2

Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama iz šireg autističnog spektra “Mali princ” otvorila je 2. listopada 2021. novouređene prostore u Požegi koje je blagoslovio biskup Antun Škvorčević.

DSC 6896

Na početku programa okupljenima se obratila predsjednica Udruge Danijela Franjetić Medilović i pozdravila sve prisutne, među kojima su bili požeški gradonačelnik Željko Glavić, predstavnici grada Kutjeva, predstavnici drugih gradskih i županijskih ustanova, stručni suradnici iz Opće županijske bolnice Požega i roditelji djece koji su pomogli u osnivanju udruge „Mali princ“. Predsjednica udruge kazala je kako su zajedničkim snagama uredili prostorije Udruge, sanirali dječje igralište i krenuli uređivati senzornu sobu koja je od velike pomoći djeci s autizmom. Podsjetila je da su im glavni motiv njihova djeca, mali borci koji zaslužuju svoje mjesto pod suncem.

DSC 6912 1

Potom se prigodnom riječju nazočnima obratio biskup Škvorčević. Osvrćući se na logo Udruge, kazao je da ga je on u prvi mah asocirao na bombu, a kad je prepoznao da je to mali princ koji sjedi na oblaku zaključio je kako to može biti samo bomba ljubavi, koja se upravo kroz udrugu „Mali princ“ dogodila u gradu Požegi. Spomenuo je kako se nabrajanjem onoga što je teško i nevaljalo ispunjamo negativnošću i time gomilamo nemoć. A kad počnemo jedni s drugima razgovarati o onome što je pozitivno i moguće ulazimo u područje neizmjernosti. Spomenuvši kako dobrota seže daleko, do neba, a ljubav do druge obale našeg postojanja, biskup je istaknuo da kroz svoje djelovanje članovi Udruge svjedoče Božju blizinu, jer on je konačna dobrota i ljubav. Potaknuo ih je da hrabro idu putem plemenitog srca kojim se – kako je govorio mali Princ – najbolje i najdalje vidi.

Na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka o Isusu koji liječi svaku bolest i nemoć u gradu i za kojim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije, biskup Antun je rekao kako ga to podsjeća da je za Isusom krenuo i silan hrvatski svijet tijekom naših 13 stoljeća, sve do današnjih brojnih Požežana. Istaknuo je kako to nije neki pokret za Onim koji je imao moć liječiti samo tjelesno, nego i zarobljene zlom i pomagao ljudima da u slobodi duha žive svoje dostojanstvo. Posvjedočio je kako ga oduševljava činjenica da Isus nije tek nešto pričao, nego je božanski djelovao i liječio svaku nemoć, sve do one najteže – smrti. Ističući važnost liječničke stručnosti u pristupu bolesnicima, biskup je istaknuo važnost Božje blizine u liječenju koja nas ispunja ljubavlju kao moći srca i prenosi na onu stranu postojanja kojoj izvorno pripadamo. Na kraju je pozvao okupljene da svatko od njih bude mali Princ koji gleda srcem te se poput Isusa cjelovito založe napose za djecu autističnog poremećaja i one koji im svojom ljubavlju služe.

Nakon što je blagoslovio novouređeni prostor, biskup je zazvao blagoslov na sve prisutne, na djecu koja će boraviti u ovim prostorima, na roditelje i druge koji će s njima raditi te na četvoricu prijatelja Udruge: Matea Bičanića, Roka Jardasa, Leonarda Matijevića i Zvonka Pedića, koji u sklopu projekta “Jednaki u različitosti” kreću danas na hodočašće biciklima kroz Hrvatsku i BiH da bi prikupljali sredstva za opremanje senzorne sobe za potrebe Udruge „Mali princ“.otom je Ivana Vidović, logopedica iz Opće županijske bolnice Požega pozdravila sve prisutne i kazala da je svjesna kako ponekad ne mogu pružiti podršku djeci u onoj mjeri koja je potrebna, ali da se zaista trude imati sluha za svakog roditelja i biti podrška koliko god mogu. Izrazila je uvjerenje da će pojedine stvari krenuti na bolje, jamčeći da stoje na raspolaganju Udruzi za stručne savjete.

DSC 6897

Gradonačelnik Željko Glavić čestitao je na svim aktivnostima koje su roditelji djece poduzeli. Podsjećajući kako rade dobar posao, gradonačelnik je kazao kako će im Gradska uprava pružati podršku u svemu što rade. Istaknuo je da su im sva djeca interes, pa tako i djeca s poteškoćama iz šireg autističnog spektra te im grad Požega uvijek stoji na raspolaganju.

 

Izvor: Požeška biskupija

 

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Sjaj istine – tema: Sakramentalna narav Crkve; ur. i vod.: don Josip Mužić
05:17 Glazba
05:20 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.