. Stoga budite jedni prema drugima otvoreni, uvijek iskreni i dobronamjerni. A najljepše i najviše što bismo vam mogli poželjeti jest da upoznate Isusa, prijatelja koji vas nikad neće iznevjeriti, koji daje duboku radost i smisao života, unatoč svim poteškoćama i izazovima koje život donosi. Sigurni smo da svi ljudi, i oni koji Isusa još nisu upoznali, u dubini svoga srca nose čežnju za njegovim evanđeljem. Njegova Radosna vijest, za razliku od svih drugih vijesti, uvijek je ohrabrujuća i puna nade. Isus nas uvijek prihvaća i ljubi, on vjeruje u svakoga od nas, neovisno o tome kakvi smo, što smo do sada postigli i kako smo se ponašali. To nam potvrđuju i riječi pape Franje: „Isus Krist te ljubi, on je dao svoj život za tebe, sada je živ i uz tebe je svakoga dana kako bi te prosvijetlio, ojačao, oslobodio“.   

  1. Dragi roditelji, neizmjerno cijenimo vaš trud, vaše želje da svojoj djeci pružite najbolje što možete. Društveno okruženje, brze promjene, različite nesigurnosti u svijetu rada, sve veći utjecaj virtualnoga svijeta na život djece i mladih vašu roditeljsku ulogu čini sve zahtjevnijom. Možda se zbog toga ponekad osjećate umornima ili obeshrabrenima pa svoje odgojnu zadaću nesvjesno prenosite na druge. Iako je u odgoju potrebno sudjelovanje i suradnja svih, osobito škole, vas nitko ne može zamijeniti. Vi imate glavnu riječ, vi ste prvi odgojitelji svoje djece. To se posebno odnosi na vjerski odgoj. Svojim svakodnevnim životnim primjerima vi ste prvi svjedoci vjere. Vi pomažete svojoj djeci da u sebi otkriju i razviju „osjećaj za Boga“, učite ih prvim molitvama, učite ih razlikovati dobro od zla i kako će druge ljude ljubiti. Svjesni smo da današnje obitelji pogađaju različite poteškoće, ne samo izvanjske, nego i unutarnje (pomanjkanje razumijevanja među supružnicima, sve veći broj rastava, sve veći broj djece koja žive s jednim roditeljem ili novim roditeljima). Po Kristovu primjeru koji ljubi sve ljude, Crkva želi biti bliska svima, poštujući i prihvaćajući svaku obitelj, kako bi joj pomogla da na potpun način živi svoje poslanje, da bude kolijevka života i ljubavi. 
  1. Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, htjeli bismo s vama podijeliti jedan aspekt kršćanske vjere koji u sebi nosi snažan poticaj za vaše odgojno djelovanje. Božja objava, Božje djelovanje opisano je u Bibliji kao veliko odgojno djelo. U odnosu prema ljudima Bog se pokazuje kao najizvrsniji pedagog: on je milosrdni Otac koji beskrajno ljubi, on je Učitelj, on je Mudrost koja prihvaća čovjeka onakvim kakav jest. Bog se prilagođava čovjeku, spušta se do njega kako bi ga podigao iz njegove nezrelosti i otuđenosti. Pritom pokazuje neizmjerno strpljenje i povjerenje prema čovjeku. Takav pristup podiže čovjeka, motivira ga i pokreće na rast. U susretu s Isusom mnogi su ljudi snažno iskusili snagu te božanske pedagogije. Tako je primjerice Samarijanka u susretu s Isusom do kraja osvijestila stanje u kojem se nalazi, a to je polazna točka svakog odgoja. Osjetivši božansku ljubav koja je ne osuđuje, koja je prihvaća unatoč svim njezinim promašajima, Samarijanka započinje svoj odgojni hod, svoj rast. Vjerujemo da Božja pedagogija može biti najizvrsniji primjer i poticaj i za vaše odgojno djelovanje. 
  1. Dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, braćo svećenici, redovnici i redovnice, Crkva vas u svjetlu nove evangelizacije potiče da svoje katehetsko i vjeroučiteljsko djelovanje shvaćate i živite na misijski način. Svako je katehetsko i vjeroučiteljsko djelovanje svojevrsno „misijsko putovanje“. Pozivamo vas da na tom „putovanju“ prepoznate čežnju za istinom koju svi ljudi, a na poseban način djeca i mladi, nose u svome srcu. Kao istinski misionari pouzdajte se u Boga koji na čudesan način djeluje u srcu svakog čovjeka i prije nego što čuje za njegovo evanđelje. Poput Isusa koji se pridružio dvojici razočaranih učenika na putu u Emaus, i vi pratite djecu i mlade na njihovim putovima kako biste prepoznali njihove najdublje potrebe. Slušajte ih, budno pratite titraje njihova srca kako biste im mogli navijestiti spasonosnu poruku spasenja da ih Krist beskrajno ljubi i da ih poziva da budu njegovi prijatelji. Budite neumorni i zauzeti u svom katehetskom i vjeroučiteljskom djelovanju, ispunjeni pouzdanjem i radošću jer ste u Božjoj službi. Dopustite da sjaj Božje prisutnosti, sjaj njegove svetosti najprije zasja na vašim licima kako biste to svjetlo nesebično dijelili drugima. 
  1. Draga braćo i sestre, neka sve vas prate primjeri i zagovori svetih odgojitelja i roditelja, svetih vjeroučitelja i učenika. Njihovi životni primjeri mogu biti nadahnuće svima nama. Na sve vas zazivamo zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Staša i obilje Božjega blagoslova, njegove blizine i ljubavi!

U Splitu, 6. rujna 2021. 

Radio Marija

16:30 Kronika tjedna
16:45 Glazba
17:00 Čuj nas, Majko! - tema: 125. godišnjica štovanja milosnog lika Majke Božje Bistričke u župi Siče - Dubovac, današnjem Gospinom polju
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Stjepan Fridl: „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše

 AUTOR: p. Stjepan Fridl Razmišljamo o jednoj od važnih tema kršćanstva - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše. Kao kršćani, vjerujemo da je Srce...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.