Pročitajte Papino tumačenje evanđelja uz nedjeljni Angelus

papa franjo audijencija trg sv. petra mase

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Evanđelju današnje liturgiji vidimo prilično neobičnu Isusovu reakciju: ozlovoljen je, ogorčen. Ono što najviše iznenađuje jest da njegovu ogorčenost ne izazivaju farizeji koji su ga stavljali na kušnju pitanjima o zakonitosti razvoda braka, već njegovi učenici koji, kako bi ga zaštitili od mnoštva, grde djecu koju su donijeli Isusu. Drugim riječima, Gospodin nije ozlovoljen na one koji s njim raspravljaju, već na one koji, da bi ga poštedjeli umora, od njega udaljavaju djecu. Zašto?

Sjetimo se - bilo je to Evanđelje od prije dvije nedjelje - da Isus, zagrlivši dijete, sebe poistovjećuje s malenima: naučio je da upravo maleni, to jest oni koji ovise o drugima , koji su u potrebi, a ne mogu uzvratiti, trebaju biti prvi posluženi (usp. Mk 9,35-37). Tko traži Boga, nalazi ga tamo, u malenima, u potrebitima: ne samo u dobrima, već i u brizi i ohrabrivanju bolesnika, poniženih, zatvorenika, useljenika, zatvorenika. On je tamo. Zbog toga je Isus ogorčen: svaka uvreda učinjena malenom, siromašnom, bespomoćnom, čine se Njemu.

Danas Gospodin ovako uči i upotpunjava. Zapravo dodaje: "Tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući." (Mk 10,15). Evo novosti: učenik mora ne samo služiti malenima, već prepoznati sebe malenim. Znati da smo maleni, znati da nam je potrebno spasenje, neophodno je za prihvaćanje Gospodina. To je prvi korak da mu se otvorimo. Često to zaboravljamo. U blagostanju imamo iluziju da smo sami sebi dovoljni, da ne trebamo Boga. To je prijevara, jer svatko od nas je biće u potrebi, svatko je malen.

U životu prepoznati se malenima polazište je da postanemo velikima. Ako razmislimo, ne rastemo toliko na temelju uspjeha i stvari koje imamo, već prije svega u trenucima borbe i krhkosti. Tamo u potrebi sazrijevamo; otvaramo svoja srca Bogu, drugima, smislu života. Kad se osjećamo malenima pred problemom, križem, bolešću, kad proživljavamo kušnju i samoću, nemojmo se obeshrabriti. Maska površnosti pada i ponovno se javlja radikalna krhkost: to je naš zajednički temelj, naše blago, jer kod Boga slabosti nisu prepreke, već mogućnosti.

Doista, upravo u krhkosti otkrivamo koliko se Bog brine o nama. Današnje evanđelje kaže da je Isus vrlo nježan prema malenima: "zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke" (r. 16). Suprotnosti, situacije koje otkrivaju našu krhkost posebne su prilike kako bi osjetili njegovu ljubav. Oni koji se ustrajno mole to dobro znaju: u trenucima tame ili samoće Božja nježnost prema nama postaje - da tako kažem - još prisutnija. Daje nam mir, potiče nas da rastemo. U molitvi nas Gospodin grli, poput oca sa svojim djetetom. Tako postajemo veliki: ne u iluzornom zahtjevnosti naše samodostatnosti, već u snazi da polaganja svih nada u Oca. Baš kao što to čine maleni.

Zamolimo danas Djevicu Mariju jednu veliku milost, milost malenosti: biti djeca koja imaju potpuno povjerenje u Oca, sigurni da se on nikada ne prestaje brinuti o nama.

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
04:00 Glazba
04:30 Psihologija i duševno zdravlje – tema: Razlike i sličnosti između ispovijedi i psihoterapije; ur. i vod.: p. Mijo Nikić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.