Večernjim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici 22. rujna nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić proslavio je 20. obljetnicu svoga biskupskog ređenja. Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića te pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, koncelebriralo je još desetak svećenika, a misi su nazočile i milosrdne sestre Sv. Križa, predvođene nanovo izabranom provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki.

Prije misnog slavlja, čestitku nadbiskupu Hraniću uputio je pomoćni biskup Ivan rekavši: „Dragi nadbiskupe Đuro! U jednoj od najstarijih liturgijskih knjiga kršćanskoga Zapada, Veronskom sakramentaru iz 5. stoljeća sačuvana je molitva predložena za obljetnicu biskupskoga ređenja. Znakovit je latinski naslov nadnevka te molitve koji glasi: ‘In natale episcoporum’. Kao da upućuje na rođenje, vraća na izvore, na početke o čijem je spomenu biskup pozvan moliti: ‘Bože, koji od malenoga, snagom svoga Duha, činiš velebno i divno, dobrostiv u meni izvršuj darove svoga milosrđa’. Upravo s takvim stavom srdačno Vam se želimo pridružiti u ovoj svetoj službi zahvale, u slavlju euharistije na dan 20. obljetnice Vašeg biskupskoga ređenja u ovoj katedrali.“

„Dvadeseta je obljetnica, rekao bih, već ‘zavidan’ broj. Dva puna desetljeća, od kad je Gospodin po glasu Crkve jednoga, tada relativno mlada svećenika, s netom navršenih 40 godina, pridružio službi apostola. I kad smo toga dana, u obredu ređenja završili litanijske zazive svetih, nad Vama prostrtim pred ovom oltarom, biskup-zareditelj Marin molio je: ‘Milostiv budi, Gospodine, našim prošnjama: izlij na ovoga svoga slugu s puninom svećeničke milosti silu svoga blagoslova.’ U tu duhovnu snagu Božjeg blagoslova ulijevala se velika radost toga dana, nade i očekivanja, ali i razdraganost, među ostalim i zbog Vaše prepoznatljive osobne vedrine i susretljivosti”, rekao je biskup Ivan.

„Valjalo je tada duboko razumjeti i prigrliti poziv ‘Izvezi na pučinu!’, Kristove riječi koje ste uzeli za svoje biskupsko geslo, a koje je papa sv. Ivan Pavao II. koji Vas je imenovao biskupom, htio snažno ponoviti cijeloj Crkvi na početku 21. stoljeća”, rekao je biskup Ivan te nastavio: „Na isti poziv ‘Izvezi na pučinu!’ tako se jasno danas nadovezuju neumorni poticaji pape Franje, koji Vam je 2013. godine povjerio službu pastira naše nadbiskupije, kad nas upućuje da obnovimo i svjedočimo lice Crkve u ‘zajedničkom hodu’ – lice ‘sinodalne Crkve’, ‘Crkve izlaska’, ‘misionarske Crkve’, ‘Crkve otvorenih vrata’, ‘samaritanske Crkve’. Dragi naš Nadbiskupe! Radujemo današnjoj obljetnici i od sveg Vam srca čestitamo! A u snazi zajedništva cijele naše nadbiskupije, molimo Gospodina da Vas nikad ne prestane voditi, da Vas svojom ljubavlju uvijek nadahnjuje i svojom Vam blizinom krijepi život i pastirsku službu. Živjeli!“

Nadbiskup Hranić se je prisjetio dana kad je zaređen prije 20 godina po polaganju ruku i posvetnoj molitvi nadbiskupa Marina, blagopokojnoga biskupa Ćirila i ostalih biskupa, u ovoj đakovačkoj katedrali. „Što drugo nego zahvaljivati i moliti se dragom Bogu za budućnost da bude milostiv meni grešniku, jer sam svjestan da sam kroz 20 godina puno toga i propustio i pogriješio te nisam bio na visini poslanja koje mi je povjerila Božja providnost“, rekao je nadbiskup uvodeći u u misno slavlje, spomenuvši i svećenika dr. Nikolu Dogana, koji je preminuo 22. rujna 2007. godine, prisjetivši se sa zahvalnošću njegova truda i zauzetosti u brojnim službama koje je obavljao, napose kao prezbitera i kanonika đakovačke katedrale te kao prvoga dekana KBF-a u Đakovu.

Potom su Emanuela i Gabriel Sertić, dvoje đakovačke djece, nadbiskupu predali buket cvijeća. Pri kraju mise, nadbiskup je zahvalio svim sudionicima, a posebno Mješovitom katedralom zboru predvođenom maestrom Ivanom Andrićem, koji su uzveličali slavlje.

Radio Marija

06:50 Glazba i meditacije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Glazba
08:00 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.