Sjednica je održana u Splitu s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom u velikoj vijećnici ordinarijata. To je bio godišnji radni susret na kojemu se raspravljalo o pastoralnim pitanjima vezanih uz splitsku prvostolnicu, o katedralnim objektima osobito o statusu Riznice katedrale te svećeničkom domu koji je u gradnji i o financijskom stanju Kaptola. Nakon pozdravnih riječi prepozita dr. Nediljka A. Ančić kanonici su zajedno s nadbiskupima razmotrili sedam točaka dnevnog reda sjednice.

Osvrnuli su se na proteklu proslavu devetnice i blagdana sv. Dujma zaštitnika grada Splita i nadbiskupije u uvjetima pandemije koronvirusom. Izneseni su i neki prijedlozi za organizaciju blagdana Sudamje iduće 2022. na koji je pozvan i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Župnik katedralne župe i kanonik dr. Ante Mateljan je između ostalog iznio učestali pastoralni problem kada roditelji koji su nastanjeni izvan te župe i nisu praktični vjernici ili žive crkveno nevjenčani žele u katedrali krstiti svoje dijete. Isto tako sve je više slučajeva da se parovi koji žive izvan Hrvatske ili su stranci i nekatoličke vjeroispovijesti žele vjenčati u našoj katedrali. Iskazano je razumijevanje za tu problematiku, preporučena pastoralna razboritost u odnosu na takve slučajeve, te je predloženo da kod vjenčanja stranih parova treba inzistirati na tome da cijeli pripravni postupak ide preko njihovih domicilnih biskupija.

Generalni vikar mons. Miroslav Vidović je izvijestio o stanju i dinamici radova na izgradnji novog svećeničkog doma u Mravincima. Radovi se odvijaju prema zacrtanom planu. Budući da je izgradnja i opremanje doma vrlo velika i zahtjevna ali nužna investicija za našu nadbiskupiju, razmatralo se i pitanje kako uključiti svećenike da svojim dobrovoljnim redovitim prilozima određenog postotka od svojih primanja potpomognu financiranje izgradnje ove ustanove.

S obzirom na uređenje Riznice katedrale, rečeno je da je na tome u posljednje vrijeme mnogo učinjeno i da se dobro napredovalo. Trenutno se radi na izradi Statuta ove ustanove koja je specifična jer treba zadovoljiti zahtjeve i propise kako državnih tako i crkvenih zakona. Na ostalim katedralnim objektima nisu u tijeku veći zahvati, ali ima uvijek nužnih popravaka i potrebnih obnova osobito kod različitih instalacija koje s vremenom dotraju. Sudionici su saslušali izviješće o financijskom stanju zajedničkih katedralnih objekata i Kaptola.

Susret, na kojemu je sudjelovalo osam od devet kanonika i dva nadbiskupa, završen je zajedničkim fotografiranjem u vrtu zgrade Nadbiskupskog ordinarijata. Na kraju je nadbiskup Marin Barišić pozvao kanonike na objed u kućnoj blagovaonici.

 

Radio Marija

04:30 Sjaj istine – tema: Sakramentalna narav Crkve; ur. i vod.: don Josip Mužić
05:17 Glazba
05:20 Upoznajmo Bibliju
06:00 Anđeo Gospodnji

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.