Poruku hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića prenosimo u cijelosti.<a href=

HVARSKA BISKUPIJA – DIOCESIS PHARENSIS

Hvar, 7. listopada 2021.

BISKUPSKA SINODA “ZA SINODALNU CRKVU: ZAJEDNIŠTVO, SUDJELOVANJE I POSLANJE”

Poruka uz početak sinodalnog hoda u Hvarskoj biskupiji

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici!

U pastirskoj brizi za sve članove Crkve, papa Franjo je uputio poziv cijeloj Crkvi da se uključi u sinodalni hod koji će u svim mjesnim Crkvama započeti u nedjelju 17. listopada kao povlašteno vrijeme slušanja, razlučivanja, proučavanja, razmišljanja i molitve, a sinodalni hod će imati svoj vrhunac u Biskupskoj sinodi 2023. godine s temom: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Budući da je sama riječ sinodalnost izvedenica od grčke riječi syn-hodos, što znači »ići zajedno, zajednički hod«, Sveti Otac poziva cijelu Crkvu da snažnije zaživi i otkriva sinodalnost kao svoju pravu narav, zajedništvo svih svojih članova u Kristu. Svjestan da se Crkva mora predanije izložiti djelovanju Duha Svetoga i u svjetlu Evanđelja tumačiti znakove vremena, Papina je želja da se zaređenim službenicima i osobama posvećenog života priključe svi Kristovi vjernici u zajedničkom osluškivanju i razmatranju stanja u biskupijama, odnosno mjesnim Crkvama, njihovim problemima i perspektivama.

Draga braćo i sestre, po krštenju nam je darovano jednako dostojanstvo, ali nas različite službe u Crkvi na različiti način čine odgovornima za Crkvu. Papa nas uključivanjem u sinodalni hod potiče da zaživimo sinodalnost kao mentalitet svih članova Crkve, način postojanja Crkve. Zajedničkim nastojanjem, vođeni ljubavlju prema Kristu i njegovoj Crkvi, pozvani smo ukazati na ono što nije dobro i na ono što treba promijeniti, a osnažiti i promicati ono što je hvalevrijedno.

Slušanje glasa svih Kristovih vjernika je način kojim svjedočimo otvorenost Duhu Svetome koji nam progovara i u onome što nije ugodno našim ušima, navikama i udobnostima. To je velika, teška i zahtjevna zadaća koju molitvenim predanjem povjeravamo Duhu Svetome da nas ozdravi od nepokretljivosti uma i srca u slijeđenju puta koji je zacrtao II. vatikanski koncil i od kojega nam nije dopušteno odustati.

Vrednovanje glasa svih vjernika nije uvođenje parlamentarne demokracije u Crkvu, nego nužno vrednovanje krsnog dostojanstva i osjećaja vjere svih Kristovih vjernika, ali i potvrđivanje prava da se glas svakog vjernika čuje i vrednuje (LG 37), da se hrabro i strastveno otvorimo nadahnućima Duha Svetoga u Crkvi pozvanoj na pastoralno obraćenje.

Budući da je planom Tajništva Biskupske sinode predviđeno da se do mjeseca travnja 2022. godine u mjesnim Crkvama dovrše procesi sinodalnog hoda vezani za XVI. Skupštinu Biskupske sinode, uskoro će se prirediti i proslijediti Upitnik za naše biskupijsko savjetovanje na temelju tema koje budemo smatrali važnima. Upitnik će biti dostupan u župama, na biskupijskoj i župnim stranicama kako bi se svi zainteresirani mogli uključiti u sinodalni proces svojim doprinosima.

Time se i naša mjesna Crkva, koja živi na Hvaru, Braču i Visu, poziva da u narednom vremenu razmotri stanje u kojem se nalazi, iznese primjedbe i sugestije, ukaže na ono što treba popraviti ili promijeniti te započne zajednički osluškivati gdje i kako se moramo postaviti, koje putove moramo otvoriti i u čemu nam je hrabro ustajati. Ujedno se i svi ljudi dobre volje mogu uključiti u naš sinodalni hod svojim usmenim ili pismenim prijedlozima kako bismo zajedno živjeli Crkvu koja izlazi iz same sebe i ide ususret svakom čovjeku. Ne nekom ideliziranom, imaginarnom čovjeku, već konkretnom čovjeku u njegovim potrebama, pitanjima, mukama i radostima.

Sinodalni hod u Hvarskoj biskupiji povjeravamo našim zaštitnicima sv. Stjepanu, sv. Prošperu i sv. Jurju, a Marijin zagovor i Josipova zaštita su nam sigurno jamstvo da će nas Duh Sveti  pratiti i izgrađivati u vjeri i predanju.

Vaš biskup,

✠ Ranko Vidović

Radio Marija

00:30 Prigodna emisija - gost: preč. Alojzije Petrović povodom proslave 60. obljetnice svećeništva; ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.