sveti mihovil proslava u sibeniku Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u srijedu 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom misnim slavljem i procesijom koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uz predvoditelja koncelebrirali su nadbiskupi: zadarski i predsjednik HBK Želimir Puljić, splitsko-makarski Marin Barišić, nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša; biskupi hvarski Ranko Vidović, kotorski Ivan Štironja, mostarsko-duvanjski Petar Palić, gospićko-senjski Zdenko Križić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, te biskup domaćin Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše te brojni svećenici.

U homiliji kardinal Puljić kazao je kako je „danas jako važno da slaveći svetog Mihovila obnovimo svoju vjeru“. Slaveći njega mi postajemo svjesni svog identiteta, mjesta i poslanja na ovoj zemlji. Potom je uputio na križ u životu kršćana. Kao narod imamo zastavu, a kao kršćani imamo križ kao simbol našeg identiteta. Slaveći svetog Mihovila prihvaćamo kako Bog mora imati mjesto u osobnom i zajedničkom životu kršćana, rekao je kardinal.

Sveti Mihovil je u službi Boga. On je borac Božji, a i kršćanin je svaki na svoj način borac Božji. „Opredjeljujući se za Boga mi nalazimo svoje dostojanstvo i svoja prava. Ako izgubimo Boga nestalo je i nas. Zato je prevažno da prepoznamo ‘Tko je kao Bog’“, istaknuo je kardinal Puljić. Uputio je na važnost prepoznavanja volje Božje. Naglasio je važnost dostojanstva obitelji koja je gnijezdo čovječanstva. Kriza obitelji i neprihvaćanje djece vodi udaljavanju od Isusa. Bog je povjerio čovjeku da s njim život donosi, poručio je.

Danas treba voljeti život i služiti životu, kazao je kardinal Puljić. Društvo koje ne radi na tome sebe zakopava u grob. Slaveći svetog Mihovila želimo osjetiti koja je naša služba. Bog je ljubav i ta ljubav treba bit utkana u nas i među nas. Često današnje vrijeme niječe duhovnu dimenziju. Sloboda ne postoji ako nema odgovornosti. Odgovornost je mjerilo slobode. Zato želimo u službi svetog Mihovila izgrađivati društvo koje istinski s Bogom računa. Koje će istinski Boga utkati u život i tada će čovjek osjetiti da je vrijedan i da ima smisao, pojasnio je kardinal.

Danas je puno obeshrabrenih ljudi. Danas je Mihovil jako važan u borbi protiv zla i niti jednog čovjeka ne smijemo odbaciti, pa i one koje čine zlo. Za njih treba moliti da se vrate na pravi put. Danas slaveći svetog Mihovila želim da svatko pođe kući sa čvršćim stavom ‘moram ustrajati na Božjem putu’. Poput svetog Mihovila trebamo Gospodina slijediti da možemo na ovoj zemlji ostaviti svijetli trag, poručio je između ostalog kardinal Puljić.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno je okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge, te kulturno-umjetnička društva. U slavlju su sudjelovali i predstavnici vlasti: gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnik Danijel Mileta, župan Marko Jelić, dožupanica Iris Kotarac Ukić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Srebreni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave šibensko-kninske. Slavlje i procesiju pjevanjem je animirao Mješoviti katedralni zbor ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Radio Marija

10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja nakladničke kuće Verbum predstavlja Petar Balta, gl. urednik
11:00 Radio knjižara - mjesečnik „Marija“ predstavlja fra Ante Branko Periša, gl. urednik

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.