Poruku hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića prenosimo u cijelosti.<a href=

HVARSKA BISKUPIJA – DIOCESIS PHARENSIS

Hvar, 7. listopada 2021.

BISKUPSKA SINODA “ZA SINODALNU CRKVU: ZAJEDNIŠTVO, SUDJELOVANJE I POSLANJE”

Poruka uz početak sinodalnog hoda u Hvarskoj biskupiji

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici!

U pastirskoj brizi za sve članove Crkve, papa Franjo je uputio poziv cijeloj Crkvi da se uključi u sinodalni hod koji će u svim mjesnim Crkvama započeti u nedjelju 17. listopada kao povlašteno vrijeme slušanja, razlučivanja, proučavanja, razmišljanja i molitve, a sinodalni hod će imati svoj vrhunac u Biskupskoj sinodi 2023. godine s temom: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Budući da je sama riječ sinodalnost izvedenica od grčke riječi syn-hodos, što znači »ići zajedno, zajednički hod«, Sveti Otac poziva cijelu Crkvu da snažnije zaživi i otkriva sinodalnost kao svoju pravu narav, zajedništvo svih svojih članova u Kristu. Svjestan da se Crkva mora predanije izložiti djelovanju Duha Svetoga i u svjetlu Evanđelja tumačiti znakove vremena, Papina je želja da se zaređenim službenicima i osobama posvećenog života priključe svi Kristovi vjernici u zajedničkom osluškivanju i razmatranju stanja u biskupijama, odnosno mjesnim Crkvama, njihovim problemima i perspektivama.

Draga braćo i sestre, po krštenju nam je darovano jednako dostojanstvo, ali nas različite službe u Crkvi na različiti način čine odgovornima za Crkvu. Papa nas uključivanjem u sinodalni hod potiče da zaživimo sinodalnost kao mentalitet svih članova Crkve, način postojanja Crkve. Zajedničkim nastojanjem, vođeni ljubavlju prema Kristu i njegovoj Crkvi, pozvani smo ukazati na ono što nije dobro i na ono što treba promijeniti, a osnažiti i promicati ono što je hvalevrijedno.

Slušanje glasa svih Kristovih vjernika je način kojim svjedočimo otvorenost Duhu Svetome koji nam progovara i u onome što nije ugodno našim ušima, navikama i udobnostima. To je velika, teška i zahtjevna zadaća koju molitvenim predanjem povjeravamo Duhu Svetome da nas ozdravi od nepokretljivosti uma i srca u slijeđenju puta koji je zacrtao II. vatikanski koncil i od kojega nam nije dopušteno odustati.

Vrednovanje glasa svih vjernika nije uvođenje parlamentarne demokracije u Crkvu, nego nužno vrednovanje krsnog dostojanstva i osjećaja vjere svih Kristovih vjernika, ali i potvrđivanje prava da se glas svakog vjernika čuje i vrednuje (LG 37), da se hrabro i strastveno otvorimo nadahnućima Duha Svetoga u Crkvi pozvanoj na pastoralno obraćenje.

Budući da je planom Tajništva Biskupske sinode predviđeno da se do mjeseca travnja 2022. godine u mjesnim Crkvama dovrše procesi sinodalnog hoda vezani za XVI. Skupštinu Biskupske sinode, uskoro će se prirediti i proslijediti Upitnik za naše biskupijsko savjetovanje na temelju tema koje budemo smatrali važnima. Upitnik će biti dostupan u župama, na biskupijskoj i župnim stranicama kako bi se svi zainteresirani mogli uključiti u sinodalni proces svojim doprinosima.

Time se i naša mjesna Crkva, koja živi na Hvaru, Braču i Visu, poziva da u narednom vremenu razmotri stanje u kojem se nalazi, iznese primjedbe i sugestije, ukaže na ono što treba popraviti ili promijeniti te započne zajednički osluškivati gdje i kako se moramo postaviti, koje putove moramo otvoriti i u čemu nam je hrabro ustajati. Ujedno se i svi ljudi dobre volje mogu uključiti u naš sinodalni hod svojim usmenim ili pismenim prijedlozima kako bismo zajedno živjeli Crkvu koja izlazi iz same sebe i ide ususret svakom čovjeku. Ne nekom ideliziranom, imaginarnom čovjeku, već konkretnom čovjeku u njegovim potrebama, pitanjima, mukama i radostima.

Sinodalni hod u Hvarskoj biskupiji povjeravamo našim zaštitnicima sv. Stjepanu, sv. Prošperu i sv. Jurju, a Marijin zagovor i Josipova zaštita su nam sigurno jamstvo da će nas Duh Sveti  pratiti i izgrađivati u vjeri i predanju.

Vaš biskup,

✠ Ranko Vidović

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Sjaj istine – tema: Sakramentalna narav Crkve; ur. i vod.: don Josip Mužić
05:17 Glazba
05:20 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.